Politik

BLOG: Skattely: Dem der har mest, er også dem, der snyder mest

BLOG: Et nyt forskningsprojekt godtgør, at nogle af Danmarks rigeste mennesker skjuler tilsammen ca. 60 mia. kr. i skattely.

Blev de penge betalt, som de burde, kunne vi undgå diskussioner om velfærdsforringelser. Men det er også forargeligt, fordi dem, der snyder, også er afhængige af velfærdssamfundet.

Tænk, hvad vi kunne for de penge

De rigeste 320 familier, som alle har formue over 250 millioner kroner, har gemt en fjerdedel af deres formue i skattely. Og 60 milliarder kroner er jo et helt vanvittigt beløb, som står i skærende kontrast til den politiske diskussion foregår i vores egen lille andedam. Er der råd til at sikre et ordentligt dagpengesystem? Er det nødvendigt at diskutere om den offentlige vækst skal være 0,5 pct. eller 0,6 pct.? Er det nødvendigt at skære på uddannelsessystemet? Hvis disse kæmpeformuer blev beskattet retmæssigt, så ville vi have rigtig mange penge at gøre godt med.  

Når man så får at vide, at de i forvejen ekstremt rige danskere har omkring 60 mia. kr. stående på konti i diverse skattelylande, så forekommer den slags diskussioner uendeligt meningsløse. Beløbets astronomiske karakter peger på, hvordan globaliseringen er blevet et tag-selv bord for den rige elite, mens alle vi andre kan samle regningen op i form af en endeløs række af forringelser.

Velfærdssamfundet er basis for, at de kan tjene penge

Forskningsprojektet viser ikke kun, at der er tale om mange penge. Det viser også, at dem der har mest, er også dem, der snyder mest. Hvorimod dem, der har de mindste indkomster også er dem, der er mest lovlydig med at få betalt deres skat. Det er rent ud sagt noget svineri.

For ærligt talt. De rigeste er ikke bare en stor flok velgørere. De har også brug for den velfærd og den offentlige sektor, der uddanner deres arbejdskraft og som giver sygehuse til os alle sammen, så de ikke skal betale sundhedsforsikringer til de ansatte. De rigeste og virksomhederne har også brug for vejene og hele infrastrukturen i vores land, som er betalt af fælleskassen. Det er basis for, at de kan tjene deres penge – og alligevel forsøger de at undgå deres del af regningen.

Den rige elite rager uhæmmet til sig. Kæmpe lønstigninger, bonusprogrammer og lavere skatter har de fået siden krisen. Men det er åbenbart ikke nok. Man snyder også fællesskabet ved at bruge skattely. Samtidigt skal almindelige mennesker udvise ”samfundssind” og ”ansvarlighed”. De må efterhånden tro, at vi er idioter.  

Heldigvis er der stigende fokus på at bekæmpe skattely. Men vi skal videre. Vi skal især gå efter de rådgivere, der er med til at hjælpe de hovedrige med at svindle fællesskabet. Advokater, revisorer og banker, skal ikke konsekvensfrit kunne medvirke til skattely-cirkusset. Dette bliver et fokuspunkt fra vores side i kampen mod den rige elites forkastelige nasseri på alle os andre.