Politik

Politikere efter romalejr-razzia: Der skal mere til

Venstre og Dansk Folkeparti er tilfredse med dagens aktion mod romalejre, men tvivler på det løser problemet.

En større politiaktion mod romalejre i København affødte onsdag 27 anholdelser. De 27 var alle rumænere og fik hver 1.000 kroner i bøde.

Udlændingeordfører i Venstre, Marcus Knuth, var forbeholdent glad for dagens aktion, der kommer i kølvandet på flere mediers skriverier, hvor der er blevet sat fokus på de udenlandskes hjemløses situation i hovedstaden. 

- Vi er nødt til at løse den roma-plage, der er eksploderet i København. Bøderne skal være med til at gøre livet mindre behageligt for dem. Jeg håber, det er et skridt i den rigtige retning, men jeg frygter der skal en del mere til, siger Marcus Knuth.

Razziaen mod såkaldt 'utryghedsskabende lejre' fandt sted syv forskellige steder i København, blandt andet ved Dronning Louises Bro og Vesterbrogade. Stederne var valgt ud på baggrund af anmeldelser fra borgere og erhvervsdrivende og senere politiets egen rekognoscering. Marcus Knuth er klar til at tænke ud af boksen for at sætte en stopper for romaernes færden. 

- Lad os kigge på alle lovområder. Vi har hævet straffen for tiggeri, og ændret reglerne så man kan ophæve romalejre. Jeg håber indsatsen vil fortsætte. Om det er nok, må tiden vise, siger Marcus Knuth. 

DF: Ny beføjelse løser ikke problemet

Også hos Dansk Folkeparti noterer man sig dagens politiaktion med tilfredshed. Den langsigtede effekt stiller man sig mere tvivlende overfor.

- Bøden gør ingen forskel, for det er meget få af pengene, der reelt bliver inddrevet. Men politiets mulighed for at opløse lejre er bedre end ingenting. Men det er jo ikke noget, der løser problemet, siger udlændingeordfører Martin Henriksen. 

Han vil i stedet udfordre EU-rettens regel om arbejdskraftens fri bevægelighed og indføre en dokumentationspligt.  

- I dag skal politiet dokumentere, at EU-borgeren eventuelt har været for længe i et andet EU-land. Det burde vendes om, så man som EU-borger skal dokumentere, hvor lang tid man har været i det land, man nu besøger. 

En dokumentationspligt vil være en indskrænkelse af arbejdstagers fri bevægelighed? 

- Ja, og den fri bevægelighed er noget juks. Som minimum burde man have en ansættelseskontrakt i hånden som EU-borger i et andet land. Det ville løse en stor del af problemet. Og så må regeringen og Socialdemokratiet gå sammen med os om at udfordre EU-retten og gå til grænsen af den. 

Stigning i anmeldelser

Københavns Politi har gennem de seneste år – og især i den senere tid - set en stigning i antallet af anmeldelser om romalejre i byen.

Sidste sommer oplevede borgere store gener med svinende lejre blandt andet ved Køgebugt Strandpark og Gl. Ellebjerg Station.

Og ved Rundetårn har personalet i Trinitatis Kirken for nyligt klaget over, at de skal starte dagene med at fjerne efterladenskaber og affald fra romaer, der bruger kirkepladsen som toilet og soveplads.