Politik

Flygtningeforslag vækker hovedrysten: - Modsat alt hvad 1. maj står for

Enhedslisten undrer sig over, at S-formand Mette Frederiksen ikke tager kraftigere afstand fra partifælles kontroversielle flygtningeforslag.

Når Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i dag roser Australiens asylsystem og foreslår, at vi i Danmark går samme vej, kunne det nærmest ikke være længere fra de værdier, som 1. maj står for.

Sådan lyder reaktionen fra Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det her har i hvert fald ikke noget at gøre med international solidaritet, og at alle mennesker skal have rettigheder. Den australske model er jo et eksempel på det modsatte – her har vi at gøre med mennesker, som får krænket alle deres rettigheder, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Bemærkningen fra Henrik Sass Larsen faldt under hans 1. maj-tale i Borup, og efterfølgende uddybede han over for TV 2, hvad han mener, når han roser den ellers kontroversielle australske model.

- Hvis vi selv kunne styre indvandringen sådan, at vi i lejre rundt omkring i verden kunne lave interviews og finde ud af, hvem der er de bedste at få hertil, så de er mest muligt integrationsegnede, så ville det være at foretrække, sagde han.

Ifølge Henrik Sass Larsen vil Socialdemokratiet derfor foreslå en model i stil med den australske, hvis hans parti kommer i regering efter næste valg.

"Sølle" at Frederiksen ikke tager kraftigere afstand

Australiens flygtningesystem er yderst kontroversielt og er blevet stærkt kritiseret af flere internationale menneskerettighedsorganisationer.

Direkte adspurgt afviser partiformand Mette Frederiksen dog også S-gruppeformandens udtalelser om, at et lignende system skal indføres i Danmark.

- Nej, som jeg hører Henrik Sass Larsen, så er det en opbakning til, at man genvinder noget af den selvbestemmelse, der bør være på flygtningeområdet, fordi det nuværende system de facto er brudt sammen. Der er ikke nogen regering, der kan sidde de internationale spilleregler overhørig. Det ønsker vi heller ikke, siger Mette Frederiksen til TV 2.

Af samme årsag føler Johanne Schmidt-Nielsen sig også overbevist om, at det aldrig bliver aktuelt at diskutere den australske model i Danmark. Men netop derfor burde S-formanden også have sat partifællen på plads, siger hun.

- Det er lidt sølle, at Mette Frederiksen ikke klart går ud og banker Henrik Sass ned, men i stedet går mellemvejen, hvor hun på den ene side siger, at sådan et konkret forslag vil hun ikke stille, men på den anden side siger, at det også er en vigtig diskussion, han rejser. For så lader hun ham jo repræsentere den her holdning alligevel, siger Johanne Schmidt-Nielsen og tilføjer:

- Man kunne jo få den tanke, at hun synes, at det var bekvemt, at der var en socialdemokrat, der næsten overhalede Dansk Folkeparti højre om, samtidig med at hun jo selvfølgelig aldrig nogensinde kan gennemføre det her af sig selv.

Fik ikke lov at besøge flygtningelejre

Da flere folketingspolitikere sidste år skulle besøge en australsk flygtningelejr i østaten Nauru, blev Johanne Schmidt-Nielsen sammen med SF-gruppeformand Jacob Mark og Naser Khader (K) nægtet adgang. Muligvis fordi de tidligere har kritiseret systemet.

- Jeg synes jo, at det siger alt, at kritiske øjne og ører ikke er velkomne. Jeg har talt med en medarbejder fra UNCHR (FN’s flygtningehøjkommissariat, red.), der har besøgt øen og fortæller, at han sjældent har set noget så slemt, fordi der er så stor håbløshed og intet perspektiv, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun undrer sig over, at Henrik Sass Larsen på 1. maj mener, at Socialdemokratiet skal sende et budskab om at gå i den retning. Hvis han virkelig ønskede at sætte flygtningeproblematikken på dagsordenen havde hun hellere set, at han havde lagt op til at diskutere kvoteflygtningesystemet, nærområdeindsatsen, eller hvordan vi får en solidarisk fordeling af flygtningene i EU.

- Jeg synes alligevel, at det er noget chokerende, at en ledende socialdemokrat synes, at der er noget som helst at rose ved den australske flygtningemodel, hvor bådflygtninge fragtes ud på to stillehavsøer, hvor alle menneskerettigheder, der kan krænkes, bliver krænket, siger Johanne Schmidt-Nielsen.