Politik

Akademikere er vrede over at blive fravalgt af Løkke

. Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark

I Akademikernes Centralorganisation er man målløse over ikke at have fået en plads i Disruptionrådet.

Det har vakt undren og vrede hos Akademikernes Centralorganisation (AC), at man ikke har fået en plads i statsminister Lars Løkke Rasmussens Disruptionråd.

Rådet, der skal komme med bud på, hvordan Danmark indretter sig bedst på den digitale fremtid, er sammensat af en række ministre og repræsentanter for arbejdsmarkedets parter.

LO og FTF er repræsenteret, men den tredje store centralorganisation er der altså ikke fundet plads til, og det undrer Akademikernes formand Lars Qvistgaard sig over.

- Der er over 400.000 højtuddannede på arbejdsmarkedet, svarende til en syvendedel af arbejdsstyrken. Derfor burde vi have en naturlig plads i rådet.

- Den eneste begrundelse, som jeg har hørt, er, at der ikke er plads. Det er en meget useriøs måde at arbejde på, synes jeg, siger han.

Otte ministre

Rådet har 40 medlemmer. Af dem er otte ministre.

Ingeniørforeningen (IDA) er et af de forbund, der hører under Akademikernes paraply.

Og her forstår formand Thomas Damkjær Petersen heller ikke, at man er blevet fravalgt.

- Kommissoriet for rådet tager netop udgangspunkt i mange af de ting, vi arbejder med til daglig.

- Vi er som ingeniører en nøglearbejdskraft, for det er vores medlemmer, der skal gennemføre digitaliseringen og brugen af kunstig intelligens, så virksomhederne har den teknologi, der er nødvendig.

- Derfor er det højst besynderligt, at vi ikke har fået et selvstændigt talerør, siger han.

Mister indflydelse

Foruden at miste muligheden for at bidrage med relevant input, betyder akademikernes fravær også ifølge Lars Qvistgaard, at deres organisation mister indflydelse.

- Rådets arbejde består jo i at beslutte, hvilke løsninger, der skal satses på fremadrettet.

- Det synes jeg, at vi skal have mulighed for at byde ind på, siger han.

Akademikerne har i alt 25 faglige organisationer som medlemmer. Blandt dem finder man foruden IDA også Djøf, Dansk Magisterforening og Lægeforeningen.