Politik

Pape-effekten? Konservative går frem i ny måling

Konservative står til fremgang. Og det er i høj grad, Søren Pape Poulsens fortjeneste.

Konservative måtte tage til takke med blot 3,4 procent af stemmerne ved valget i 2015, men i dag står partiet til næsten dobbelt så mange - nemlig 5,8 procent. 

Det viser et nyt politisk indeks, Megafon har lavet for TV 2 og Politiken. 

Det er partiets bedste måling i mere end tre år. Og det er den bedste, siden Søren Pape Poulsen blev partileder i september 2014.

Hvad siger målingen?

Ved valget 18. juni 2015 fik Konservative 3,4 procent af stemmerne. Det gav 6 mandater. 

Ved en måling foretaget 24. til 27. april svarede 5,8 procent af vælgerne, at de ville stemme på K, hvis der var valg i dag. Det ville udløse 10 mandater. 

Dermed står partiet til en stemmefremgang på 2,4 procentpoint - eller 4 mandater mere. 

I målingen går S lidt tilbage og lander på 24,5 procent af stemmerne. Det samme gør V, der lander på 16,2 procent i målingen.

Kilde: Måling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken

- Vi glæder os rigtig meget over de her målinger, som konsekvent går vores vej, lyder det fra partiets politiske ordfører, Mette Abildgaard.

- Det er rart, at danskerne reagerer sådan på, at vi er gået med i regeringen og tager det ansvar, der følger med. Det skal jeg ikke lægge skjul på, siger hun. 

Danskerne har lært Pape at kende

Konservative har klart et momentum i øjeblikket, lyder det fra TV 2's politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen. 

- Målingen bekræfter en tendens. Søren Pape Poulsen slår til nogle konservative værdier, vælgerne godt kan lide. Der er ingen tvivl om, at Det Konservative Folkeparti har et vælgergrundlag i dag, siger han.

Peter Lautrup-Larsen peger direkte på partiformanden som en del af forklaringen på, at flere ville sætte kryds ved Det Konservative Folkeparti, hvis der var valg.

- Det er afgjort en Pape-effekt. Han er blevet minister på et område, der passer ham og de konservative værdier. Han skal ikke forklare sig. Det hele går fint. Og han taler, så folk kan forstå det, siger Peter Lautrup-Larsen.

Hos Konservative fremhæves også effekten af at komme i regering. Mette Abildgaard tænker, at danskerne "lige har skullet se os an som regeringsparti og se, om man får valuta for pengene". 

- Men der er heller ingen tvivl om, at flere danskere har lært Søren Pape at kende, siden han blev justitsminister. De har oplevet hans stærke retfærdighedskompas, som slår meget igennem i det job, han har nu. Vi ser det tydeligt i målingerne, at folk godt kan lide Pape, fortæller Mette Abildgaard og tilføjer, at partiets øvrige ministre, Mai Mercado, der er børne- og socialminister, og erhvervsminister Brian Mikkelsen, også "ligger i den pæne ende".  

Bandepakke giver medvind

Alene siden den seneste måling, der kom for en måned siden, har Konservative raget 1,1 procentpoint flere vælgere til sig og er gået fra 4,7 til 5,8 procent.

Det lyder måske som marginale udsving, men tæller man hoveder, er det forskellen på to mandater til partiet, der således ville stå med 10 mandater, hvis altså det handlede om valg og ikke målinger. Den konservative trup blev reduceret til seks folketingsmedlemmer ved det seneste valg.

Det er med god grund, partiet har medvind lige i øjeblikket, mener Peter Lautrup-Larsen. 

Justitsministeren har på det seneste været meget synlig og offensiv i forbindelse med bandepakken. Og de aktuelle forhandlinger om boligskattepakken er kerne-konservativt område. 

- Jeg tror, der er mange vælgere, der føler, at Det Konservative Folkeparti varetager deres interesser under forhandlingerne om boligskattepakken. Det tjener de også på, siger han.

Mulig bombe i boligskatteforhandlinger

Målingen kommer på et godt tidspunkt. 13 steder i landet sidder der en konservativ borgmester, der formentlig gerne vil genvælges ved kommunalvalget i november.

- Man sagde ved sidste valg, at borgmestrene kæmpede på trods af Christiansborg. Nu er der en bølge af velvilje. Hvis den holder frem til kommunalvalget, så vil det styrke de konservative borgmestre, mener Peter Lautrup-Larsen. 

Fremgangen kan dog allerede i de kommende dage og uger blive sat på prøve, når boligskatteforhandlingerne skal nå helt i mål. Peter Lautrup-Larsen kalder det en mulig "bombe". 

- Konservative var jo med i regeringsgrundlaget, hvor der blev talt om både flad skat, og at grundskylden skulle fastfryses. Ingen af delene ser ud til at komme igennem. Så Konservative kommer til at give sig på nogle punkter. Der vil de komme under angreb. Så gælder det om at sælge budskabet om, at det ville have endt endnu værre for boligejerne, hvis ikke Konservative havde været med i forhandlingerne.