Politik

Vælgerne: Thulesen Dahl har langt mere indflydelse på dansk politik end Løkke

Selv blandt regeringens egne vælgere, er opfattelsen, at den egentlige indflydelse i dansk politik ligger uden for regeringen.

Hvilken person har mest indflydelse på dansk politik i øjeblikket? Ikke statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), hvis man spørger vælgerne. Kun 17 procent af de adspurgte vælgere i en ny måling, gennemført af Megafon for TV 2 og Politiken, peger således på statsministeren som den partileder, der har lige nu har mest at skulle have sagt på Christiansborg.

Langt flere – 43 procent – mener, at den egentlige indflydelse ligger uden for regeringen, hos Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.

Og selv blandt regeringspartiernes egne vælgere er der flere, der peger på Thulesen end på Løkke. 41 procent af Venstre-vælgerne peger eksempelvis på Thulesen som den mest indflydelsesrige, mens 29 procent svarer Løkke.

Målingen er gennemført efter en periode i dansk politik, hvor statsministeren og den øvrige regering har måttet opgive at få gennemført en lang række af sine politiske ønsker:

Her har Thulesen blokeret for regeringens politik

 1. Højere pensionsalder

  Løkke og den øvrige regering har længe haft et ønske om, at hæve aldersgrænsen for, hvornår danskerne skal kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet og få folkepension.

  Det fremgår blandt andet af det regeringsgrundlag, som VLAK-regeringen fremlagde i november 2016. Og af Lars Løkkes nytårstale den 1. januar:

  - Hvis vi, der har kræfterne, bliver lidt længere på jobbet, så kan vi give et rigere Danmark videre til vores børn, sagde han ved den lejlighed. 

  Men søndag aften erkendte statsministeren, at hans ønske ikke bliver til virkelighed, fordi Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er imod.

 2. Flad boligskat

  Regeringen forsøgte længe at komme igennem med en model for den kommende boligskat, der indeholder en såkaldt flad beskatning på boliger - altså at alle boligejere betaler den samme procentsats i ejendomsværdiskat uanset boligens værdi.

  Men Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet var imod - så regeringen måtte opgive deres forslag. Og den endelige boligskatteaftale indebærer, at boligejere i de dyreste huse også fremover vil betale en højere procentsats i skat end andre boligejere. 

 3. Politiskolen

  VLAK-regeringen skrev sidste år ind i sit regeringsgrundlag, at en kommende ny politiskole skulle placeres som nybyggeri i Herning. Men sådan gik det ikke. Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet var nemlig imod - de krævede i stedet, at man benyttede sig af allerede eksisterende bygninger. Og regeringen endte med at give sig og aftalen blev derfor at placere skolen i en nedlagt sygeplejeskole i Vejle.

 4. Topskat

  Både Lars Løkkes tidligere rene Venstre-regering og den nuværende VLAK-regering har ønsket at gøre noget ved topskatten. V-regeringen foreslog at sænke topskatten pånær for de allerrigeste. Det blev ikke til noget. 

  VLAK-regeringen skriver i sit regeringsgrundlag, at de ønsker at "markant mindske antallet af danskere, der betaler topskat". 

  Men meget tyder på, at regeringen også må opgive at få denne mærkesag gjort til virkelighed. 

  - Der er et kæmpe flertal uden om regeringen, som ikke synes, at topskattelettelser er nogen god idé. Jeg tror, at det ender på samme måde som med den højere pensionsalder, siger Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær onsdag til Ekstra Bladet.

Analytiker: Længe siden en regering har været så låst

Thomas Funding, TV 2’s politiske analytiker, er helt enig med vælgernes vurdering.

- Vælgerne er særdeles skarpe på det her spørgsmål. For virkeligheden er, at Thulesen i øjeblikket er den mest magtfulde i dansk politik. Jeg synes dog det er værd at bemærke, at Thulesens indflydelse den seneste tid primært har bestået i, at sige ’nej’. At stoppe regeringens forslag, siger han og fortsætter:

- Men vi har endnu til gode at se, om han rent faktisk er i stand til aktivt at få egne politiske forslag igennem. Og det tror jeg, han har. Løkke er i gang med at forsøge at ’normalisere forholdet’ til Dansk Folkeparti efter en svær periode. Og til efteråret håber Løkke, at man kan komme tilbage til et samarbejde som man havde tidligere, hvor regeringen og Dansk Folkeparti lavede aftaler på stribe.

Thomas Funding påpeger samtidig, at det ikke nødvendigvis er usædvanligt, at en anden politiker end den siddende statsminister bliver vurderet som værende mest magtfuld:  

- I perioder under Helle Thorning-Schmidts (S) regeringstid, blev Margrethe Vestager (R) blandt andet kåret som den mest magtfulde, siger Funding og fortsætter:

- Men Thorning kom jo igennem med meget politik. Mange i hendes eget parti mente ganske vist, at politikken var forkert - men hun kom dog igennem med den. Fogh kom også i høj grad, sammen med Dansk Folkeparti, igennem med sin politik. Og Nyrup gjorde også. Så det er længe siden, at vi har haft en situation, hvor en regering er kørt fast i sådan en grad som det er tilfældet lige nu.