Politik

Merkels tillid svinder - Claus Hjort stoler fortsat 100 procent på USA

Udtalelser fra den tyske forbundskansler Angela Merkel har sået tvivl om sammenholdet i NATO. Men forsvarsminister Claus Hjort stoler stadig på USA.

- Jeg har erfaret de seneste par dage, at tiderne, hvor vi kan regne med andre, stort set er slut. Vi europæere må tage vores skæbne i egne hænder.

Denne udtalelse fra den tyske forbundskansler Angela Merkel, har sået tvivl i hele Europa om sammenholdet med USA og forsvarsalliancen NATO's fremtid.

Sammenholdt med den amerikanske præsident Donald Trumps udtalelser om at de europæiske medlemslande i NATO skal til at yde mere til alliancen end hidtil, har det skabt tvivl om harmonien i NATO og i forholdet mellem Europa og USA's nye præsident.

Men i et interview med Divya Das fra TV 2 slår den danske forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fast, at han stadig stoler fuldt og fast på USA - og også på den amerikanske præsident Donald Trump.

- Nu er Trump jo Trump. Han opfører og udtaler sig på en måde, vi ikke rigtigt har været vant til i international politik og diplomati, siger Claus Hjort Frederiksen til TV 2.

Stoler 100 procent på USA

Han mener, at udtalelser fra Trump skal ses i lyset af, Trump gerne vil viderebringe det budskab, at amerikanske skatteydere sætter spørgsmålstegn ved, om de amerikanske skatteydere fortsat skal bære så store byrder i NATO-samarbejdet, og om de europæiske partnere i samarbejdet yder nok.

Claus Hjort Frederiksen understreger, at han stoler på både Trump og hans administration.

- Ja det gør jeg, 100 procent, siger Claus Hjort Frederiksen.

Han påpeger også, at Angela Merkel i sine udtalelser kan have refereret til uenigheden om klimaaftalen mellem USA og de andre G7-lande.

- Punkt ét så tror jeg, hun mener, at vi i Europa skal betale noget mere til NATO's forsvar, og så tror jeg, hun vel har haft nogle drøftelser om klima, hvor jeg ikke kender til, hvad de har drøftet, siger Claus Hjort Frederiksen.