Politik

Politikere vil nægte kontroversiel imam adgang til Danmark

Flere politikere vil have imam Mundhir Abdallah på hadprædikant-liste.

Den berygtede og nu politianmeldte imam Mundhir Abdallah skal frem over ikke kunne komme til Danmark og prædike, efter det er kommet frem, at han i en københavnsk moske har opfordret til drab på jøder.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis Carl Christian Ebbesen, der er Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune. Han vil have Abdallah på Udlændingestyrelsens hadprædikant-liste. Lige nu indeholder den seks navne på religiøse forkyndere, der ikke må komme til Danmark.

- Det er jo forkert, at opildne til had mod jøder. Og synd for jøderne. Vi har nogle unge muslimer, der kan blive påvirket til at gå ud og dræbe jøder. Det var, hvad vi så ved terrorangrebet i København. Så det er et problem i forhold til integrationen i København. Derfor skal han på hadprædikant-listen og blive ud af landet, siger han.

Hovedpunkter i imam-loven

Et flertal i Folketinget har vedtaget en lov, der skal skærpe indsatsen mod radikalisering og dæmme op for radikale religiøse forkyndere i Danmark.

Her er lovens hovedpunkter:

* Indrejse:

Der indføres en offentlig sanktionsliste og en lukket observationsliste. De skal forhindre navngivne udenlandske forkyndere, der tidligere har billiget terror eller antidemokratiske holdninger, i at rejse ind i landet. Danmark er det første land i verden, der laver en offentlig liste.

Derudover berører den såkaldte imam-lov punkter som ytringer, værdighedskrav, tilsyn og kortlægning af moskéer.

S: Vi skal være bedre til at opdage imamerne

Trine Bramsen undrer sig over, at imamen ikke allerede befandt sig på hadprædikant-listen. 

- Det er ikke os politikere, der skal pege på hvem, der skal på listen. Det skal myndighederne, men der er noget galt, når han ikke befinder sig på listen. 

Så peger du vel på ham alligevel? 

- Ja, jeg peger i hvert fald på, at folk, der har den her type ytringer, de skal på listen. 

Hvad nytter det at putte folk på listen, hvis de kommer på listen, efter de har talt? 

- Ingenting, og derfor må vi have et bedre filter. Vi skal sørge for, at nogen overvåger de her typer. Det er ikke rimeligt at sprede hadefulde budskaber mod bestemte befolkningsgrupper. 

De Konservatives udlændingeordfører Naser Khader opfordrer til en revision af hadprædikant-listen:

- Jeg har overfor Integrationsministeriet udtrykt utilfredshed over, at der kun er seks personer på listen. Jeg vil gerne have ham med på listen, siger han. 

- Der er en jøde bag mig. Kom og dræb ham

I sin prædiken sidst i marts talte Mundhir Abdallah om konflikten mellem Israel og Palæstina og citerede så et tekststykke fra et islamisk skrift:

'Dommedag kommer ikke, før muslimerne bekæmper jøderne og dræber dem. Jøderne vil gemme sig bag klipper og træer, men klipperne og træerne vil sige: Oh muslim, oh Allahs tjener. Der er en jøde bag mig. Kom og dræb ham'.

Ifølge Thomas Hoffmann, der er professor i koran- og islamstudier ved Københavns Universitet, er der især en ting, der gør imam Mundhir Abdallahs udtalelser alvorlige:

- Først og fremmest er det koblingen mellem det her meget blodige, gamle vers og så den moderne politiske kontekst omkring Israel-Palæstina-konflikten. Hermed bliver jøderne i det hellige vers så at sige koblet sammen med almindelige, nulevende jøder og israelere. Jeg tror, det er det, der er det problematiske for udtalelsen.

Tilknytning til Hizb ut-Tahrir

Ifølge TV 2’s oplysninger bor imamen Mundhir Abdallah i Libanon. Meget tyder på, at han har tætte forbindelser til den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir, der også er repræsenteret i Danmark.

Masjid Al-Faruq-moskéen på Nørrebro, hvor videoen med Mundhir Abdallah blev optaget, er en moské, som Hizb ut-Tahrir normalt benytter til foredrag.