Politik

BLOG: Hvorfor nøjes? Lad os gøre maden i de offentlige køkkener helt økologisk

BLOG: Ønsket om mere økologi vinder frem hos flere og flere forbrugere og landmænd. Så hvorfor ikke hæve ambitionsniveauet i de offentlige køkkener?

I dag er en sand festdag for de økologiske køer og deres landmænd. Det er Økodag 2017, og det betyder, at de økologiske landmænd lukker deres køer ud på græsmarkerne landet rundt. Børn og voksne flokkes på besøg til de økologiske landbrug for at se de sunde og glade køer, der praktisk talt hopper rundt af glæde. Det er et fantastisk syn.

Og hvad der er endnu mere fantastisk er, at antallet af økologiske landbrug stiger, ligesom efterspørgslen på økologiske varer også bliver større og større, både herhjemme og på eksportmarkederne.

Som grønt parti glæder vi os i Alternativet helt vildt over den positive udvikling, for økologi er ikke bare bedre for dyrene, det er også bedre for os mennesker og for vores grundvand. Økologiske produkter er ikke fyldt med sprøjtegifte, de indeholder ofte flere mineraler og antioxidanter, og økologiske grise er ikke proppet med antibiotika som de konventionelle.

Offentlige køkkener skal være helt økologiske i 2025

Derfor bør den store efterspørgsel på økologiske produkter selvfølgelig afspejle sig på de danske vuggestuer, skoler, plejehjem og hospitaler. Den tidligere regering satte et mål om 60 procent økologi i de offentlige køkkener, og selvom mange dengang mente, at det nok var lige lovlig ambitiøst, så viste det sig faktisk at inspirere og udvikle køkkenerne i en virkelig positiv retning.

Derfor mener jeg også, at vi nu skal være klar til at sætte barren endnu højere. Forbrugerne er klar til det, og det er landmændene også. Derfor foreslår vi i Alternativet, at fødevareindkøb i stat, regioner og kommuner bliver økologisk senest i 2025 og gerne allerede i 2020.

Det lyder måske (ligesom med den tidligere regerings 60 procent) meget ambitiøst, og det er jo det også, men det er langt fra umuligt. Faktisk har Randers Regionshospital med kæmpe succes for nyligt opnået Det Økologiske Spisemærke i guld, som Fødevarestyrelsen tildeler de køkkener, der kan dokumentere, at 90-100 procent af maden er økologisk.

Og det behøver ikke blive dyrere!

Her serveres der hver dag lækker, økologisk mad til patienterne, og faktisk har det vist sig, at det ikke engang koster ekstra. Fordi hospitalskøkkenet laver maden fra bunden, udnytter råvarerne omhyggeligt, så de undgår madspild, og planlægger efter sæsonernes frugt og grønt, så formår de at lave sund og indbydende økologisk mad til samme pris som før.

Og faktisk viser en stor undersøgelse lavet af DTU Fødevareinstituttet i 2016, at omlægning til økologi i offentlige køkkener også kan have en positiv indvirkning på køkkenmedarbejdernes arbejdsmotivation. De bliver simpelthen mere motiverede for at gå på arbejde, og deres arbejdsglæde bliver større.

Jeg håber derfor, at de andre partier vil bakke op om vores forslag om at gøre al maden i de offentlige køkkener helt økologisk inden 2025 og allerhelst inden 2020. For menneskenes, naturens og dyrenes skyld. God Økodag 2017!