Politik

Pernille Skipper: Det er ikke vores projekt at gøre Mette Frederiksen til statsminister

Det bliver uden Enhedslisten, hvis en ny S-regering vil øge uligheden eller bygge flygtningelejre som i Australien, lover Pernille Skipper.

- Vores politiske projekt er ikke at gøre Mette Frederiksen til statsminister.

Så kontant lyder det fra Enhedslistens partileder, Pernille Skipper, på partiets årsmøde på Nørrebro i København. 

- Får vi et nyt flertal, skal vi i Enhedslisten også kunne se os selv i den politik, der bliver ført, fastslår Skipper og indleder dermed et af de centrale punkter på årsmødets dagsorden.

Enhedslisten vil drage konsekvensen af bitre erfaringer fra tiden med Helle Thorning som statsminister.

EL kommer aldrig til at pege på Løkke

Partimedlemmerne skal i bededagsweekenden drøfte, hvilken strategi Enhedslisten fremover skal følge - hvilke krav, der skal opfyldes, for at partiet overhovedet ønsker at lægge mandater til et parlamentarisk grundlag.

Hvis der valser en ny Corydon ind af bagdøren med reformer, der markant øger uligheden. Så er det måske på tide, at vi som parti siger: Det bliver med et andet parlamentarisk grundlag end Enhedslisten

Pernille Skipper

For det er slut med at pege automatisk på Socialdemokratiet, der ifølge Enhedslisten førte en "afpresningsstrategi" under den foregående regering.  

Der er i øjeblikket gode toner fra socialdemokraternes top, lyder det forsonende fra Pernille Skipper på talerstolen. Og hun fastslår, at Enhedslisten "kommer aldrig til at pege på Løkke".

-  Men vi kan ikke ignorere, at uligheden og fattigdommen også steg, mens Socialdemokraterne, SF og Radikale sad i regering sidst, siger hun.

- Så hvis en ny regering med Socialdemokraterne i spidsen sætter den grønne omstilling i stå. Hvis der valser en ny Corydon ind af bagdøren med reformer, der markant øger uligheden. Hvis Sass insisterer på at bygge australske flygtningelejre. Så er det måske på tide, at vi som parti siger: Det bliver med et andet parlamentarisk grundlag end Enhedslisten, lød det fra Pernille Skipper, hvilket affødte massive klapsalver og trampen i gulvet.

Skattereform fik bægret til at flyde over 

Forholdet blev særligt tilspidset i rød blok, da den daværende S-R-SF-regering i 2012 indgik en skatteaftale med de blå partier om skattelettelser for syv milliarder kroner.

Det fik Enhedslistens daværende politiske leder, Johanne Schmidt-Nielsen, op i det røde felt i et efterhånden berømt interview: 

- Det er at pisse på de mange mennesker, der har stemt på en ny regering i den tro, at der skulle gøres op med den ulighedsskabende politik, Lars Løkke og Pia Kjærsgaard har ført i årevis sagde hun.

Den er den slags, partiet gerne vil undgå i fremtiden. 

I dag siger Johanne Schmidt-Nielsen:

- Det er svært at vide, hvad der var sket, hvis vi havde trukket støtten. Men vi overvejer da, om man skulle have spurgt vælgerne ved at få udskrevet folketingsvalg for eksempel i forbindelse med skattereformen. 

Skatteaftalen, som S-R-SF-regeringen indgik med blå partier i 2012 fik bægret til at flyde over for Enhedslisten. Den slags må ikke ske igen. Video: Anders Masannek Jørgensen

Inden landsmødet lød lignende toner fra Pernille Skipper: 

- Det kan blive så slemt, at vi må sige, at så må vi trække støtten helt. Det kan for eksempel være i tilfælde af reformer, som markant øger uligheden, fattigdommen eller utrygheden. Og jeg kan da godt forestille mig, at det kan være sådan noget som skattereformen i 2012, der i dag ville få os til at sige, at så må vi trække stikket.

Fra talerstolen lyder det - til massive klapsalver fra de fremmødte i Korsgadehallen på Nørrebro: 

- Den nuværende regering skal have al den modstand, vi kan give dem. Den står for topskatterabatter, højere pensionsalder og en sort klimapolitik. For min skyld må Løkke, Pape og Samuelsen gerne sætte sig ind i ministerbilerne og beholde dem – hvis bare de kører langt væk.

Pernille Skipper kom også ind på...

Flygtninge: 

- Der kommer ikke flere hænder i ældreplejen af, at flygtningebørn afvises ved den danske grænse eller sendes ud på en øde ø. Og det var ikke en syrisk flygtning, der tvang Socialdemokraterne eller Dansk Folkeparti til at indgå en boligskatteaftale. Hvis Folketingets flertal holder op med at smide skattekroner efter de rigeste boligejere og de store selskaber. Så har vi både råd til hjælpe mennesker på flugt OG til at sikre velfærd og tryghed. For os alle sammen.

Feminisme:

- Måske skal vi også blive bedre til selv at praktisere feminisme – at give plads. Til dem, der ikke har læst mange bøger, men også ønsker et mere lige samfund. Give rum til unge, der mister lysten til at deltage, hvis folk ikke kan finde ud af at tale ordentlig til hinanden. Give plads til mennesker, der ikke drikker øl og spiser gris.

Ligeløn:

- Hvis vi gør ingenting og fortsætter i det nuværende tempo, har vi først ligeløn i Danmark om mere end 100 år. Vores sygeplejersker, pædagoger og alle andre i omsorgsfagene bærer et kæmpe ansvar hver dag. Vi kan ikke vente 100 år på, at de får løn og anerkendelse, som de fortjener. Vi kan ikke vente 100 år på lige løn for lige arbejde.

Og energiminister Lars Christian Lilleholt (V):

- I kan sikkert godt huske energiministeren, Lars Christian Lilleholt, der plejer at tale om grøn realisme. Han er nu begyndt at sige, at Danmark skal være et grønt udstillingsvindue. Men jeg kan godt være lidt bange for, at hvis han er kunstneren, så ender udstillingen nok med at ligne grunden rundt om Cheminova.