Politik

Skarp kritik af håndteringen af Dong-salget: Centrale dokumenter mangler

Det er "meget utilfredsstillende", at centrale Dong-dokumenter ikke er på Finansministeriets sager.

Rigsrevisionen finder det "meget utilfredsstillende", at centrale dokumenter om Dong ikke er på Finansministeriets sager:

- Rigsrevisionen konstaterer, at flere centrale dokumenter ikke findes på Finansministeriets sager om kapitaludvidelsen, og at ministeriets overvejelser ikke i alle tilfælde er tilstrækkeligt dokumenteret.

- Det finder Rigsrevisionen meget utilfredsstillende, særligt fordi der var tale om en økonomisk væsentlig transaktion, og fordi den mangelfulde dokumentation vedrører vigtige dele af sagens forløb, skriver Rigsrevisionen.

Igangsatte undersøgelse i september

I beretningen konkluderer Rigsrevisionen, at Finansministeriet dermed ikke har "sikret tilstrækkelig gennemsigtighed i beslutningsgrundlaget, hvilket ikke er i overensstemmelse med god forvaltningsskik."

Rigsrevisionen har igangsat undersøgelsen af Dong-sagen i september 2016 på baggrund af en anmodning fra Statsrevisorerne. Også fra de politisk udpegede statsrevisorer er der hård kritik af Finansministeriet.

Statsrevisorerne finder det ligesom Rigsrevisionen "meget utilfredsstillende", at Finansministeriet "ikke har levet op til god forvaltningsskik" i forbindelse med Dong-salget.

- En skærpende omstændighed er, at der er tale om en meget væsentlig økonomisk transaktion, fastslår Statsrevisorerne i en skriftlig udtalelse.

I middelområdet på skalaen

TV2’s politiske analytiker Thomas Funding siger, at statsrevisorerne arbejder ud fra en skala, hvor ordene bliver vægtet.

- "Meget utilfredsstillende" på den karakterskala er i middelområdet. Men i den kritisable ende af skalaen.  Vi er ikke helt der, hvor det virkelig er topmålet af kritik, siger han.

Han forklarer, at der ikke umiddelbart er noget i rapporten, der konkluderer, at af Goldman Sachs, der opkøbte aktier i Dong, var et forkert valg. Det er processen hen til beslutningen om at vælge Goldman Sachs, der ikke er tilstrækkeligt belyst.

- Spørgsmålet er, hvis man havde de dokumenter fuldt belyst, kunne man så have nået frem til en anden konklusion? Det fortæller rapporten ikke noget om, så vidt jeg kan se. Den konkluderer bare, at der mangler dokumentation, siger Thomas Funding.

- Dybt bekymrende

Kritiken skal tages alvorligt, mener Pelle Dragsted fra Enhedslisten

- Det er dybt bekymrende, at Finansministeriet ikke kan redegøre for centrale dele af forløbet.

- Det er en meget alvorlig begmand til Bjarne Corydon (daværende finansminister, red.). Men i lige så høj grad til de andre partier, der stod bag aftalen, siger han i en pressemeddelelse.

Det er ikke mindst trist, fordi den daværende SRSF-regering var advaret, mener han.

- De havde muligheden for at bremse salget, men tromlede bare frem i stedet for at lytte til kritikken og protesterne fra store dele af befolkningen, siger han.

- Mangel på åbenhed

Alternativets finansordfører, Josephine Fock, er enig i kritikken.

 - Det er total mangel på åbenhed og et kæmpe demokratisk problem, at det viser sig, at der er dokumenter, som ikke ligger i sagen.

- Mere åbenhed kunne have gjort, at man var klar over, at Goldman Sachs havde nogle penge i skattely, siger Josephine Fock.

Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen har et andet fokus.

Han mener, at Socialdemokratiets tidligere finansminister kan ånde lettet op. Han er nemlig endegyldigt blevet frifundet for at have solgt Dong for billigt, lyder det.

Tjente milliardbeløb

Efter salget af Dong steg prisen på selskabet i løbet af to år til det dobbelte. Dermed tjente Goldman Sachs i løbet af meget kort tid et milliardbeløb på investeringen.

Goldman Sachs har på tre år tjent hele 11,7 milliarder kroner på investeringen, oplyste DR Nyheder tidligere i maj.

Flere partier har kritiseret processen for at være dårligt tilrettelagt og være årsag til, at den danske statskasse er gået glip af et milliardbeløb.