Så kritiske er Mette Frederiksens støttepartier: I dag skal hun have talt dem til ro

Dårlige personlige relationer og politiske uenigheder belaster samarbejdet i rød blok. Tirsdag skal S-formand forsøge at tale støttepartierne til ro.

Den seneste tids meningsmålinger viser, at var der valg nu, ville Socialdemokratiet, Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten tilsammen få mere end 90 mandater.

Men alt er langt fra idyl og enighed blandt de fem partier. Tværtimod er stemningen særdeles dårlig, forklarer TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, forud for et møde blandt oppositionens partiledere tirsdag eftermiddag - det første møde i mere end et år. 

- Der er ingen tvivl om, at stemningen i rød blok - hvis man overhovedet stadig kan tale om en rød blok - er meget dårlig. Det er der forskellige grunde til: Både personlige relationer, der mildest talt er udfordret, og rent politisk, fordi partierne i den grad har arbejdet sig længere fra hinanden siden sidste valg, siger han og fortsætter: 

- Særligt i forhold til udlændingepolitikken og den økonomiske politik er der kæmpe forskel blandt partierne. Når det kommer til økonomiske reformer, er der meget langt fra Pernille Skipper (EL) til Morten Østergaard (R). Og der er tilsvarende langt fra eksempelvis Mette Frederiksen (S) til Uffe Elbæk (Å), når det kommer til udlændingepolitikken.

Kan Mette F. regne med støtte fra støttepartierne?

Alternativet

Alternativets politiske leder Uffe Elbæk. Foto: Nils Meilvang / Scanpix
Det nyeste parti i Folketinget pegede ved valget i 2015 på Socialdemokratiets daværende formand, Helle Thorning-Schmidt, som statsminister. Men det er ikke sikkert, at Mette Frederiksen ved næste valg vil kunne tælle Uffe Elbæk og resten af Alternativets folketingsgruppe med. Det slog partiets politiske ordfører Rasmus Nordqvist fast tidligere på året.
- Vi ved ikke, hvordan situationen ser ud, når der bliver udskrevet et valg, om der ligger et politisk grundlag, der er anderledes. Det er vigtigere for vælgerne, hvilket politisk projekt vi står for, end hvilken præsident vi peger på, da vi ikke har præsidentstyre i Danmark, sagde han til Altinget.dk.
Samtidig har Alternativet direkte frabedt sig at blive talt med i rød blok fremover:
- Efter vores vintergruppemøde for nylig har Alternativet genbekræftet sin position som grøn - og dermed hverken rød eller blå. Derfor vil vi værdsætte, at I fremadrettet hverken omtaler Alternativet som en del af ’rød blok’ eller ’de røde partier’.
Alternativet har dog samtidig slået fast, at de ikke kan finde på at pege på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister.

Radikale Venstre

R-leder Morten Østergaard. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix
Mette Frederiksen må vælge: Vil hun Dansk Folkeparti eller Radikale Venstre?
Sådan lød budskabet fra R-leder Morten Østergaard tidligere på året til Information.
- Man er nødt til at beslutte sig for, hvilken retning man vil gå i.
Radikale er frustrerede over, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti på en række områder lægger tæt på hinanden – og samtidig langt fra Radikal politik. Det drejer sig især om udlændingepolitikken og om Socialdemokratiets og DFs afvisning af behovet for flere reformer.
Samtidig har Radikale på det sidste omfavnet Venstres næstformand Kristian Jensen og afviser ikke at pege på ham, hvis han bliver formand for sit parti.

Enhedslisten

Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix
Folketingets mest venstreorienterede parti kommer til at køre en mere hård og konsekvent linje, hvis deres mandater efter næste valg bliver afgørende for at bringe Mette Frederiksen til statsministerposten.
- Vi vil kigge i den parlamentariske værktøjskasse. Vi kan jo se, at eksempelvis Liberal Alliance har stillet krav til regeringsgrundlaget. Vi har set, at Dansk Folkeparti har lagt nogle røde linjer, som de ikke vil acceptere bliver overtrådt. Det, som Enhedslisten vil gøre nu, er, at vi vil overveje, om vi ikke kan bruge nogle af de her muligheder for fremadrettet at sikre, at vi får et samarbejde med gensidig respekt i et forhåbentligt kommende nyt flertal, har Enhedslistens Nikolaj Villumsen forklaret.
Enhedslisten er blandt andet vrede over Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass, som gentagne gange har langet voldsomt ud efter Enhedslisten.
- Vi siger fra over for afpresning, som vi eksempelvis ser fra Henrik Sass Larsen, når han siger, at Socialdemokraterne vil fortsætte med at føre en højreorienteret økonomisk politik, hvis de vinder magten, forklarer Nikolaj Villumsen.

SF

SF-formand Pia Olsen Dyhr. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Scanpix
Heller ikke SF vil garantere, at deres mandater står bag Mette Frederiksen efter næste valg. Partiet har nemlig et ultimativt krav, der skal opfyldes, har partiformand Pia Olsen Dyhr forklaret:
- Afskaffelse af kontanthjælpsloftet er så vigtigt, at det ikke er til diskussion. Der bliver ikke en Socialdemokratisk regering med vores støtte, hvis de ikke afskaffer kontanthjælpsloftet.
Socialdemokratiet er modstandere af kontanthjælpsloftet, men har indtil videre ikke villet love at afskaffe det efter et valg.

Et problem

Ifølge Anders Langballe skal Mette Frederiksen på mødet forsøge at fremhæve de politikområder, hvor de fem partier trods alt er mere enige:

- Socialdemokratiet har et problem, når dem, der skal føre dem til magten igen og igen sår tvivl om, om de overhovedet kan støtte en S-regering, siger han og fortsætter:

- Målet for Mette Frederiksen er at skabe så meget ro, som hun kan. Nu har der lige været en diskussion om Socialdemokratiets principprogram, hvor bæredygtighed blev fremhævet. Det er belejligt for Mette Frederiksen, fordi bæredygtighed netop er noget af det, der kan binde rød blok sammen. Og mon ikke hun på sådan et møde vil bruge tid på at fremhæve de områder, hvor de langt hen ad vejen er enige, siger han.