Politik

Claus Hjort: Rusland har hacket ansatte i det danske forsvar

Rusland har hacket det danske forsvar og skaffet sig adgang til ansattes emails i 2015 og 2016, oplyser forsvarsminister Claus Hjort (V).

En statsstyret russisk hackergruppe har gennem to år hacket det danske forsvar og skaffet sig adgang til en række ansattes emails, som hackerne har tappet for oplysninger. Det skriver Berlingske.

Gruppen bag angrebet - ATP 28, også kaldet Fancy Bear - er ifølge Berlingskes oplysninger identisk med en af de to førende hackergrupper, som sidste år hackede Demokraternes email-konti i USA.

Ikke-klassificerede oplysninger

Ifølge avisen er informationerne i de hackede danske emails såkaldt ikke-klassificerede oplysninger. Men i en netop færdiggjort rapport om angrebet, som Berlingske har fået adgang til, skriver Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, at angrebet alligevel udgør en alvorlig sikkerhedsrisiko for Danmark. Blandt andet fordi Rusland kan bruge informationerne til at hyre agenter i det danske forsvar.

Desuden kan hackerne bruge de hackede konti til at sende nye mails, som kan skaffe adgang til endnu mere kompromitterende oplysninger, lyder det.

- Det er meget kontrolleret, det der foregår. Det er ikke små hackergrupper, der gør det for sportens skyld. Det er knyttet til efterretningstjenesterne eller centrale elementer i det russiske styre, og det er en evig kamp for at holde dem væk, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen til avisen.

Hackergruppen ATP 28 trækker ifølge flere efterretningstjenester tråde helt op til den russiske præsident Vladimir Putins styre.

Derfor er Danmark interessant for russerne

Danmark ved det samme, som de andre Nato-lande, siger Henrik Breitenbauch fra Center for Militære Studier.

Ifølge Henrik Breitenbauch, som er leder af Center for Militære studier på Københavns Universitet, er det en alvorlig sag set i lyset af, at de personer, som er blevet hacket, kan være vigtige for Danmarks sikkerhed.

- Det er meget interessant for den russiske efterretningstjeneste at få adgang til toppen af det danske forsvar, fordi man over tid kan udvikle en portefølje på dem med informationer, hvor man med udgangspunkt i det kan presse dem til at blive spioner for russerne.

På trods af at Danmark er et lille land, så mener Henrik Breitenbauch alligevel, at vi er interessante for russerne.

- Vi har adgang til de samme informationer, som andre lande, der er medlem af Nato, har, og vi spiller en vigtig rolle i forhold til Østersøens sikkerhedspolitik. Og så er Danmark også en vigtig stemme i forhold til de andre nordiske lande, der er Nato-medlemmer, fastslår han.

1000 større angreb mod Danmark om året

Claus Hjort Frederiksen har for kort tid siden sagt i et interview med TV 2's politiske analytiker Thomas Funding at Rusland er den største trussel mod Danmarks sikkerhed, men det er langt fra kun Vladimir Putins militær, der bekymrer den danske forsvarsminister.

- Der er også en trussel, synes jeg, der er endnu mere uhyggelig. Det er nemlig alle de her cyberangreb, der finder sted, sagde Claus Hjort Frederiksen.

Forsvarets Efterretningstjeneste har ifølge Claus Hjort Frederiksen opgjort, at der årligt bliver rettet 1000 ”større angreb” mod Danmark.

Hackerne er primært russere, men der er også kinesere iblandt. Kineserne interesserer sig dog mest for private virksomheder og forretningshemmeligheder, hvorimod russerne, ifølge Claus Hjort Frederiksen, tester vores grundlæggende it-struktur.