Politik

Regeringen er klar til at øge antallet af soldater i Afghanistan

Danmark har af USA fået forespørgsel om et større dansk bidrag til Afghanistan, siger Claus Hjort Frederiksen.

Regeringen er klar til at øge antallet af soldater i Afghanistan.

Det oplyser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) på et pressemøde med sin amerikanske kollega forsvarsminister Jim Mattis. 

- Vi vil øge antallet af soldater i Afghanistan, hvis der er behov for det. Men det har vi ikke taget stilling til endnu, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. 

- Ikke nogen spøg

Claus Hjort Frederiksen siger efter pressemødet til TV 2, at Danmark for nyligt har modtaget en anmodning fra amerikanerne, som regeringen har svaret positivt på.

- Det er klart, at der er problemer i Afghanistan. Og det, at vi deltager, er ret vigtigt. Hvis man tænker til ende, at Afghanistan skulle bryde sammen, så ville vi jo sende millioner af mennesker ud på flugt. Og de vil også komme til Europa. Så det er ret vigtigt at stabilisere forholdene, siger Claus Hjort Frederiksen til TV 2.

Forsvarsministeren siger, at der i dag er omkring 100 danske soldater i Afghanistan. De løser sikkerhedsproblemer i Kabul, hvor de blandt andet transporterer personer rundt. Missionen er ikke ufarlig i et land, som ofte er præget af attentater og angreb.

- Det er ikke nogen spøg at færdes ude på gader og stræder i Afghanistan, siger Claus Hjort Frederiksen.

Regeringen forventer at træffe en endelig beslutning inden udgangen af maj og har ikke lagt sig fast på, hvor mange flere soldater, der eventuelt skal til Afghanistan.

Mattis: Vi er oppe mod en målrettet fjende

Forsvarsminister Jim Mattis siger om situationen i Afghanistan:

- I Afghanistan er vi oppe imod en målrettet fjende. ISIL (Islamisk Stat, red.) er blevet slået tilbage, al-Qaeda har ikke været i stand til at udføre angreb uden for Afghanistan, og regeringen er besluttet på at arbejde på en lydhør måde fremad med befolkningen. Deri ligger vejen frem.

Danmark har siden 2002 som led i en international indsats ydet både militær og humanitær støtte til Afghanistan.

Danmark har haft kampsoldater i Afghanistan siden 2002 og 12 år frem. I hovedparten af krigen har Danmark bidraget med op til 750 soldater. Mindst 13 milliarder kroner er blevet brugt på militære udgifter.