Politik

SF: Forældre skal trækkes i kontanthjælp for genopdragelsesture

To danskere er befriet fra koranskole i Somaliland. Den ene fortæller til TV2, at hendes mor narrede hende.

Politikere fra begge fløje i Folketinget mener, at der er brug for handling, efter at to danske piger er blevet befriet fra en ekstremistisk koranskole i Somaliland.

TV2 fortalte om sagen i en udsendelse tirsdag aften. Onsdag bekræfter Udenrigsministeriet over for Ritzau, at to danske statsborgere er blandt de befriede.

Ifølge TV2 er det tidligere lykkedes en tredje dansk-somalisk pige at flygte fra samme koranskole.

Slået med reb og kosteskafter

Pige, Jasmin Osman, fortæller til TV2, at hun blev slået med reb og kosteskafter.

Hun fortæller også, at det var hendes egen mor, der narrede hende til koranskolen i Somaliland. Hendes forældre følte, at hun var blevet for vestlig i sin tankegang og skulle lære at blive en bedre muslim, oplyser TV2.

SF foreslår, at forældre, der sender deres børn på genopdragelsesture skal kunne trækkes i kontanthjælp. Partiet vil også have en skærpet pligt til indberetning fra skolerne, når elever tages ud.

Det siger børneordfører Jacob Mark til Ritzau.

- Det har alvorlige konsekvenser for de unge, der bliver sendt afsted. Når de bliver sendt af sted, er det med argumentet om, at de er blevet for danske og skal genopdrages. Det er fuldstændig vanvittigt, siger han. 

- Der er i dag mulighed for at trække forældrenes børnepenge, hvis de sender deres børn på genopdragelse. Men reelt har vi meget lille anelse om, om det overhovedet sker, siger Jacob Mark.

Befriet af myndigheder

Liberal Alliances Laura Lindahl siger til TV2, at hun vil have undersøgt, om forældrene kan retsforfølges.

- Vi er nødt til at sætte os ned over for dem, der mener, at der er et modsætningsforhold mellem det at være muslim og det at være dansk, siger hun til TV 2.

Det er Somalilands myndigheder, der har befriet børnene på koranskolen.

Mens Udenrigsministeriet har hjulpet dem med at komme til Danmark, oplyser René Dinesen, der er chef for Udenrigsministeriets Borgerservice.

To dansk-somaliske piger er blevet befriet fra en ekstremistisk muslimsk koranskole i Somaliland ved en stor politiaktion. LA vil undersøge, hvorvidt forældrene kan blive straffes. Video: Elisabeth Thiis