Politik

Flere politikere bakker op om kritik: Sexisme er en del af hverdagen

Næstformand i Folketingets ligestillingsudvalg, Yildiz Akdogan, frygter, at problemet kan skræmme unge kvinder væk fra dansk politik.

Flere kvindelige politikere stiller sig nu frem og beretter om problemer med hverdagssexisme i dansk politik.

Problemet eksisterer både på lokal- og landspolitisk plan, og kvinderne har i flere tilfælde stået i situationer, hvor mandlige kolleger gik over grænsen.

- Det var en del af hverdagen, at man lige fik nogle sexistiske kommentarer med på vejen. Mandlige kolleger, der lige skulle røre ens hår, når man var blevet klippet, og en hånd, der lige skulle glide ned, hvis man ikke nåede at stoppe den i tide, fortæller Özlem Cekic, der er tidligere folketingsmedlem for SF.

Udmeldingen kommer i forbindelse med den debat, som 22-årige Sonja Marie Jensen (S), der sidder i byrådet i Nyborg, har udløst, efter hun i denne uge stod frem og kritiserede sine byrådskollegaer for sexchikane.

En anden af dem, der nu bakker op om Sonja Marie Jensen, er partifællen Joy Mogensen, der er borgmester i Roskilde.

- Da jeg var nyvalgt som 25-årig, oplevede jeg også tit at blive udsat for bemærkninger om min alder, min påklædning eller min krop midt i politiske diskussioner. Jeg troede faktisk, at det var mig, den var galt med og begyndte at klæde mig og opføre mig anderledes for at undgå det, fortæller hun til TV 2.

Svært at sige fra

I en rundspørge til kvinder i lands- og lokalpolitik foretaget af Berlingske i 2015 svarede over en fjerdedel af de 500 respondenter, at de har følt sig overhørt eller uretfærdigt behandlet på grund af deres køn – flere svarede at de i nogle tilfælde oplevede at blive klappet bagi eller på hovedet.

Når man siger fra, får man tit at vide, at man er lidt for snerpet og ikke rigtig har forstået, at det bare er en joke

- Özlem Cekic, debattør og tidligere folketingsmedlem

Tidligere formand for Dansk Socialdemokratisk Ungdom (DSU) og tidligere medlem af Tårnbys Kommunalbestyrelse, Camilla Schwalbe, har oplevet problemet både i form af befamlinger og nedsættende bemærkninger.

Ifølge hende faldt bemærkningerne ofte helt ude af kontekst midt i en politisk diskussion.

- Det mest overskridende har været de gange, hvor mænd, der hierarkisk er over mig og er med til at styre vores samfund, har sagt noget. Så står man med alle sine politiske ambitioner i hånden, men man ved godt, at han har overhånden, og det betyder ofte, at man tøver i stedet for at sige fra, fortæller Camille Schwalbe til TV 2.

Tidligere DSU-formand og tidligere medlem af Tårnbys Kommunalbestyrelse, Camilla Schwalbe, fortæller om problemer med sexisme i dansk politik. Video: Mikkel Secher

Hun bakkes op af Özlem Cekic:

- Når man så siger fra, får man tit at vide, at man er lidt for snerpet og ikke rigtig har forstået, at det bare er en joke, og at man er lidt for nærtagende. Det er også en af grundene til, at rigtig mange kvinder faktisk ikke siger fra, forklarer den tidligere SF’er.

Frygter at sexchikane kan skræmme kvinder væk fra politik

Næstformand i Folketingets ligestillingsudvalg, Yildiz Akdogan (S), fortæller til TV 2, at man her er opmærksomme på problemet – særligt med kig frem mod efterårets kommunalvalg.

- Hvis det kan afskrække unge piger fra at gå ind i lokalpolitik, så har vi et demokratisk underskud, og det er i sig selv også et kæmpestort problem. Så vi er nødt til at tage det alvorligt og forholde os til det, siger Yildiz Akdogan.

Hun oplevede selv som ny, ung politiker at blive udsat for sexistiske kommentarer omhandlende hendes ”sydlandske udseende og kurver”, elevatorblik og berøringer.

Hun roser derfor Sonja Marie Jensen for at stå frem med sin historie, da det er nødvendigt for at få italesat problemet, selvom det ikke er omkostningsfrit at stå frem, understreger hun.

- Derfor er vi nødt til at bakke hende op, og vi bor i et frit demokratisk land, så vi er også nødt til at sige, at kvindekroppen ikke skal bruges som tingsliggørelse. Vi er nødt til at have en gensidig respekt for hinanden, siger Yildiz Akdogan.

Roskilde-borgmester Joy Mogensen fortæller, at kulturen ikke ændrede sig, bare fordi hun opførte sig anderledes eller ændrede tøj. Kommentarerne stoppede først, da hun begyndte at give igen.

- Når ordene faldt, så sagde jeg simpelthen til mændene, ”Hvorfor kalder du mig det? Hvorfor inddrager du mine ben? Jeg troede vi sad og snakkede budget.”

Borgmester i Roskilde Kommune, Joy Mogensen, udtaler sig om problemer med sexisme i dansk politik. Video: Mikkel Secher

Hun fortæller, at hun siden har fået flere undskyldninger, men at hun først for alvor mærkede en ændring i miljøet, da hun steg i graderne og blev borgmester.

- Jeg synes, det er en vigtig debat at tage, også for at sige til de unge kvinder, at hvis du nogle gange tror, at det er dig, den er galt med, det er det ikke – bare giv igen, så kan du ændre kulturen, siger Joy Mogensen.