Støjberg: Sverige ændrer ikke vores ønske om grænsekontrol

Danmark ønsker fortsat grænsekontrol mod Tyskland. EU kræver dog kontrollen udfaset inden for det næste halve år.

Fra og med 4. maj er der ikke længere krav om identitetskontrol af passagerer på busser, tog og færger fra Danmark til Sverige.

Det vækker glæde hos udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der kalder beslutningen en god nyhed for både danske og svenske pendlere samt erhvervslivet i Øresundsregionen, der har været generet af kontrollen.

Hun understreger dog, at beslutningen ingen betydning får for Danmarks ønske om fortsat at have grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

- Svenskerne fastholder deres grænsekontrol, og blandt andet derfor vurderer vi fortsat, at der er behov for, at vi fastholder grænsekontrollen mod Tyskland. Jeg ser ikke for mig, at den danske grænsekontrol bliver ophævet lige foreløbig, lyder det fra Inger Støjberg.

EU: Grænsekontrol skal snart udfases

Sverige indførte i november 2015 grænsekontrol for at få kontrol over flygtningesituationen, og i januar 2016 indførte de det såkaldte transportøransvar, der kræver, at transportselskaber tjekker identitetspapirer på alle rejsende på busser, tog og færger fra Danmark til Sverige.

I Danmark fulgte man trop med indførelsen af midlertidig grænsekontrol mod Tyskland i januar 2016, der siden er blevet forlænget flere gange.Også Østrig, Tyskland og Norge har indført midlertidig grænsekontrol.

EU-Kommissionen har godkendt de ekstraordinære foranstaltninger, men samtidig understreget, at der er tale om en midlertidig løsning.

Tirsdag skriver Ritzau, at EU-Kommissionen kræver, at Danmark og de andre lande i løbet af de kommende seks måneder udfaser den midlertidige grænsekontrol.

Løkke: Det er en god dag

Den svenske regering meddelte beslutningen om at afskaffe identitetskontrollen på et pressemøde tirsdag eftermiddag. Det vækker glæde hos den danske statsminister, Lars Løkke Ramussen (V), der siger, at den svenske id-kontrol "har sat hele Øresundsregionen tilbage".

- Kontrollen har givet betydelige gener for pendlere og andre rejsende mellem Danmark og Sverige og er gået ud over den stærke dynamik, regionen har haft i årtier.‎ Det har ikke været sjovt at være vidne til, siger han i en pressemeddelelse.

Generne har både været i form af forlænget rejsetid og forsinkelser, og i nogle tilfælde har pendlere haft et decideret løntab, fordi de har været tvunget til at sige deres job op. Det fik sidste år flere hundrede pendlere til at kræve 25 millioner svenske kroner i erstatning af den svenske stat.

- Derfor er det også utrolig glædeligt, at den svenske regering nu har besluttet at ophæve ID-kontrollen. Det er en god dag. Nu kan vi som region uhindret fortsætte med at vokse og udvikle os i fællesskab. Jeg ser frem til, at forholdene for pendlerne, virksomhederne og alle andre i Øresundsregionen forbedres markant, siger Lars Løkke Rasmussen.