Politikere vil have imam straffet efter ny lov for opfordring til jødedrab

Flere partier er også klar til at kigge på muligheden for at ramme moskeerne, der lader hadprædikanterne ytre sig.

Det vækker stor politisk forargelse, at imamen Mundhir Abdallah fra prædikestolen i en moské på Nørrebro i København har opfordret til drab på jøder.

Imamen er torsdag blevet politianmeldt, og på tværs af partierne på Christiansborg lyder der et håb om, at han bliver straffet ud fra den såkaldte imamlov fra sidste år.

- Det kan give op til tre års fængsel, hvis man for eksempel opfordrer til drab på jøder. Nu bliver den her sag en af de første, der formentlig skal rejses, og så må vi se, om han bliver straffet eller ej. Det skal jeg ikke afgøre, det skal domstolene, siger integrationsminister Inger Støjberg (V).

Hos Socialdemokratiet kalder Lars Aslan Rasmussen imamens udtalelser for ”uhyggelige” og for en overtrædelse af racismeparagraffen.

Han håber, at justitsministeren vil komme på banen.

- Jeg så gerne, at vi fik slået hårdt ned på det her og brugt imamloven, så man ikke kan prædike det her had had, hverken i den pågældende moske eller noget andet sted i landet. Vi accepterer ikke, at man opfordrer til drab på andre mennesker, uanset i hvilken kontekst det er taget, siger han og tilføjer:

- Det svarer til, at en folkekirkepræst stiller sig op og citerer ’Mein Kampf’ og ikke vil forholde sig til det.

Kommer efter ham - hvis vi kan

Det var den 31. marts i år, at Mundhir Abdallahs i en fredagsprædiken citerede en antisemitisk hadith (beretning, red.), der opfordrer til had på jøder. Over for TV 2 vurderer professor i strafferet Jørn Vestergaard udtalelserne til at være en klar overtrædelse af både racismeparagraffen og den nye imamparagraf.

SF er enig og håber, at politiet og domstolene vil benytte den lovgivningen til at slå hårdt ned på prædikanten.

- Det, at man kan henvise til et eller andet gammelt skrift, gør det ikke i orden på noget tidspunkt i Danmark at overfalde eller at lave hadangreb på jøderne. Nu håber jeg, at politiet tager sagen meget alvorligt og får retsforfulgt ham, så han kan blive dømt, for det er der mulighed for nu, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er glad for, at sagen er blevet politianmeldt, så myndighederne nu får muligheden for at vurdere imamens udtalelser. Han vil dog afvente politiets efterforskning, inden han vil forholde sig til eventuelle konsekvenser for imamen.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kommenterer imams opfordringer til jødedrab under fredagsprædiken i dansk moske. Video: Mikkel Secher

- En ting er, hvad vi bliver forarget over, og hvad vi ikke kan lide, men vi skal også se på, hvad det helt konkret er, der er blevet sagt, og om giver det anledning til at rejse en sag. Men det er vigtigt, at politiet ser på, om der er en eller anden måde man kan komme efter en, der prædiker den her slags had. Kan man det, så kan jeg garantere dig for, at vi kommer efter ham, siger Søren Pape Poulsen.

Er det ikke muligt at straffe imamen ud fra imamparagraffen eller anden gældende lovgivning, mener justitsministeren, at der er grundlag for at kigge på området igen.

Vil undersøge mulighed for at ramme moskeerne

De seneste år har der været en række dokumenterede tilfælde af hadefulde ytringer fra imamer i danske moskeer, blandt andet i TV 2s dokumentarserie ’Moskeerne bag sløret’, og flere partier vil nu kigge på, om man kan gøre andet for at komme problemet til livs.

- Vi har bedt justitsministeren undersøge de nye paragraffer, og vi vil også have undersøgt, om der er mulighed for at lukke den pågældende moske, siger Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen.

Imam Mundhir Abdallahs kontroversielle prædiken foregik i Masjid Al-Faruq-moskéen på Nørrebro den 31. marts i år.

En lukning vil dog være på kant med grundloven, lyder det fra flere partier, der i stedet vil kigge på andre måder at stille moskeerne til ansvar.

- Jeg mener, at det for eksempel kunne være i form af bøder, eller at de ansvarshavende i moskeerne bliver undersøgt nærmere. For vi er nødt til at kigge på mere end imamens ytringer, så vi må også kigge på dem, der åbner døren op for at sige det, siger Pia Olsen Dyhr.

Fratag dem deres menighed

De Radikale melder sig klar til at kigge på bestyrelserne i moskeerne, og integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen understreger, at det vigtigste er at minimere den menighed, der lytter til hadprædikanterne.

- Vi skal bekæmpe den tilgang, at det overhovedet er acceptabelt for en menighed, at der bliver sagt sådan nogle ting. Det er der, at der skal siges fra, og det er der, at vi skal række ud og have fat i dem så tidligt, så de vender ryggen til den her form for udtalelser, så der ikke er nogen menighed, siger Sofie Carsten Nielsen.

Også integrationsministeren hæfter sig ved, at menigheden ikke sagde fra og rejste sig i protest mod udtalelserne den 31. marts, og hun håber, at de moderate kræfter vil bidrage til at vende ryggen til de hadefulde ytringer som opfordringer til drab.

- Vi skal understøtte de moderate kræfter, der også er i Danmark, og vi skal hele tiden være meget klare på, hvad det er for et samfund, vi bor og lever i, og det er der altså tilsyneladende nogen, der ikke forstår og ikke vil forstå, siger Inger Støjberg.

Tidligere i denne måned offentliggjorde Udlændinge- og Integrationsministeriet de første seks navne på en national liste over religiøse forkyndere, der ikke må komme til Danmark. Listen er en del af den såkaldte imamlov fra sidste år.