BLOG: Skattely: Dem der har mest, er også dem, der snyder mest

16x9
Vi skal især gå efter de rådgivere, der er med til at hjælpe de hovedrige med at svindle fællesskabet, mener Pernille Skipper. Foto: ERIK REFNER / Scanpix Denmark

BLOG: Et nyt forskningsprojekt godtg√łr, at nogle af Danmarks rigeste mennesker skjuler tilsammen ca. 60 mia. kr. i skattely.

Blev de penge betalt, som de burde, kunne vi undgå diskussioner om velfærdsforringelser. Men det er også forargeligt, fordi dem, der snyder, også er afhængige af velfærdssamfundet.

Tænk, hvad vi kunne for de penge

De rigeste 320 familier, som alle har formue over 250 millioner kroner, har gemt en fjerdedel af deres formue i skattely. Og 60 milliarder kroner er jo et helt vanvittigt bel√łb, som st√•r i sk√¶rende kontrast til den politiske diskussion foreg√•r i vores egen lille andedam. Er der r√•d til at sikre et ordentligt dagpengesystem? Er det n√łdvendigt at diskutere om den offentlige v√¶kst skal v√¶re 0,5 pct. eller 0,6 pct.? Er det n√łdvendigt at sk√¶re p√• uddannelsessystemet? Hvis disse k√¶mpeformuer blev beskattet retm√¶ssigt, s√• ville vi have rigtig mange penge at g√łre godt med.  

N√•r man s√• f√•r at vide, at de i forvejen ekstremt rige danskere har omkring 60 mia. kr. st√•ende p√• konti i diverse skattelylande, s√• forekommer den slags diskussioner uendeligt meningsl√łse. Bel√łbets astronomiske karakter peger p√•, hvordan globaliseringen er blevet et tag-selv bord for den rige elite, mens alle vi andre kan samle regningen op i form af en endel√łs r√¶kke af forringelser.

Velfærdssamfundet er basis for, at de kan tjene penge

Forskningsprojektet viser ikke kun, at der er tale om mange penge. Det viser også, at dem der har mest, er også dem, der snyder mest. Hvorimod dem, der har de mindste indkomster også er dem, der er mest lovlydig med at få betalt deres skat. Det er rent ud sagt noget svineri.

For √¶rligt talt. De rigeste er ikke bare en stor flok velg√łrere. De har ogs√• brug for den velf√¶rd og den offentlige sektor, der uddanner deres arbejdskraft og som giver sygehuse til os alle sammen, s√• de ikke skal betale sundhedsforsikringer til de ansatte. De rigeste og virksomhederne har ogs√• brug for vejene og hele infrastrukturen i vores land, som er betalt af f√¶lleskassen. Det er basis for, at de kan tjene deres penge ‚Äď og alligevel fors√łger de at undg√• deres del af regningen.

Den rige elite rager uh√¶mmet til sig. K√¶mpe l√łnstigninger, bonusprogrammer og lavere skatter har de f√•et siden krisen. Men det er √•benbart ikke nok. Man snyder ogs√• f√¶llesskabet ved at bruge skattely. Samtidigt skal almindelige mennesker udvise ‚ÄĚsamfundssind‚ÄĚ og ‚ÄĚansvarlighed‚ÄĚ. De m√• efterh√•nden tro, at vi er idioter. ¬†

Heldigvis er der stigende fokus på at bekæmpe skattely. Men vi skal videre. Vi skal især gå efter de rådgivere, der er med til at hjælpe de hovedrige med at svindle fællesskabet. Advokater, revisorer og banker, skal ikke konsekvensfrit kunne medvirke til skattely-cirkusset. Dette bliver et fokuspunkt fra vores side i kampen mod den rige elites forkastelige nasseri på alle os andre.