BLOG: Statsminister for enhver pris?

16x9
Lars Løkke Rasmussen måtte i weekenden aflive et af sine hovedpunkter i sit eget regeringsgrundlag. Foto: Simon Læssøe / Scanpix Denmark

Så skete det igen...

Statsminister Lars Løkke måtte gå på direkte tv og krølle et af hovedpunkterne i sit eget regeringsgrundlag sammen og smide det til storskrald foran hele nationen. 

Den nation, som han før valget højtideligt proklamerede på forsiden af Berlingske, at han ikke ville være statsminister ”for enhver pris”

Løkke måtte droppe sin højt profilerede plan om at hæve pensionsalderen. Ikke på grund af argumenter om at dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet også er dem, der har de mest nedslidende job. Ikke på grund af den massive folkelige modstand, som bl.a. fagforeningen 3F har organiseret i en Danmarksrekord i underskrifter. Ikke på grund af det faktum, at Danmark i forvejen står til at blive et af de lande, der har den højeste tilbagetrækningsalder.

Næ, Løkkes retræte skyldes udelukkende, at der er et flertal i folketinget imod hans planer. Et flertal, som blandt andet består af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Netop i dag er det kommet frem, at 39 procent af 3F-medlemmer har måttet melde sig syge på jobbet en eller flere gange på grund af smerter inden for det seneste år. Det svarer til, at cirka 100.000 rengøringsassistenter, jord- og betonarbejdere, murere, malere, gartnere og andre medlemmer af 3F har været sygemeldte med ondt i for eksempel ryg eller knæ. Alene det sidste år.

Dem det handler om

Det er lige præcis dem, det hele handler om i den her sag. Det er dem, Lars Løkke også er statsminister for. Og det er dem, der med et hårdt arbejdsliv ville være ramt hårdest af regeringens krav om senere pensionsalder.

Det er ikke, fordi regeringen ikke er blevet spurgt om præcis den gruppe.

”Hvis du er nedslidt, skal du enten omskoles eller ud af arbejdsmarkedet”, har svaret lydt fra finansminister Kristian Jensen

Det viser desværre, at regeringstoppen lever et liv langt fra de mennesker, det her handler om. For det er jo netop hele den grundlæggende idé ved vores folkepension i Danmark, at den er for hele folket. Du skal ikke være nedslidt, før du må få den. Og alle har ret til en værdig alderdom, hvor der er kræfter og overskud til at være noget for børnebørnene.

Netop derfor bør Løkkes melding følges op af en indsats for, hvordan vi får forbedret arbejdsmiljøet i de brancher, der er mest udsatte. Første skridt kunne være, at regeringen indså, at dens plan om nedskæringer i Arbejdstilsynet er en fejl, der skal rettes op på allerede ved næste års finanslov. 

Og dermed kan vi få smidt endnu en af regeringens planer i papircontaineren på Marienborg.

De skrottede planer fylder op

Netop den container må efterhånden være godt fyldt af regeringsplaner, der aldrig blev til virkelighed.

Først var det den tidligere V-regerings 2025-plan med SU-forringelser og topskattelettelser, der blev skrottet. Så var det den flade boligskat. Så var det politiskolen til Herning. Så udspillet om at gøre det lovligt for Uber at underminere det danske arbejdsmarked. Og nu er altså også planen om senere pensionsalder smidt ud.

Godt for det. Hvornår Lars Løkke selv mener, at han er reduceret til at være netop det, han ikke ville være, nemlig statsminister ”for enhver pris” er op til hver enkelt at vurdere.