BLOG: Socialdemokratiet opgiver Ă„benhed om penge i politik

BLOG: Som regeringsparti ville Socialdemokraterne sikre reel Ă„benhed om penge i dansk politik – nu har de i stedet hjulpet Venstre med at lĂŠgge drĂžmme

Da Socialdemokratiet sidst sad pÄ statsministerposten, var de med til at nedsÊtte et partistÞtteudvalg, som skulle sikre Äbenhed om penge i politik.

Det var der god grund til, for vores eksisterende partistĂžtteregler er dĂžmt ”globalt utilfredsstillende” af EuroparĂ„dets antikorruptionsenhed, da det er nĂŠrmest umuligt at gennemskue, hvem danske partier og politikere fĂ„r penge fra. Det er dybt pinligt, nĂ„r vi i andre sammenhĂŠnge bryster os af minimal korruption.

PartistĂžtteudvalget leverede konkrete anvisninger til, hvordan vi sikrer Ă„benhed om pengestrĂžmmene, og i Enhedslisten var vi klar til at stemme anbefalingerne igennem. Med vores mandater og dem fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF, Alternativet og Radikale Venstre var der flertal for det.

Regeringen og Socialdemokratiet aftaler pseudo-Ă„benhed

Socialdemokratiet havde i mellemtiden skiftet mening. I stedet for at stemme for at lytte til det partistĂžtteudvalg, de selv havde vĂŠret med til at fĂ„ nedsat, gav de deres afgĂžrende stemmer til en aftale med regeringen, som fortsat vil mĂžrklĂŠgge pengestrĂžmmene i dansk politik. Hvorfor? Svarer blĂŠser i vinden. Socialdemokraterne har i hvert fald begravet ambitionerne om at fĂ„ gennemsigtighed om partistĂžtten. 

Den nye aftale er hamrende uambitiĂžs og imĂždekommer ikke den markante internationale kritik af de danske partistĂžtteregler. Det vil fortsat vĂŠre umuligt at se, hvor store pengebelĂžb der kanaliseres fra virksomheder og organisationer til partier og politikere.

Jovel, donorens navn skal offentliggĂžres, nĂ„r en donation overskrider 20.000 kroners-grĂŠnsen,– men ikke det faktiske belĂžb, som kan vĂŠre alt fra 20.001 kr. til millioner.

Pengeklub-hul lukkes ikke

Sidst men ikke mindst ville regeringen og Socialdemokratiet ikke gÞre op med de pengeklubber, der ved at donere penge pÄ vegne af hemmelige medlemmer ikke blot skjuler belÞbene, men ogsÄ donorernes identitet.

Denne type klubber har i en ÄrrÊkke gjort det muligt at forblive anonym, selvom man giver meget store pengebelÞb til typisk de erhvervsvenlige partier. Det sÄkaldte pengeklub-hul bliver pÄ den mÄde udnyttet til at skjule hvilke Þkonomiske interesser, som gemmer sig bag partierne. Hvorfor hulen Socialdemokraterne ikke Þnsker at lukke denne systematiske fusk med partistÞtten, mangler vi stadig svar pÄ.

Med den aftale, de har indgÄet, er de i hvert fald med til at signalere, at det er helt i orden at omgÄ reglerne om Äbenhed.

Venstre og Socialdemokratiets studehandel

Den studehandel, som regeringen og Socialdemokratiet har indgÄet, rummer enkelte forbedringer og smÄ forringelser. Der kommer lidt mere Äbenhed pÄ lokalt og regionalt niveau, men samtidig vil aftalepartierne gradvist hÊve 20.000-kroners grÊnsen for, hvornÄr en donors identitet skal offentliggÞres. Over tid giver det faktisk mindre Äbenhed end i dag.

Selve spĂžrgsmĂ„let om Ă„benhed vedrĂžrer samtlige partier i Folketinget. For det er her, vi regulerer forholdet mellem vĂŠlgerne, offentligheden og os politikere. Det er velkendt, at Venstre har bekĂŠmpet ethvert skridt pĂ„ vej mod stĂžrre Ă„benhed og med alt magt forhindret vĂŠlgerne i at se partiet efter i kortene. At Socialdemokraterne kommer Venstre til undsĂŠtning i den kamp – i stedet for at sĂžge det brede samarbejde med resten af Folketinget – er til at blive deprimeret af.

I Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og SF har vi lovet hinanden at rÄde bod pÄ det, nÄr vi fÄr flertallet til det. Vi tÞr godt lade vÊlgerne kigge os i kortene i forhold til, hvilke virksomheder, foreninger og privatpersoner, vi fÄr penge fra.

Hvor ville jeg Ăžnske at Socialdemokratiet ville udvise samme respekt for vĂŠlgerne og demokratiet.