Politik

S tager let på Enhedslistens advarsel: - Vi kommer ikke til at lade os hive rundt i manegen

Nicolai Wammen synes, Enhedslisten bruger kræfterne på at "finde håret i suppen" i stedet for at fokusere på partiernes ligheder. TV 2 / TV 2

Enhedslisten burde bruge kræfterne på at diskutere, hvordan Danmark kan få en ny regering, lyder det fra Nicolai Wammen.

Enhedslisten vil ikke være parlamentarisk grundlag for en S-ledet regering for enhver pris, lyder det fra Pernille Skipper på Enhedslistens årsmøde. Men hos Socialdemokratiet modtages dén melding med ro. 

- Selvom Enhedslisten slår flik-flak henover Amalienborg Slotsplads, så ændrer det jo ikke på, at der er to muligheder for, hvem der kan blive statsminister: Enten Lars Løkke Rasmussen (V) eller Mette Frederiksen (S), siger Nicolai Wammen, politisk ordfører for Socialdemokratiet til TV 2.

- Og der synes jeg da, at det er helt naturligt at pege på Mette Frederiksen og en helt ny politisk retning for Danmark. 

Ømmer sig stadig efter sidste røde regering

Pernille Skipper brugte fredag en stor del af sin tale på Enhedslistens årsmøde på Nørrebro i København til at sætte en fed streg under, at partiet fremover vil kræve mere indflydelse for sine mandater. 

- Hvis en ny regering med Socialdemokraterne i spidsen sætter den grønne omstilling i stå. Hvis der valser en ny Corydon ind ad bagdøren med reformer, der markant øger uligheden. Hvis Sass (Henrik Sass Larsen (S), red.) insisterer på at bygge australske flygtningelejre. Så er det måske på tide, at vi som parti siger: Det bliver med et andet parlamentarisk grundlag end Enhedslisten, lød det fra Pernille Skipper, til store klapsalver og trampen i gulvet.

Vi kommer ikke til at lade os hive rundt i manegen af nogen. Det gælder rød blok, blå blok og også Enhedslisten

Nicolai Wammen, politisk ordfører for Socialdemokratiet

Skipper understregede også, at Enhedslisten "kommer aldrig til at pege på Løkke".

Men det står klart, at partiet stadig ømmer sig efter årene med Helle Thorning (S) som statsminister, hvor der blev ført en politik, der lå længere mod højre, end Enhedslisten havde det godt med. Blandt andet røg partiet på hælene, da der blev givet topskattelettelser, og da Dong blev solgt til Goldman-Sachs.

- Vi har tænkt os at behandle alle partier ordentligt

Kan I forstå, Enhedslistens frustration? 

- Jeg synes sådan set, at vi behandlede folketingets partier godt og ordentligt, da vi sad i regering sidst, og det har vi også tænkt os at gøre, hvis vi bliver betroet regeringsansvaret efter næste valg, siger Nicolai Wammen.

Så I vil behandle Enhedslisten på samme måde som sidst?

- Vi har tænkt os at behandle alle partiet ordentligt og samarbejde med alle partier i Folketinget. Men jeg vil også sige, at vi kommer ikke til at lade os hive rundt i manegen af nogen. Det gælder rød blok, blå blok og også Enhedslisten.

Kræfterne kunne bruges mere fornuftigt

Nicolai Wammen synes, "Enhedslisten må diskutere, hvad de har lyst til på deres landsmøde".

- Men jeg synes, det er lidt mærkeligt, at man bruger så mange kræfter - to år før et valg - på at diskutere, hvordan man kan vælte en socialdemokratisk-ledet regering frem for bruge kræfter på at diskutere, hvordan vi kan sørge for, at der kommer en ny regering med Mette Frederiksen i spidsen, siger han.

Enhedslisten har i dag 14 mandater og er dermed det fjerdestørste parti i Folketinget. Hvis magtbalancen tipper til rød side ved næste valg, kan Socialdemokratiet godt bruge Enhedslistens opbakning til at danne regering. 

Nicolai Wammen mener, der er meget, partierne kan samarbejde om. Blandt andet ulighed, klima, miljø, uddannelse og ligestilling.

Men han er også indstillet på, at Socialdemokratiet må se mod blå blok for at finde støtte til partiets udlændingepolitik. 

SF vil heller vælte Løkke

Alternativets formand Uffe Elbæk gæster Enhedslistens årsmøde, og han siger til Ritzau, at han støtter tanken om klare linjer for en ny regering. Alternativet er ligesom Enhedslisten i overvejelser om, hvorvidt man skal være klar til at vælte en S-ledet regering:

- Den kommende regering skal have et respektfuldt forhold til os. Vi vil ikke acceptere, at der ikke er respekt. Vi kan sagtens rumme, at vi er uenige på endda vigtige områder. Men hvis der ikke er gensidig respekt, så stopper legen. Også for os, siger Uffe Elbæk til Ritzau.

SF's gruppeformand, Jacob Mark, gæster også årsmødet på Nørrebro. Men han fokuserer ikke så meget på at vælte Mette Frederiksen:

- Når jeg vågner om morgenen, så er det første, jeg tænker på, hvordan vi får væltet Lars Løkke, siger han til Ritzau.

Partiets årsmøde fortsætter til søndag. Hovedtemaerne er partiets parlamentariske strategi - de røde linjer - i en eventuelt kommende rød regering og ligestilling.