Enhedslisten vil sætte grænser for samarbejde med S

Enhedslistens medlemmer vil ved partiets landsmøde diskutere, hvor grænsen skal gå for et samarbejde med en socialdemokratisk regering.

Talerstolskursus, fællessange som 'Internationale' og inspirationsoplæg om feminisme.

Punkterne er mange og vidt forskellige på dagsordenen for Enhedslistens landsmøde, når partiets medlemmer de næste tre dage ser hinanden og partiets politik an i Korsgadehallen på Nørrebro i København. 

Politisk ordfører i venstrefløjspartiet, Pernille Skipper, lægger blandt andet op til at partiets strategi som støtte og parlamentarisk grundlag til en kommende rød regering skal debatteres og defineres.

Hvor går Enhedslistens røde linje?

Enhedslisten støttede den seneste røde regering med Helle Thorning-Schmidt i spidsen, men det er ikke en tid partiet husker tilbage på som rosenrød. Særligt ikke efter den daværende SRSF-regering indgik en skatteaftale med skattelettelser for syv milliarder kroner i stedet for at frede førtidspensionister og de arbejdsløse. Skatteaftalen fik dengang Enhedslistens daværende politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen op i det røde felt i et berygtet og berømt interview: 

- Vi er rasende hos Enhedslisten, det er at pisse på de mange mennesker, der har stemt på en ny regering i den tro, at der skulle gøres op med ulighedsskabende politik.

For at undgå en lignende skatteaftalesituation, hvor partiet 'bliver kørt over', vil partiet derfor diskutere, hvor partiets røde linje går, for som Pernille Skipper siger:

- I 2011 vidste vi ikke hvordan, det ville ende. Skattereformen var den første af en lang række reformer, der øgede uligheden og fattigdommen. Man kan sige: Havde vi vidst, hvad der kom dengang, så havde vi måske tænkt det anderledes. Vi kan i hvert fald ikke blive overrasket, hvis den her form for økonomisk politik gentager sig efter et valg med et nyt flertal. 

- Vi kan trække tæppet på en rød regering ved Sass' flygtningeforslag

Folketingsgruppen og hovedbestyrelsen vil diskutere de betingelser, der skal være for at pege på Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen.

- Der vil fortsat være masser af ting, Socialdemokratiet vil gøre, som vi vil være sure over og trætte af. Men spørgsmålet er, at hvis det er så voldsomt som med skattereformen, hvor pensionister, syge mennesker og arbejdsløse fik frataget penge, for at de kunne gives i topskat, må vi spørge os selv, kan vi overhovedet være med, siger Pernille Skipper.  

Et bud på en rød linje for Enhedslisten vil være for stramme foreslag på flygtningeområdet, lyder det fra den politiske ordfører: 

- Hvis en socialdemokratisk regering insisterer på at føre en flygtningepolitik, der bryder med internationale konventioner eller menneskerettigheder eller forslaget fra Henrik Sass Larsen om at oprette flygtningelejre som australierne. Det kunne man godt forestille sig var en nedre grænse. Så vi snakker om, eventuelt, at trække nogle røde linjer, der siger: det her kan være så slemt, at i simpelthen må finde et andet parlamentarisk grundlag.

Er læren fra 2012, at det hjælper ikke noget at være sur - man er nødt til at vælte dem eller lade være? 

- Det er meget hårdt trukket op. Læren er, at vi kan ikke regne med, at vi er enige med Socialdemokratiet, SF og De Radikale på de overordnede linjer, som vi troede, vi var. Vi kan risikere at komme i en situation, hvor de går imod kernen af det vi tror på, og derfor kan vi måske være nødt til at trække tæppet. Det skal man ikke true med uden at gøre det, siger Pernille Skipper. 

Politisk analytiker: Enhedslisten vil tages mere alvorligt

Ved at lave nogle røde linjer på forhånd bindes Enhedslisten i langt højere grad i et rødt samarbejde, vurderer TV 2s politiske kommentator Peter Lautrup-Larsen:

- Socialdemokratiet skal forstå, at Enhedslisten skal tages seriøst. Men igen. Om man så tør og dermed risikere at føre Kristian Jensen til magten, det er så en anden sag. Det er her det psykologiske spil kommer ind. Der leges med forskellige modeller. Skal Enhedslisten acceptere at De Radikale går med i en regering. Og hvor skal de røde linjer ligge? Er det på bæredygtighed, klima eller ulighed?, siger Peter Lautrup-Larsen.