Politik

Støjberg brød loven: Nu får hun massiv kritik

Både eksperter og politiske kolleger langer ud efter Inger Støjberg, der sidste år gennemtrumfede en ulovlig praksis over for barnebrude.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) brød sidste år loven med en direkte ordre om, at piger og kvinder under 18 år som søgte asyl ikke længere måtte bo sammen med deres samlevere.

Og det gjorde hun endda efter gentagne gange at være blevet advaret af ministeriets jurister. Det skriver Politiken.

Den afsløring får nu flere eksperter og politikere til at lange hårdt ud efter ministeren.

- Jeg er ret chokeret, siger Alternativets udlændingeordfører, Josephine Fock, til TV 2.

Lektor: Hun risikerer en rigsretssag

Sagen drejer sig i al sin kompleksitet om, at Inger Støjberg slet ikke kunne beordre, at alle 'barnebrude' skulle skilles fra deres samlevere. I loven står det nemlig tydeligt, at der skal laves en vurdering i hvert enkelt tilfælde.

Derfor afgjorde Folketingets Ombudsmand for omkring to måneder siden, at instruksen fra Støjberg var ulovlig og 'særdeles kritisabel'.

De nye oplysninger, som Politiken har afsløret søndag, går ud på, at ministeren altså var advaret, og at der ligefrem havde været store opgør internt i ministeriet forud for offentliggørelsen af de nye regler den 10. februar 2016. Og det kan blive ganske alvorligt for Inger Støjberg, hvis det kan bevises, at hun udsendte en ulovlig instruks efter at være blevet advaret.

- Så er det en overtrædelse af ministeransvarlighedsloven. Så kan man principielt rejse en rigsretssag og gøre ansvaret gældende. Og hvis vi forudsætter, at Ombudsmanden har ret, opfylder sagen også betingelsen for, at ministeren kan blive dømt ved en rigsretssag, siger lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing til Politiken.

Sten Bønsing vil ikke udelukke en rigsretssag mod Inger Støjberg, efter ministeren gennemtrumfede ulovlig instruks.

Partier forlanger undersøgelseskommission

Den ulovlige instruks fik lov at gælde i små fem måneder. Den 1. juli sidste år blev reglerne ændret, så der igen skulle foretages en vurdering i hvert tilfælde. De par, der var blevet adskilt, blev forenet igen. Blandt andre en gravid 17-årig pige fra Syrien, der var blevet tvunget fra sin samlever og havde klaget over det.

Efter ombudsmandens afgørelse i marts har Inger Støjberg erkendt at have gået for langt. Der venter hende nu et samråd. Alternativet og Enhedslisten mener endda, at der skal nedsættes en hurtigtarbejdende undersøgelseskommission til at kulegrave sagen.

- Vi bliver nødt til at tage det her dybt alvorligt og få afdækket, hvad der præcis er sket i den her sag. Vi kan jo ikke have en minister, som mod bedre vidende laver en ulovlig instruks og vildleder Folketinget, siger Josephine Fock.