Politik

Partier vil have renteloft på kviklån: - Folk bliver fanget af griske selskaber

Ifølge SF skal det nye forslag være med til at forhindre, at folk havner i bundløs gæld.

Renterne på kviklån er så høje, at det får helt almindelige mennesker ud i dyb gæld. Det mener SF.

Derfor vil partiet sammen med Socialdemokratiet og Enhedslisten have et loft på, hvor høj renten på kviklån må være.

Ifølge SF skal loftet være på 15 procent i årlige omkostninger plus nationalbankens udlånsrente. Loftet skal forhindre, at folk havner i bundløs gæld.

- Det er for at beskytte den enkelte forbruger mod de der griske selskaber, som tager meget høje renter. Jeg tror, at der er mange, der bliver fanget i de der lån, som ikke har gennemskuet, hvor høje renterne er, siger SF-gruppeformand Jakob Mark.

Forbrugerråd har kæmpet for loft i mange år

Hos Forbrugerrådet Tænk er man positivt stemt overfor det nye forslag. Her har man nemlig kæmpet for netop et loft over renten på kviklån i mange år, fortæller seniorforsker Morten Bruun Pedersen.

- De her lån, de er simpelthen så nemme at tage, og der er ikke nogen kreditvurdering, og vi ser konsekvenserne i vores gældsvurderinger. Mange af lånene er gratis det første lån. Men vi kan se, at måneden efter, når lånet skal betales tilbage, så kan folk ikke betale det tilbage. Derfor får de så et lån, hvor der er meget høje renter på. Derfor kommer de ud i et fuldstændig uoverstigelig økonomisk forløb, siger han.

Han mener, at et loft over renten vil gøre det mindre attraktivt at udbyde lånene, da det tvinger udbyderne til at lave en mere grundig kreditvurdering af låntagerne for at undgå at tabe penge.

- De her firmaer kreditvurderer ikke, fordi de har så høj en rente, at de ikke behøver at gøre det. Mekanismen i loftet er, at man tvinger virksomhederne til at kreditvurdere. Så de er nødt til at kigge på den enkelte, om de har en chance for at kunne betale deres lån tilbage, siger han.

Forbrugerrådet Tænk har lavet en sammenligning af kviklån på markedet og en typisk kassekredit fra banken.

Hvis man optager et lån på 4.000 kroner hos kviklånsudbyderen Vivus, så vil man efter et år skylde 28.800 kroner ifølge Forbrugerrådet, hvis man ikke har betalt afdrag på lånet.

Kviklånsudbyder: Åbenlyst forkerte tal

Jens-Ole Kyhl Klitgaard fra Vivus-selskabet 4finance kan ikke nikke genkendende til de tal, som Forbrugerrådet er kommet frem til.

- Det bekymrer mig, at Forbrugerrådet baserer sig på åbenlyst forkerte tal. Den beregning har intet på sig. En kunde, som låner 4.000 kroner hos os, kan maksimalt komme til at betale 9.600 kroner efter et år, og det er mindre end 1 procent af vores kunder, der gør det. De kunder, der låner 4.000 kroner, betaler i gennemsnit cirka 1.600 kr. i omkostninger inklusiv oprettelse, siger han.

Han mener ikke, at SFs forslag om at hæve loftet på renten er en god ide.

- Vi er enige med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som i deres analyse af kviklånsmarkedet i 2015 fastslog, at det er en dårlig idé at sætte loft over renten. Det vil sætte konkurrencen på markedet ud af kraft, og låneudbyderne vil blot placere sig tæt ved loftet. Desuden mindsker dette ikke overforgældning, siger Jens-Ole Kyhl Klitgaard.

- Vejen frem er i stedet en god kreditvurdering, så man sier de kunder fra, som ikke bør have lån. Som konkret eksempel på dette, undersøger vi inden kunden låner hos os, hvor mange andre lån kunden har via det positive dataregister KreditStatus. Via denne dagligt opdateret gældsinformation kan man altså som låneudbyder være med til at forhindre overforgældning, siger han.

Lignende forslag i andre lande har dæmpet markedet

I lande som Holland og Tyskland har man indført et lignende forslag, som det SF er fremme med. Og det har dæmpet markedet, forklarer John Norden, der er partner i Mybanker.

- I Danmark ser man en opblomstring af alle mulige, der laver de her kviklån, hvorimod i Holland og Tyskland der er man mere afdæmpet, fordi forretningen skal være bedre. Man skal være dygtigere til at kreditvurdere.

- Dem, der udbyder kviklån, ønsker jo ikke at tabe penge på dem. Det kan vi se, at de ikke gør i Danmark, det er en meget fin forretning, man ønsker ikke at give lån til nogen, som man ikke kan få tilbage, hvis ikke man kan få så høj en rente, så man kan absorbere de lån. Det er det, man kan i Danmark, siger han.

Indtil videre er der opbakning fra Socialdemokratiet og Enhedslisten til SF's forslag.