Sass stemt ned - politikerne beholder samme løn og pension

Socialdemokratiet og Henrik Sass Larsen får hård kritik for forløbet.

Der er ikke opbakning til Henrik Sass Larsens (S) forslag om, at politikerne på Christiansborg selv skal kunne vælge løn- og pensionsvilkår.

På et møde tirsdag formiddag har et flertal af Folketingets partier nemlig vendt tommelfingeren nedad.

Det tjener politikerne på Christiansborg i dag

  • Folketingspolitikere får 638.351 kroner om året i vederlag - plus 61.167 i et skattefrit omkostningstillæg.
  • Dertil kommer pension, der varierer meget, alt efter hvor længe folketingsmedlemmet har siddet i Folketinget.
  • Folketingsmedlemmer er berettiget til pension, når de i én eller flere perioder har været medlem af Folketinget i mindst 1 år.
  • Pensionsindbetalingerne svinger mellem et årligt beløb på 86.598 kroner og op til 318.472 kroner om året.
  • Har man siddet i mere end 20 år, får man den højeste sats.

Kilde: ft.dk og Ritzau

Frivilligt eller obligatorisk

Henrik Sass Larsen havde foreslået, at politikerne frivilligt kunne takke nej til dele af deres løn og pension, hvis de mente, den var for høj. 

Regeringen har hele tiden været imod forslaget, selvom Venstres gruppeformand Søren Gade var for det.

I første omgang var Enhedslisten og Dansk Folkeparti klar til at gøre pensionsdelen frivillig, men efter Dansk Folkeparti valgte at trække støtten, faldt flertallet.

Siden har Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet arbejdet for, at alle folketingspolitikeres pension skulle sættes ned til, hvad der svarede til en almindelig arbejdsmarkedspension.

Det ændringsforslag ville Socialdemokratiet og regeringen dog ikke være med til, og derfor faldt forslaget.

- En farce

Socialdemokratiet og Henrik Sass Larsen får hård kritik for forløbet fra flere partier.

- De partier, som udgør flertallet, vil åbenbart ikke være med til at lave nogle vilkår for folketingspolitikerne, som ligner resten af befolkningens, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Han kalder det ærgerligt, at politikerne nu kan fortsætte på den nuværende og mere lukrative pensionsordning.

- Det er gået op i noget drilleri fra blandt andet Socialdemokratiet. Det kan vi ikke bruge til noget, siger Peter Skaarup,.

Alternativets Josephine Fock kalder forløbet en "farce". 

- Det giver ingen mening, at vi politikere skal sidde og vælge vores egen løn og pension, siger Josephine Fock og kalder ligesom Peter Skaarup forslaget for drilleri.

- Jeg synes ikke, det klæder demokratiet, at vi skal sidde og forhandle om den slags forslag, siger hun.

Kritik af smuthul

Da Henrik Sass Larsen fremlagde forslaget, sagde han, at meningen med det var, at politikere, som føler sig "bebyrdet af et alt for højt vederlag og en for høj pension", skulle have lov til at gå ned i løn.

Men efterfølgende hævdede Enhedslisten og SF, at Socialdemokratiets forslag havde et indbygget smuthul, der kan forgylde politikerne endnu mere.

Når politikere har siddet i Folketinget i 20 år, rammer de pensionsloftet. Det betyder, at de ikke kan optjene en højere livsvarig pension end 29.200 kroner om måneden.

Men forslaget ville ifølge dem betyde, at folketingsmedlemmerne kan fortsætte opsparingen efter det 20. år, fordi de frivilligt kan overgå til den anden, lavere pensionsform.

- Først kan de nemlig vælge at optjene politikerpensionen, og når de så er færdige med det, kan de så optjene en helt ny pension. Det er tudetosset, siger Jacob Mark til Ekstra Bladet.