Politik

Forslag om partiskat i Alternativet stemt ned

Alternativets landsmøde har nedstemt et forslag om at indføre partiskat.

76 procent af de fremmødte på Alternativets landsmøde i Odense stemmer nej til et forslag om, at alle partiets folkevalgte skulle betale skat til partiets bagland.

Konkret ville forslaget betyde, at Alternativets 10 medlemmer af Folketinget skulle betale omkring 30-40.000 kroner årligt.

- Jeg har det lige så mærkeligt med at tale om min egen løn, som I sikkert ville have det. Jeg synes ikke, vi skal blande os i hinandens privatøkonomi. Jeg forventer simpelthen, at vi mf’ere er generøse og støtter vores bagland på alle mulige måder, siger Torsten Gejl, der blandt andet er social- og kommunalordfører for partiet. 

Folkevalgte skal bidrage til fællesskabet

Med blandt andre Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet som forbillede ønskede en række af Alternativets medlemmer at indføre partiskat. 

Forslaget, der også blev nedstemt sidste år, lyder i år på, at "alle, som repræsenterer, er valgt og udpeget for Alternativet til offentlige hverv betaler partiskat". 

Det ville betyde, at partiets folketingsmedlemmer skulle betale 30-40.000 kroner af deres politikerløn tilbage til partikassen om året. Og hvis fremtiden måtte bringe borgmester- og rådmandsposter, ministre og EU-parlamentsmedlemmer, skulle de også betale partiskat i en størrelsesorden, der følger deres løn. 

- Det er rimeligt, at de bidrager til fællesskabet, lød det i begrundelsen til forslaget, der kommer fra partiets lokalafdeling i Vordingborg. 

- Hvad bilder I jer ind? 

Afdelingen ønsker større lighed i Alternativet såvel som i samfundet, og derfor kan partiskattekronerne ifølge forslagsstillerne blandt andet bruges til en valgfond, som medlemmer, der ikke har så mange penge i ryggen, kan trække på til at føre valgkamp for. Partiskatten kan også gå til velgørende formål, lyder det videre i forslaget, der dog stødte imod en mur ved landsmødet. 

- Jeg bliver sgu lidt fornærmet. Jeg blev sgu indigneret, da jeg læste det. Hvad pokker bilder I jer ind? Vi bidrager da til fællesskabet ved at stille op, lød det harmdirrende fra en kvinde på talerstolen.

- Jeg siger også nej tak til partiskat, lød det fra Kim Kjær Nielsen.

- Hvis jeg skulle stille op til noget, så har jeg ikke lyst til, at andre skal bestemme, hvor meget jeg skal betale til partiet. Det hører simpelthen en anden verden til.

 Alternativets landsmøde begyndte lørdag og fortsætter til søndag eftermiddag.