Ny aftale om skattely: - Et gok i nøden på nasserne

Der er tale om mere end en fordbobling af den nuværende bevilling, men flere partier i rød blok havde håbet på mere.

Alle Folketingets partier har onsdag eftermiddag besluttet at bevillige 25 millioner kroner årligt til kampen mod skattely.

Konkret skal pengene bruges på at lave et samlet center, som har til formål at efterforske skjulte penge. Placeringen af det center er endnu ikke afgjort.

De 25 millioner vil blive givet årligt de kommende fire år, og beløbet svarer til mere end en fordobling af den nuværende bevilling på 10 millioner kroner årligt.

- Det bliver sværere at gemme penge, fordi vi nu får et center, og vi nu får bankoplysninger direkte ind, som vi sætter medarbejdere af til at gennemgå, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

- Et ordentligt gok i nøden

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, mødte op med et krav om at få øget bevillingen til 30 millioner kroner i 2018 i aftalen om skattely. Det fik han ikke opfyldt.

- Det var mere, end det regeringen kom til bordet med, og det var så langt, vi kunne komme. Det er udmærkede tiltag, mange af dem er gode, men vi skal videre nu, hvis vi for alvor skal stække snyd, siger Jesper Petersen ved præsentationen.

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, siger ved præsentationen, at de 25 millioner kroner ikke løser alle problemer. 

- Men det her er et ordentlig gok i nøden på dem, som nasser på vores velfærdssamfund og ikke betaler den skat, vi andre gør, siger Rune Lund, der dog gerne havde set en "endnu større kølle".

Danske banker indblandet

Debatten om skattely har for alvor raset siden offentliggørelsen af de såkaldte Panama-papirer for cirka et år siden.

Finanstilsynet har efterfølgende kritiseret flere danske banker for at have brudt hvidvaskningsreglerne og for ikke at føre en skrap nok kontrol med, om de bliver misbrugt af kriminelle.

I marts i år kunne Berlingske afsløre, at milliarder af kroner er flydt gennem Danske Bank og Nordea til skattely på Seychellerne og i Panama. 

Og for to uger siden kunne TV 2 fortælle, at over 100.000 personer, som skylder penge til den danske stat, bor i udlandet, hvor de er svære at finde.

Funding: Et skridt på vejen

Ifølge TV 2s politiske analytiker Thomas Funding er aftalen på grund af det afsatte beløb i "den mindre ende". Den øgede bevilling på 15 millioner kroner svarer rundt regnet til 30 ekstra årsværk.

- Det er et skridt på vejen. Jeg er sikker på, at det ikke betyder, at hele den her debat omkring skattely så forstummer, og at problemerne er løst. Vi kommer til at have den her diskussion, siger Thomas Funding.

Han fremhæver desuden, at den brede aftale er vigtig for skatteminister Karsten Lauritzen efter den seneste tids diskussion om de mange møgsager hos Skat.