Politik

Har du haft sex med en anden mand? Partier vil give homoseksuelle lov til at donere blod

Eksperter mener, at homoseksuelle mænd diskrimineres med den nuværende lovgivning. Flere partier er klar til at gøre noget ved det.

- Har du haft seksuelt samkvem med en anden mand?

Det spørgsmål skal du som mand svare på, hvis du vil give blod i Danmark. Og er svaret ja, får du automatisk livslang karantæne.

Men flere partier i Folketinget mener, det er forkert at udelukke alle mænd, der på et eller andet tidspunkt i deres liv har haft sex med en anden mand, og derfor foreslår Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF at ændre reglerne.

Det sker ved et beslutningsforslag, der førstebehandles i Folketinget onsdag.

- Som det er i dag, diskriminerer vi homoseksuelle mænd som gruppe. I stedet for at spørge mænd, om de har haft sex med mænd, bør man spørge, om de har en risikofyldt adfærd. Mange homoseksuelle lever i faste forhold og har ikke en større risiko end andre, siger Alternativets ligestillingsordfører, Carolina Magdalena Maier, til TV 2.

Den sundhedsfaglige årsag til loven er ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed, at mænd, som har sex med mænd, har en 50 gange større forekomst af HIV og en øget forekomst af Hepatitis B sammenholdt med heteroseksuelle.

Derfor er vurderingen, at der generelt er en øget risiko for overførsel af HIV og andre alvorlige smitsomme sygdomme ved bloddonation.

At holde fast på at udelukke en del af befolkningen på grund af seksuel observans skaber stereotyper, og det synes jeg er mærkeligt, at vi som samfund gør

Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet

Professor: Vi skaber stereotyper

Ifølge Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, giver det dog ikke mening at frasortere alle mænd, bare fordi de på et tidspunkt i deres liv har haft sex med en anden mand.

Med det nuværende testsystem er det nemlig svært at måle HIV-smitte de første dage eller uger efter ubeskyttet samleje, og dermed kan heteroseksuelle med en risikofyldt seksuel adfærd også udgøre en risiko.

Derfor mener Jens Lundgren, at det giver langt mere mening at spørge til risikoadfærd generelt frem for specifikke spørgsmål og regler for homo- og biseksuelle mænd.

- At holde fast på at udelukke en del af befolkningen på grund af seksuel observans skaber stereotyper, og det synes jeg er mærkeligt, at vi som samfund gør, siger Jens Lundgren til TV 2.

For os er det ikke en ligestillingsproblematik, men en sundhedsfaglig diskussion, der ene og alene drejer sig om patientsikkerhed.

Jane Heitmann, sundhedsorfører for Venstre

Blodbank: Loven følger ikke med tiden

Hos Rigshospitalets Blodbank er klinikchef Morten Bagge Hansen enig i, at loven bør ændres.

Han nævner, at mange lande omkring os som eksempelvis England, Norge og Sverige har eller er ved at åbne for, at mænd, der har haft sex med mænd, ikke får livsvarig karantæne. Derfor bør Folketinget også ændre lovgivningen, siger han.

- Det sender et forkert signal, folk føler sig diskrimineret, og det skal vi tage alvorligt. For 20 år siden, hvor smitterisikoen blandt homoseksuelle var meget større, gav loven god mening. Men det gør den ikke længere, siger Morten Bagge Hansen.  

Blå partier imod

Det tyder dog ikke på, at Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF har flertal for forslaget.

Socialdemokratiet vil først have svar fra sundhedsministeren om, hvorvidt en ophævelse af forbuddet har indflydelse på patientsikkerheden.

Og hos Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er meldingen, at de først er klar til at ændre loven, hvis Styrelsen for Patientsikkerhed ændrer holdning. Nogenlunde samme toner lyder fra Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann.

- For os er det ikke en ligestillingsproblematik, men en sundhedsfaglig diskussion, der ene og alene drejer sig om patientsikkerhed. Vores udgangspunkt er, at mænd, der har sex med mænd, har større risiko for smitte, siger Jane Heitmann til TV 2.

Den nuværende lovgivning forbyder ikke kvinder, der har haft sex med kvinder, at donere blod. Her er vurderingen, at smitterisikoen er langt mindre.

Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF har også tidligere forgæves forsøgt at få ændret loven.