Politik

Kritiserer Sass’ udlægning af Dong-salg: - Minder mig om Trumps pressetalsmand

Ministeren har ansvar for sit ministerium og dermed også de fejl, embedsværket begår, siger Enhedslistens Pelle Dragsted.

Når Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, oven på onsdagens beretning fra Rigsrevisionen frikender politikerne for fejl ved Dong-salget, er han helt galt på den.

Det mener Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted.

- Det minder mig lidt om ham der pressetalsmanden ovre i Det Hvide Hus, der mod fuldstændig åbenlys dokumentation påstod, at der var mange flere til indsættelsen af Donald Trump, end der havde været, siger Pelle Dragsted til TV 2.

Sådan forløb salget af Dong

Februar 2013: Dong-ledelsen indleder en pengejagt, der skal skaffe seks til ni milliarder kroner ekstra i egenkapital efter præsentation af et årsregnskab med et underskud på fire milliarder kroner alene i 2012.

Oktober 2013: Finansministeriet når til enighed om vilkårene for et kapitalindskud i Dong Energy på i alt 11 milliarder kroner fra ATP, PFA Pension og Goldman Sachs. Cirka otte milliarder kroner kommer fra Goldman Sachs. Det giver den amerikanske investeringsbank en ejerandel på 19 procent og en række andre fordele som vetorettigheder i Dong Energys bestyrelse.

25. januar 2014: Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser et forslag fra fire danske pensionskasser om at træde til som investor i stedet for Goldman Sachs og holder fast i, at Dong-aftalen er den bedste løsning for Dong og for den danske stat.

30. januar 2014: SF's formand, Annette Vilhelmsen, meddeler, at hun trækker sig som formand, og at SF forlader regeringen efter store interne uroligheder i forbindelse med Dong-salget. Samme eftermiddag godkendes aftalen endeligt i Folketingets Finansudvalg af regeringen (med SF, red.), Venstre og De Konservative.

Sass: Jeg er utrolig tilfreds

Rigsrevisionen udtalte onsdag skarp kritik og fandt det ”meget utilfredsstillende”, at Finansministeriet i forbindelse med salget af Dong ikke levede op til god forvaltningsskik. Blandt andet fordi centrale overvejelser i forbindelse med det store salg ikke er tilstrækkeligt dokumenteret.

Det har fået Henrik Sass Larsen til at sige, at det var for dårligt, at Finansministeriet ikke havde dokumentationen på plads. Men han mener ikke, politikerne har gjort noget forkert.

- Det er rigtig godt, at det nu er blevet dokumenteret, at der ikke er nogen i det politiske led, som har begået fejl eller har fiflet med noget som helst her.

- De råd, man har fået som minister, økonomiudvalg eller forligskreds, er blevet fulgt til punkt og prikke. Der har været orden i sagerne hele vejen igennem. Og det er jeg selvfølgelig utroligt tilfreds med, sagde Henrik Sass Larsen onsdag til TV 2.

Ministeren har ansvar for sit ministerium og dermed også de fejl, embedsværket begår, siger Enhedslistens Pelle Dragsted. Video: Morten Nielsen

Ministeren har et ansvar

Den udlægning giver Pelle Dragsted ikke meget for.

Han fremhæver, at der på første side i Rigsrevisionens beretning står, at Finansministeriets beslutningsgrundlag til regeringens økonomiudvalg og forligskredsen (V, K, DF, R, S og SF) i flere tilfælde var ufuldstændige.

Og det kan ikke bare tørres af på embedsværket. Politisk og administrativt ansvar kan nemlig ikke adskilles, mener Pelle Dragsted.

- Ministeren (daværende finansminister Bjarne Corydon (S), red.) har det øverste ansvar for sit ministerium, og sådan er det. Det er der almindelig politisk enighed om, siger Pelle Dragsted.

Nyrup uenig med Sass

Salget af en del af det statslige energiselskab Dong til amerikanske Goldman Sachs har været omdiskuteret lige siden, aftalen blev lavet i 2013 med den konsekvens, at SF efterfølgende trak sig ud af Helle Thorning-Schmidts regering.

Men selvom Henrik Sass Larsen altså anser Rigsrevisionens beretning som en frifindelse af politikerne, er hans partifælle og tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen af en anden opfattelse.

- Vi kan ikke bare konkludere, at nu er sagen lukket. Sagen er genåbnet. Vi må have belyst, hvad er der foregået, og vi må også få placeret et ansvar, når tid kommer, sagde Poul Nyrup Rasmussen onsdag til Politiken.

Ordstriden mellem de to socialdemokrater viser, at de læser Rigsrevisionens beretning helt forskelligt, siger TV 2s politiske kommentator Anders Langballe:

- Nyrup har været fremme før og påstå, at Finansministeriet ikke var tilstrækkeligt forberedt på at gå ind i forhandlinger med en stor amerikansk institution som Goldman Sachs og at staten er blevet snydt i denne handel. Han vil tilsyneladende ikke finde sig i, at Henrik Sass Larsen forsøger at bruge en Rigsrevisions-beretning til at lukke sagen, siger Anders Langballe.

Anders Langballe: Nyrup tillader ikke, at Dongsagen bliver lukket