Fem eksempler: Her beskyldes Naser Khader for at skrive af

Er 'Hjertet Bløder' Naser Khaders egne ord, eller har han lånt lidt rigeligt? TV 2 bringer her fem eksempler, så du kan bedømme selv.

Folketingsmedlem Naser Khader (K) beskyldes for at have plagieret store dele af bogen 'Hjertet Bløder'. 

Forlaget Peoples Press "trækker bogen tilbage med det samme og brænder, hvad der er tilbage af den," lyder det fra kreativ direktør Jakob Kvist.

Det er Weekendavisen, der har gennemgĂĄet bogen med lup, efter at flere anmeldere gennem ĂĄrene har undret sig over, at meget af bogen ligner afskrift. Blandt andre skrev Dagbladet Informations anmelder i 2015, da bogen udkom, at dele af teksten "efterlader indtryk af udfyldning med Wikipedia-prosa". 

Her er uddrag af fem eksempler: 

1. Khaders bog, side 28-29: 

"Op gennem historien er araberheste blevet spredt over hele verden, som gaver, gennem krig og i handel. De er blevet brugt til at forbedre andre racer for at tilføre dem hastighed, udholdenhed og stærke ben. I dag findes de arabiske blodlinjer i næsten alle de moderne hesteracer. Araberen blev oprindelig udviklet i ørkenklimaet og var meget værdsat af de beduinske nomader. Den blev ofte taget med ind i familiens telt for at give den ly og beskytte den mod tyveri.”

...minder meget om Wikipedia:

“Throughout history, Arabian horses have spread around the world by both war and trade, used to improve other breeds by adding speed, refinement, endurance, and strong bone. Today, Arabian bloodlines are found in almost every modern breed of riding horse. The Arabian developed in a desert climate and was prized by the nomadic Bedouin people, often being brought inside the family tent for shelter and protection from theft."

2. Khaders bog, side 44-45:

"Jeg så det ske i min barndoms Syrien, når min mormor tabte et stykke brød på gulvet og ikke tillod, at det blev smidt ud sammen med affaldet. Spanierne overtog denne sædvane fra araberne under deres lange ophold på Den Iberiske Halvø. Når et stykke brød falder på gulvet i Spanien, vil de efter arabisk skik sige: Es pan de Dios."

...har en del til fælles med en artikel af den canadiske madskribent Habeeb Salloum:

"I used to see this happen at home when my mother dropped a piece of bread on the floor, not allowing it to be thrown away with the garbage. [...] The Spanish picked up this habit from the Arabs during their long stay in the Iberian Peninsula. In Spain, when a piece of bread falls on the floor, in the Arab fashion they will say: Es pan de Dios.”

3. Khaders bog, side 164: 

“Der er tre begivenheder, som især har været afgørende for vor tids islamisme - og vore dages vold: opløsningen af Det Osmanniske Rige i 1924, som også var opløsningen af et kalifat; oprettelsen af Det muslimske Broderskab i 1928 i Egypten; og grundlæggelsen af Saudi-Arabien i 1932. Da osmanner-kalifatet forsvandt, opstod der et politisk vakuum i sunni-islam, da kalifatet i teorien havde været en suveræn stat, der samlede alle muslimer under én politisk og religiøs leder.”

...menes oversat fra artiklen 'Islamism and Islamists: A very short introduction' skrevet af Florence Gaub fra EU’s Institute for Security Studies: 

"Three events then set in motion the dynamics responsible for much of the violence seen today: the abolition of the caliphate in 1924, the creation of the Muslim Brotherhood in 1928, and the foundation of Saudi Arabia in 1932. The disappearance of the caliphate created a vacuum in Sunni political Islam. In theory, the caliphate is a sovereign state uniting all Muslims under one political and spiritual leader.”

4. Khaders bog, side 168-169:

"Egyptens præsident Anwar Sadat blev i 1981 myrdet af medlemmer af den sunnimuslimske terrorbevægelse Islamisk Jihad under en militærparade. Da lignende grupper begyndte at tage form i Algeriet, de palæstinensiske områder og i Libanon, valgte de arabiske regimer flere forskellige taktikker til at modvirke den revolutionære islamisme: én var anti-iransk propaganda, en anden dialog med de islamistiske grupper, man anså for moderate."

...menes ogsĂĄ kopieret fra Florence Gaubs artikel: 

“Egypt’s President Anwar Sadat was assassinated in 1981 by Islamic Jihad during a military parade, and similar groups began to form in Algeria, the Palestinian territories and Lebanon. Arab governments chose three broad tactics to counter revolutionary Islamism: repress their populations, engage in a sectarian war of words against Iran, and co-opt certain Islamist groups considered to be moderate."

5. Khaders bog, side 207: 

"I modsætning til de oprindelige ledere af al-Qaeda, som undgik at erobre land for i stedet at fokusere på den fjerne fjende, USA, har al-Baghdadi arvet al-Zarqawis tro på, at kampen vil mislykkes uden en stor og stærk territorial base i Mellemøsten. Al-Baghdadis drøm er lige så ambitiøs som den, al Zarqawi jagtede – at genskabe kalifatet med centrum i Bagdad gennem en erobringskrig mod de nærmeste fjender: shiitterne i Irak og det korrupte oligarki, som hersker i Syrien.”

...menes skrevet af efter den italienske journalist Loretta Napoleonis bog 'The Islamist Phoenix' fra 2014:

“Unlike the leaders of al Qaeda, who eschewed territorial conquest to focus on the far-away enemy, i.e., the United States, al Baghdadi shared al Zarqawi’s belief that without a large and strong territorial base in the Middle East their fight was destined to fail. His dream was as ambitious as the one that al Zarqawi had pursued: to recreate the Caliphate of Baghdad through a war of conquest against the near enemies—the corrupted, oligarchic elites who ruled Syria and Iraq, the Shiites."

Se Weekendavisens eksempler her.

Det har ikke været muligt at fĂĄ en kommentar fra Naser Khader.