Politik

Regeringen dropper at hæve pensionsalderen

Forslaget om at hæve danskernes pensionsalder er ikke længere på regeringens bord.

Regeringen ville have danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet, men det foreslag er nu droppet.

- I dag lever vi længere, end vi regnede med, og samtidig mangler der ledige hænder. Derfor ville det være fornuftigt at justere forliget for at skabe større lighed mellem generationerne og sikre vores fremgang og velstand. Det er dog overordentligt svært at se, at der kan samles bred opbakning til det. Regeringen har derfor besluttet, at de planer, som vi præsenterer om en uges tid, ikke vil indeholde det element, skriver Lars Løkke Rasmussen i en mail til  TV 2.

VLAK-regeringen har indtil nu planlagt at hæve pensionsalderen med seks måneder fra 67 til 67,5 år. I regeringsgrundlaget skrev de fire partier følgende:

- Vi vil bede dem, der kan, om at blive lidt længere tid på arbejdsmarkedet. Personer, som er nedslidte, vil fortsat have gode muligheder for at trække sig tilbage.

Men den forespørgsel til de arbejdsdygtige danskere droppes altså på grund af manglende opbakning i Folketinget.

- Et bredt flertal, som også omfatter Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, har allerede besluttet, at pensionsalderen skal stige gradvist, når danskerne lever længere, skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Ny plan på trapperne

Pensionsalderen blev senest reguleret med Velfærdsaftalen i 2006 og Tilbagetrækningsreformen i 2011, men Lars Løkke Rasmussen ønskede at regulere pensionsalderen yderligere.

Om godt en uge fremlægger regeringen sin 2025-plan. Her vil danskerne blive klogere på, hvordan regeringen vil sørge for at flere får lyst at blive på arbejdsmarkedet.

De største modstandere af at hæve pensionsalderen har været regeringens støtteparti Dansk Folkeparti og det største oppositionsparti i Folketinget, Socialdemokratiet.

Allerede i februar i år gjorde S-formand, Mette Frederiksen og DF-formand, Kristian Thulesen Dahl, det klart, at de ikke støtter tanken om at hæve pensionsalderen yderligere.

De to mødes efter planen mandag i Cirkusbygningen i København med 3F's formand, Per Christensen, til et arrangement med titlen "Jagten på en fair pensionsalder".