Politik

Nato får nyt tophemmeligt hovedkvarter med dele af Berlinmuren og World Trade Center

Nato har både taget højde for skjulte mikrofoner i betonen og bomber i undergrunden, når det nye hovedkvarter i dag bliver indviet af Trump

Mens Nato-landene kæmper for at få penge nok til deres forsvarsbudgetter, får de i dag nøglerne til deres nye hovedkvarter i Bruxelles.

Donald Trump er på besøg i byen, som han under sin valgkamp kaldte et ”hellhole”, og vil være til stede til indvielsesceremonien, hvor de 28 medlemslandes flag bliver hejst, når hovedkvarteret officielt overgår fra den belgiske stat til Nato. Det gigantiske byggeri har kostet over otte milliarder kroner, når det tages i brug. Det gør det dog sandsynligvis først senere på året, da man fortsat mangler at installere det omfattende IT-system.

Milliard-byggeriet er blevet forsinket i flere omgange og har mødt omfattende kritik i tider, hvor Nato-landene over en årrække har skåret ned på deres forsvarsbudgetter.

Byggeriets forsinkelse skyldes blandt andet, at man måtte tage ekstra sikkerhedsforanstaltninger for at mindske risikoen for, at skjulte mikrofoner – fra Natos fjender – blev installeret i bygningens betonstruktur. Hovedkvarteret bliver bygget i nærheden af den nedlagte lufthavn, som tyskerne brugte under 2. verdenskrig, og byggeriet stod stille i yderligere to måneder, da man fandt to bomber, der ikke var eksploderet under krigen.

Den nye bygning skal erstatte det nuværende Nato-hovedkvarter fra 1967, som oprindelig var tænkt som en midlertidig løsning, men som altså efter 50 år ikke længere kan levere de faciliteter, Nato har brug for. For at markere det nye hovedkvarter vil USA donere et stykke af World Trade Center som symbol for Nato’s kamp mod terrorisme siden 11. september-angrebet. Et angreb, som gav Nato sin nye rolle som bekæmper af terror. Tyskland donerer fra sin side et stykke af Berlinmuren, som skal minde om Nato’s rolle i den fredelige afslutning på den kolde krig. Berlinmuren blev opført i 1961 og blev symbolet på det delte Europa, indtil muren endelig faldt 9. november 1989. Efter donationerne vil Trump og Merkel sammen gå igennem det nye hovedkvarter.

Det nye hovedkvarter af glas og stål indeholder banebrydende informations- og sikkerhedsteknologi og skal vise Nato’s omstilling til det 21. århundrede. Selvom bygningens facader primært består af glas, er det forstærket mod skud- og bombeangreb. Bygningen rummer 250.000 kvadratmeter, hvoraf 30.000 er fordelt på et tophemmeligt, underjordisk gangsystem, som kun de færreste vil få adgang til. Den moderne bygning, som skal sænke organisationens energiforbrug drastisk, består bl.a. af otte 150 meter lange ”vinger”, som er forbundet via et 45 meter bredt og 250 meter langt overdækket torv, som går tværs igennem hele bygningen.

Efter hele indvielsesceremonien følger en tre timer lang arbejdsmiddag, hvor Nato-lederne vil diskutere to hovedemner: terrorbekæmpelse og byrdedeling, dvs. hvordan landene hver især skal overholde deres økonomiske forpligtelser i alliancen. Efter middagen flyver Trump videre til Sicilien, hvor der i morgen og lørdag er G7-topmøde.

Det nye Nato-hovedkvarter vil blive arbejdsplads for:

  • 1500 ansatte ved de 28 (snart 29) nationale delegationer
  • 1700 internationale militære og civile ansatte
  • 800 ansatte fra Nato-agenturer
  • Gennemsnitligt 500 besøgende per dag

(Kilde: Nato)

Fakta om byggeriet:

  • Pris: 1,1 milliard euro
  • Areal: 250.000 m2 fordelt på bl.a. 8 store ”vinger”, et overdækket torv og et 30.000 m2 underjordisk gangsystem
  • Højde: 39 meter
  • Antal overvågningskameraer: 1.000
  • Kapacitet: 4.050 civile og militære ansatte

(Kilde: L’Echo)