Politik

TV 2 på Borgen grubler: Hvor længe kan Løkke holde til at blive ydmyget af Mette F. og Thulesen?

Endnu engang har DF og S tvunget regeringen til at opgive at gennemføre sin politik. TV 2s politiske redaktion diskuterer, hvad Løkke kan gøre herfra.

Christiansborgsnak

TV 2s politiske redaktion diskuterer og analyserer dansk politik fra morgen til aften. Fremover vil vi med jævne mellemrum viderebringe de diskussioner, vi løbende har, her på TV2.dk. 

Følgende artikel er et uddrag af en intern debat mellem Christiansborgredaktionen på Facebook. Der er redigeret og rettet en smule i den originale tekst, for at forbedre læsbarhed og forståelse. 

Anders Langballe (politisk redaktør, @Alangballe): Kære alle. Jeg er lige hoppet i NEWS-studiet for at kommentere på nyheden om, at regeringen trækker forslaget om at øge pensionsalderen. Lad mig lige høre jeres syn på, hvad der egentlig foregår. Nu har regeringen taget utrolig mange tæsk på det her forslag, som jeg aldrig har kunnet se det få ben at gå på. S og DF havde jo bundet sig sammen. Hvad foregår der? Hvorfor trækker han det lige netop nu? Og hvor meget kan Løkke og co. holde til at blive ydmyget af Mette Frederiksen og Thulesen? Byd ind!

Jesper Vestergren (politisk reporter, @jesper_vh): Jeg forstår simpelthen ikke logikken i, at Løkkes skiftende regeringer har pisket sig selv med skorpioner i spørgsmålet om at hæve pensionsalderen - for så at makulere forslaget i 11. time inden VKLA's 2025-plan bliver præsenteret. Det gør både nederlaget stort og ydmygende. Vi er næsten halvvejs gennem valgperioden. Indtil nu er listen med afblæste ambitioner vel snart længere end den med de resultater, Løkke har fået igennem.

Thomas Funding (politisk analytiker, @ThomasFunding): Løkke tager et kalkuleret nederlag. Diskussionen om højere pensionsalder har slidt på regeringen. Særligt Venstre. Og til hvilken nytte? Der er ikke flertal for det. Cut your losses. Var man forsat og havde fremsat et konkret forslag, ville det have martret regeringen frem til et valg. Igen særligt et problem for Venstre, der skal erobre midten i dansk politik. Man kan så undre sig over, at man var så længe om at indse, at det var en tabt kamp. Eller at det overhovedet kom med i regeringsgrundlaget. Løkke stopper blødningen nu og her. Omkostningen er, at han udstiller sin egen politiske impotens. S-DF bestemmer.

Hans Redder (politisk reporter, @hansersej): I så fald kan vi vel forvente endnu en opgivende melding inden længe fra Løkke - nemlig om topskatten. Her blokerer Thulesen og Mette F. også.

Jesper Vestergren: Med den kurs risikerer Løkke, at hans regering snart fremstår som én, der lider det ene nederlag efter det andet. Det er en farlig retning, der kan koste ham magten. For hvis han ikke kan gennemføre noget af den politik, han foreslår, så bliver fortællingen om ham, at han står i spidsen for en taberregering. Hvorfor skulle vælgerne dog blive ved med at støtte et kuldsejlende projekt?

Anders Langballe: Løkke har en opgave, der er vigtigere end snart sagt alle andre i øjeblikket, hvis han og regeringen skal klare sig igennem: Han skal have normaliseret sit forhold til DF. DF skal ud af armene på Sosserne, meldingen om pension er et vigtigt skridt. Og godt spørgsmål om topskatten, Redder. For regeringen nedjusterer ikke sine ambitioner i regeringsgrundlaget, lyder beskeden. Så arbejdsudbudsmålet er fortsat 55.000-60.000. Det bliver svært uden pensionsalder.

Hans Redder: Ja, det bliver meget svært! De tre store finansieringskilder i Løkkes gamle 2025-plan var: Fremrykning af pensionsalder, beskæring af rentefradrag og SU-besparelser. De to første er nu opgivet, den sidste udskudt. Hmmm, man fristes til at spørge:

Peter Lautrup (politisk analytiker, @PLautrupLarsen): Løkke må have et andet forslag i ærmet. Ellers har han ikke råd til en dyt. Hvilket?

Thomas Funding: Der er stadig et råderum at bruge af :) Men ja, ambitionsniveauet er et helt andet... Ellers enig med Anders. Ligemeget hvor pinefuldt og ydmygende det er, så skal Løkke have sat skakbrættet op på en måde, hvor han kan begynde at lave politik med DF igen. Pensionsalder var en af de største forhindringer. Topskat er ikke helt udelukket, som jeg ser det. Det skal bare skrues rigtigt sammen - og så garneres med milliarder til velfærd og udlændingestramninger.

Jesper Vestergren: Regeringen er ikke så bange for, at pengene slipper op. Selv uden det, en konservativ regeringskilde kalder 'blodige reformer', vil råderummet være på over 10 milliarder i 2020 og mere end 35 milliarder i 2025.

Anders Langballe: Ja, der er en del penge at gøre godt med. Men topskatten tror jeg heller ikke meget på. Men det virker mildt sagt også som om, at regeringen har affundet sig med, at bare de kan vifte lidt med den liberale fane indimellem, så er det fint nok, at det er de andre, der tegner de overordnede politiske linjer.

Jesper Vestergren: Det er interessant, hvad der er sket i forholdet mellem regeringen og DF. I VKO-dagene sagde Thulesen Dahl & Co. også nej til forringelser af efterlønnen og kortere dagpengeperiode, men de lod sig alligevel besnakke og bestikke med udlændingestramninger og penge til kulturbevarelse. Hvorfor er den betaling egentlig ikke nok for DF længere?

Hans Redder: Fordi DF-vælgere - der jo frem for alt vil have stram udlændingepolitik - dengang ikke kunne smutte et andet sted hen, selv hvis de var utilfredse med partiets indrømmelser på den økonomiske politik. Det kan de i dag, nemlig til S.

Michael Stuhr (politisk reporter, @MichaelStuhrTV2): I hvert fald skal regeringen snart til at vælge: Vil den fortsætte strategien med at fremlægge liberale forslag, som der ikke er flertal for, for at vise den er liberal - eller vil vi se mere spiselige forslag? Og så går alle mest op i, hvad det her betyder for regeringen. Vi skal også huske at fokusere på, hvad det betyder for danskerne. Pensionsalder er et hot emne, i hvert fald blandt en del af dem, jeg omgås ;)

Anders Langballe: Husk, at det forslag, Løkke nu har droppet, kun personligt vedrører unge mennesker i 40'erne og 50'erne, Michael :) Men emnet er hot for mange flere - og åbenbart for så mange, at det også blev for hot for regeringen. Og altså endnu en anledning til at Løkke må ønske, at han aldrig havde fået sagt det dér med ikke at være statsminister for enhver pris.

Hans Redder: Så lad os kigge lidt fremad: Hvor er Løkkes mulighed for rent faktisk at trække DF væk fra S og lave en stor politisk aftale alene med Thulesen? Jeg har svært ved at få øje på den.

Thomas Funding: Udmøntningen af råderummet. Lige før et valg. Hvad er der tilbage? Godt 35 milliarder kroner, mener jeg. Delt op mellem skat og velfærd. Og så udlændingestramninger oveni. Det kan alle se sig i. På ingen måder det ambitionsniveau, regeringen selv har formuleret. Men det pres er selvskabt. Ganske mange vælgere vil være tilfredse med ovenstående. Jeg vil ikke afvise, at blå blok kan vinde et valg på den måde...

Hans Redder: Det har du ret i, tror jeg. Se lige den seneste Voxmeter-måling - den viser fuldstændigt dødt løb mellem blokkene. I sig selv tankevækkende, at det ser sådan ud efter en lang periode, hvor regeringen har udstillet sin egen politiske impotens gang på gang...

Thomas Funding: Er lige gået forbi dette i Brugsen. Valgflæsk, faldt det mig lige ind! :)

Hans Redder: Er det dér ikke koteletter..?

Thomas Funding: Lad da være med at ødelægge min godt udtænkte joke...

Michael Stuhr: Valgkoteletter, dét kan vi li'! Men ud over dem; hvilke mulige udlændingestramninger er der efterhånden tilbage? Hjemsendelser måske. Men det kan S også være med til. Og så måske skattelettelser i bunden, som DF bedre kan være med til end S. Og som bonus kan regeringen få R med på den?

Thomas Funding: Vil heller ikke afvise, at DF kan være med til noget i topskatten. Ikke procenten selvsagt. Men at løfte grænsen for hvem, der skal betale den en smule, og skrue på en række andre ting, så sidst tjente krone på bundlinjen bliver beskattet lidt mere lempeligt. Men de vil naturligvis tage sig godt betalt.

Peter Lautrup: Husk, skattelettelser er ikke målet, men midlet for at få de færre og færre danskere i den arbejdsduelige alder til at arbejde mere og mere. Ellers kniber det med råderummet. God arbejdslyst!

Jesper Vestergren: Regeringen og DF kan vel også finde hinanden på retsområdet. Kan de ikke stadig blive enige om stramninger, der gør ondt på S? De kan også blive enige om, at DR skal fylde mindre, og at licensen skal sættes ned, når der skal forhandles medieforlig næste år. Og så har de begge et ønske om udflytte flere statslige arbejdspladser og sikre vækst i hele landet.

Knud Brix (politisk reporter, @KnudBrixTV2): Beklager mit fravær, har været på bukkejagt. Der kan vel siges at være visse ligheder mellem jagt og politik; du venter og venter, og når du så skyder, skal du helst dræbe med det samme. I har mange gode pointer. Så lad mig i stedet sende et lille billede af den buk, som min ven og jeg nedlagde her til morgen. Den er på retur, hvilket på jagtsprog vil sige, at trofæet har toppet. Nu er den gammel og opsatsen mindre prangende. Til gengæld er der en god grund til, at den ikke tidligere er blevet skudt. Den er snu. En overlever...

Du kan læse andre udgaver af 'Christiansborgsnak' her: