Politik

Uenighed i regeringen: LA og Konservative vil afskaffe feriepengene

Feriepenge skal udbetales med lønnen hver måned, hvis det står til to af regeringens partier.

Mandag begynder det nye ferieår, og derfor kan man hæve sine optjente feriepenge fra det seneste år.

Men det være slut med at optjene feriepenge til en årlig udbetaling, hvis det står til Liberal Alliance og De Konservative.

Det skriver Jyllands-Posten.

Forud for forhandlingerne om en ny ferielov foreslår de to partier, at feriepengene skal udbetales sammen med lønnen hver måned, i stedet for at man - som det er nu - skal indbetale 12,5 procent af sin løn til statens feriekonto.

På den måde vil det blive folks eget ansvar at lægge feriepenge til side.

- Ferieloven er absurd. Man ønsker at tage hensyn til folk, der ikke kan finde ud af at administrere deres penge og spare op til ferie, ved at tvinge alle danskere til at spare op gennem en statslig ordning.

- Det er præcis den barnepigestat, som Liberal Alliance ønsker et opgør med, siger Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, Laura Lindahl, til Jyllands-Posten.

Hver fjerde dansker tjekker ikke lønsedlen

Også De Konservatives beskæftigelsesordfører, Rasmus Jarlov, mener, at folk skal råde over deres egne penge, uden at staten skal blande sig.

- De 12,5 procent af medarbejdernes løn, som arbejdsgiveren skal indbetale til statens Feriekonto, er et billede på en bureaukratisk og formynderisk tankegang, siger han til Jyllands-Posten.

En undersøgelse, som TNS Gallup foretog for revisionsfirmaet Deloitte sidste år, viste, at hver fjerde dansker ikke tjekker, om de får det rigtige beløb udbetalt af arbejdsgiveren.

Det kan være en dyr forglemmelse, fordi arbejdsgiveren til tider ikke får sat det rigtige beløb ind på kontoen.

- Man bør absolut tjekke lønsedlen en ekstra gang, når feriepengene udbetales. Som medarbejder har man nemlig ikke bare ret til feriepenge af ens grundløn, men også af tillæg, bonus og andre udbetalinger fra jobbet. Det er der arbejdspladser, der af og til glemmer, har Lizette Jørgensen, der er leder af Deloittes lønservice-afdeling, fortalt TV 2.

EU-Kommissionen: Dansk ferielov strider mod retten til fire ugers ferie

Udmeldingerne fra de to regeringspartier kommer, før regeringen skal tage hul på forhandlingerne om en reform af ferieloven.

I 2015 fastslog EU-Kommissionen nemlig, at den danske ferielov strider mod lønmodtagernes ret til fire ugers betalt ferie årligt.

Ifølge Jyllands-Posten får opgøret med feriepengene ikke umiddelbar opbakning hos regeringspartiet Venstre, der med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) står i spidsen for reformen af ferieloven.

Samtidig afviser Dansk Folkeparti forslaget fuldstændig.