Politik

BLOG: Vi skal stå sammen om de grønne ambitioner

BLOG: Der er brug for højere ambitioner på det grønne område. Derfor er det vigtigt, at vi danner fælles front mod den sorte politik, som regeringen står for.

Det gælder blandt andet, når regeringen vil åbne op for mere byggeri på de danske strande, og når den vil give lov til store havbrug ved kysterne.

Det er at pantsætte naturen og sætte kroner og ører på det mest dyrebare, vi har. Når det sker, skal vi selvfølgelig sætte hælene i og råbe højt.

Men det der med at råbe højt er ikke altid nok. Det er vigtigt, at vi har en grøn drøm, men vi er nødt til at arbejde os frem et skridt af gangen, hvis vi nogensinde skal nå målet.

Det gælder blandt andet, når vi arbejder for at sikre, at landbruget skader naturen så lidt som muligt.

I SF drømmer vi om meget mere økologi, selvom vi allerede er nået rigtig langt med økologien, siden SF begyndte at tale om det for mere end 25 år siden. Det var før, det røde økologimærke kunne findes på mælk og kød i køledisken.

Det er ikke kun vores drøm om mere økologi, der gør, at vi er nået så langt, at der er økologiske varer i alle supermarkeder, og rigtig mange landmænd har kunnet se det fornuftige i at omlægge til økologi. Både for deres forretnings og for naturens skyld. Det er i særlig grad alle de små sejre på vejen hertil.

Men vi er ikke i mål. Vi skal selvfølgelig videre, og derfor arbejder vi i SF for mere omlægningsstøtte, og vi bakker op om både forskning og eksportstøtte, som kan fremme økologien.

Det er bare ikke nok. Vi kan ikke nøjes med at fokusere på økologien. Vi er også nødt til at arbejde hårdt for at reducere belastningen fra det konventionelle landbrug, så vi kan skabe resultater her og nu.

Det er nogle af mine budskaber, når jeg i dag deltager ved Naturmødet i Hirtshals. Men jeg vil også bruge min taletid til at sætte fokus på de massive klimaudfordringer, vi står overfor.

2016 slog for tredje år i træk historisk varmerekord. Det bør alle tage alvorligt, og det kræver, at vi får den danske klimapolitik tilbage på sporet.

Derfor er jeg optaget af, at vi sætter ambitiøse mål for den grønne energi. Regeringen er ikke fremme i skoene på det område, selvom vi allerede nu ved, at vi får brug for nye investeringer i havvind, hvis vi skal sikre fremtidens energiforsyning.

Vi er nødt til at skubbe til regeringen også på det område. Igen og igen skal vi fortælle, at vi ikke alene får grøn energi, vi får også arbejdspladser. Og vi skal selvfølgelig blive ved med at investere, så Danmark kan beholde den grønne førertrøje, som blandt andet har gjort os til verdens bedste til at fremstille vindmøller.

Det er afgørende, at vi sætter turbo på den grønne omstilling, så vi kan bygge flere vindmøller, flere solceller og sikre el i varmeforsyningen.