Politik

Nyt inddrivelsessystem til Skat koster 1,1 milliard

. Erik Refner / Scanpix Denmark

Tidligere chef i Skat advarer mod nyt system. Lav et system, der er simpelt og enkelt, opfordrer Erik Lund.

Der er afsat 1,1 milliard kroner til udviklingen af et nyt, digitalt system til at inddrive skatter.

Det skriver Radio24syv.

Skatteministeriet oplyser til radiokanalen, at "Finansudvalget i august 2016 tilsluttede sig aktstykke om en totaløkonomisk ramme på 1.145,7 millioner kroner til udviklingen af det nye inddrivelsessystem."

På spørgsmålet om, hvad pengene skal gå til, oplyser Skatteministeriet til Radio24syv, at store dele af beløbet skal gå til systemudvikling; altså til at betale it-leverandørerne på rammeaftalen.

Ministeriet oplyser desuden, at der i marts 2017 var ansat 93 medarbejdere i Skatteministeriets Implementeringscenter for Inddrivelse (ICI), der står for tilblivelsen af det nye inddrivelsessystem.

Det nye system bliver lavet i tre faser - eller "releases" (udgivelser, red.).

Første "release" sættes i drift i næste uge, andet "release" i fjerde kvartal 2017 og tredje "release" i andet kvartal 2018, oplyser Skatteministeriet til Radio24syv.

Tidligere i chef forventer ny skandale

Tidligere chef i Skat og nu byrådsmedlem i Allerød Kommune for De Konservative Erik Lund tror dog ikke på, at det nye system, der skal sørge for at indkræve skat fra danskerne, bliver en succes - nærmere en ny skandale.

- Det gør det, fordi man var meget ambitiøs med det første system, og i det nye system har man nøjagtig de samme ambitioner.

- Det, jeg har advaret imod både tidligere og nu, er, at Skat bør nøjes med at gå 80 procent af vejen. Lav et system, der er simpelt og enkelt, som kan styre alle indbetalinger, kan rykke folk og meget andet.

- Men de sidste 20 procent, lad være med at tage dem med, for når man gør det, så får man et så indviklet system, at det kommer til at bryde sammen, siger han til Ritzau.

Lund: Flyt opgave tilbage til kommuner

Erik Lund mener i øvrigt slet ikke, at inddrivelsen skal varetages af Skat.

- Folketinget bør lynhurtigt vedtage, at opgaven skal flyttes tilbage til kommunerne, siger han til Ritzau.

Ligesom med udviklingen af EFI skal flere forskellige it-leverandører udvikle den fremtidige, automatiserede inddrivelse.

It-konsulentvirksomheden Netcompany vandt i september måned sidste år udbuddet om at udvikle første del af de i alt tre "releases".