Politik

Gruppeformand roser australsk flygtningemodel: - Vi skal gøre det samme

Henrik Sass Larsen siger, at Socialdemokratiet vil foreslå et asylsystem som det australske, hvis S kommer i regering. Hans partiformand afviser.

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, roser i sin tale 1. maj Canada og Australien for at styre flygtningestrømmen.

Den australske model går ud på, at asylansøgere sendes til en lille stillehavsø, hvorfra deres asylsag behandles. Selv hvis de får asyl, kommer de ikke til at bo i Australien, men i et andet land, Australien har aftaler med.

Det har stort set standset den spontane asylsøgning i Australien.

- Det er min overbevisning, at vi skal gøre det samme i Danmark. Det er os, der skal styre det og ikke menneskesmuglerne, siger Sass i sin tale i Borup.

Kontroversielt system

Over for TV 2 uddyber Henrik Sass Larsen efter sin tale, hvad han mener, når han roser den australske model.

- Hvis vi selv kunne styre indvandringen sådan, at vi i lejre rundt omkring i verden kunne lave interviews og finde ud af, hvem der er de bedste at få hertil, så de er mest muligt integrationsegnede, så ville det være at foretrække, siger Henrik Sass Larsen.

Australiens flygtningesystem er yderst kontroversielt og er ofte blevet kritiseret for at være lukket land.

Da flere folketingspolitikere sidste år skulle besøge en flygtningelejr i østaten Nauru, blev Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), SF-gruppeformand Jacob Mark og Naser Khader (K) nægtet adgang. Muligvis fordi de tidligere har kritiseret systemet.

Amnesty International og Human Rights Watch har ofte kritiseret lejren i Nauru.

De to organisationer har rapporteret fra lejren via skjulte optagelser. Kritikken går blandt andet på, at lejren føles som et fængsel for asylansøgerne, der bliver holdt indespærret under strikse forhold.

Frederiksen vil ikke indføre den australske model

Over for Ritzau bekræfter Henrik Sass Larsen, at Socialdemokratiet vil foreslå en model ala den australske, hvis hans parti kommer i regering efter næste valg.

Det er er hans partiformand, Mette Frederiksen, dog uenig i. Direkte adspurgt, om den skal indføres i Danmark, svarer hun:

- Nej, som jeg hører Henrik Sass Larsen, så er det en opbakning til, at man genvinder noget af den selvbestemmelse, der bør være på flygtningeområdet, fordi det nuværende system de facto er brudt sammen, siger Mette Frederiksen til TV 2 og tilføjer:

- Der er ikke nogen regering, der kan sidde de internationale spilleregler overhørig. Det ønsker vi heller ikke.

Kan ikke hjælpe hele verden

Socialdemokratiets tidligere regeringspartner Radikale Venstre har sagt, at det er naivt at tro, at Danmark kan styre, hvor mange flygtninge der kommer til Europa.

Henrik Sass Larsen medgiver, det er svært, men han mener ikke, det er umuligt.

Han skrev for en måned siden en kronik i Information, hvor han fremhævede, at Socialdemokratiet – i modsætning til ”humanistiske utopister” – forstår danskernes bekymring for masseindvandring.

- Der er nogen, der har indtaget et standpunkt, hvor de mere eller mindre mener, vi kan hjælpe hele verden, og at vi skal udstyre samtlige flygtninge i verden med rettigheder til at komme hertil. Den går ikke, vi er simpelthen nødt til at sætte en antalsbegrænsning, siger Henrik Sass Larsen mandag til TV 2.

Han vil dog ikke svare på, hvem han mener er ”utopiske”.