Elbæk: Alternativet er klar til at gå i regering efter næste valg
Alternativet kan snart være klar til at indgå i et regeringssamarbejde, og Uffe Elbæk ved lige præcis, hvilken ministerpost han gerne vil have.
Uffe Elbæk står åbent ved det. Han har gjort en dyd ud af tågesnak, når journalister spørger om politiske planer og ambitioner.
- Du må acceptere de her røgslør. For jeg har levet et dejligt langt liv, så jeg ved, at man ikke kan stå her og spå om seks år frem i tiden, siger han i et interview med TV 2's politiske reporter Knud Brix udenfor Alternativets landsmøde i Odense.
Alligevel løfter han lidt af sløret for partiets politiske drømme. Alternativet kan være regeringsmodent efter næste valg.
For gammel til statsministeriet
Uffe Elbæk har op til weekendens landsmøde sagt, at Alternativet selvfølgelig går efter statsministeriet.
- Jeg har da aldrig hørt om et fodboldhold i Superligaen, der kun vil være nummer 11, sagde han for eksempel til Politiken lørdag.
Han kunne dog ikke finde på at pege på sig selv som statsministerkandidat.
- Nej, det er jeg for gammel til. Og ydmyg, siger partilederen til TV 2, selvom medlemmer netop har spurgt til "livet efter Uffe" inde i salen. Kan Alternativet klare sig uden "Uffe-effekten", lød det bekymret.
- Det er helt forrygende, at jeg skal forholde mig til min egen død, griner Uffe Elbæk.
Vil gerne være minister igen
Elbæk vil meget nødigt fortælle om partiets konkrete regeringsplaner. Det er flere år fremme i tiden, som han anfører, og der kan ske meget. Men han siger:
- Hvis ellers vi får en folkelig opbakning, så tror jeg da, at efter fire år, så er den ved at være der. Måske er vi klar til at gå i regering om et valg.
Altså efter næste valg?
- Ja, det kan da godt være.
Hvilken rolle ser du så til dig selv, hvis du ikke vil være statsminister?
- Jeg ville elske at være kulturminister igen, siger Elbæk, der var kulturminister for Radikale Venstre i Helle Thornings regering fra 2011 til 2013.
Klar til kommunalvalg
Alternativets landsmøde fortsætter søndag. På dagsordenen er blandt andet valget af en ny hovedbestyrelse, debat om borgerløn, som Alternativet drømmer om at se udfoldet i det danske samfund, og en ny demokratipakke, der skal bane vejen mod den nye politiske kultur, der er en af partiets helt store mærkesager.
Partiet kom i Folketinget, som helt nyt parti ved valget for knap to år siden. Siden da er der brugt mange kræfter på at formulere, hvad Alternativet egentlig mener om alle de ting, et parti bør have en holdning til, og på at bygge en partiorganisation op.
Siden alternativisterne sad til landsmøde i Odense for et år siden, har partiet banket 90 lokalforeninger op, og Uffe Elbæk glæder sig, siger han, til at komme ud af hovedet og ud i landet og føre kommunalvalgkamp.
Om partiet kan overføre den nationale succes til kommunalvalget, eller om det ligesom flere andre nye partier vil slå sig slemt på kommunalvalget, står endnu hen i det uvisse. Men Elbæk er optimist:
- Det har været to fantastiske år. Tænk, at det projekt, som alle dømte ude, lykkedes, og nu står vi her. Du får mig ikke til at stå her på kajen og være småbitter, siger han til TV 2.