Politik

Udlændinge fylder i nyt S-program: - Analysen er, at det har kostet valg

Fælles fodslag om udlændinge- og intergrationspolitikken kan aflæses i nyt principprogram.

Søndag samles 900 socialdemokrater i Odense, hvor partiet fremlægger udkastet til sit nye principprogram - det syvende siden 1876.

'Fælles om Danmark' hedder programmet, der især har fokus på bæredygtighed og bekæmpelse af ulighed. I principprogrammet vil udlændinge- og integrationspolitikken fylde mere end nogensinde. 

Programmet skal ifølge Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet, udgøre et "værdikompas" for det politiske arbejde. 

- Desværre er udlændinge i Danmark i dag overrepræsenterede i kriminalitetsstatistikkerne og underrepræsenterede på arbejdsmarkedet, siger hun. 

Det er 13 år siden, Socialdemokratiet sidst formulerede sine værdier i et principprogram. 

Har rykket sig uden stor uro

Og når udlændinge- og integrationspolitikken fylder så meget hos partiet, er det fordi, at Socialdemokratiet allerede har rykket sig meget på netop det område - både under Mette Frederiksen og hendes forgænger, Helle Thorning-Schmidt, forklarer TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

- Det har givet overraskende lidt uro i partiet, siger han og tilføjer:

- Det virker faktisk som om, at der er rimelig fælles fodslag i partiet, selv om man sagtens kan finde lommer blandt socialdemokraterne, der rynker lidt på næsen - men på ingen måde noget, der er alvorligt. Den forandring, der er sket i løbet af de seneste år, må siges at være noget af en præstation fra ledelsens side.

En nemesis for Socialdemokratiet gennem mange år

Anders Langballe peger på, at forandringen blandt andet skyldes udskiftning af vælgere, sympatisører og medlemmer på baggrund af partiets nye linje på udlændingeområdet.

Han mener, at uroen omkring det også skyldes, at området har hærget Socialdemokratiet i flere generationer af politikere - i hvert fald de seneste 15 - 20 år, hvor det har været "et afgørende tema".

- I Socialdemokratiet er der den klare analyse, at man har tabt valg til de borgerlige på baggrund af udlændinge- og integrationspolitikken. Og så er der nogle ændrede forhold i verden - blandt andet de store flygtningestrømme - der gør, at politikerne tænker, at de er nødt til at gøre noget nu, siger Anders Langballe og konstaterer:

- Så det er forskellige ting, der gør, at man har kunnet flytte partiet så meget uden nævneværdig ballade.

Partiformand: Vi er nødt til at balancere

Ifølge Mette Frederiksen er det høje antal udlændinge og den manglende integration også et økonomisk problem. Principprogrammet fastslår dog samtidig, at Danmark skal fortsætte med at tage imod flygtninge og værne om menneskerettighederne.

I skriver, at Danmark stadig skal tage i mod flygtninge. Hvor højt et niveau forestiller du dig?

- Jeg har meget, meget stor sympati for Anker Jørgensens tankegang om, at der er en grænse for, hvor mange mennesker man kan tage til Danmark, hvis man også vil have en effektiv og ordentlig integration, siger S-formanden.

- Men jeg bliver også nødt til at sige, at vi har nogle internationale forpligtelser, vi skal leve op til. Det er vi hele tiden nødt til at balancere, siger Mette Frederiksen, der undlader at sætte et konkret tal på.

Lars Midtiby, der er tidligere partisekretær i Socialdemokratiet, er udkastet til det nye partiprogram både "grundlæggende og vigtig". Video: Jane Bruun Elkjær

Ifølge Lars Midtiby, der er tidligere partisekretær i Socialdemokratiet, er udkastet til det nye partiprogram både "grundlæggende og vigtig".

- De er sluppet godt af sted med det. Det er blevet en succes. Det er et eksempel på, at man har lukket posen lidt op og sørget for, at der er mange medlemmer, der er kommet til orde, siger han til TV 2.

Udkastet af det nye principprogram skal til afstemning på partiets kongres til efteråret.