Politik

Ammitzbøll erkender: Vi har kun opnået små resultater i regering indtil nu

Skattefritagelse for OL-deltagere er blandt de resultater, Simon Emil Ammitzbøll fremhæver efter fem måneder i regering.

I knap fem måneder har Liberal Alliance været en del af regeringen. Men på partiets helt store mærkesager - som lavere skat og en mindre offentlig sektor - er det endnu ikke lykkedes at opnå politiske resultater. Alligevel er indenrigs- og økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll godt tilfreds med den første tid i regeringskontorerne.

- Jeg synes, det går rigtig godt. Vi har haft en indkøringsfase, hvor vi lige har skullet lære at være ministre for første gang. Vi har et regeringsgrundlag, der er det mest liberale, som kan laves i Danmark. Og nu glæder vi os til efteråret, hvor vi skal lave finanslov og skatteaftale og den slags, siger han.

Men hvor er de konkrete resultater af, at Liberal Alliance har siddet i regering i fem måneder?

- Det er klart, at det foreløbigt er i det små. Fordi vi er i forårssæsonen, og det er til efteråret, at de store ting bliver lavet, siger Simon Emil Ammitzbøll og fortsætter:

- Foreløbigt har vi set en undervisningsminister, der har givet mere frihed til folkeskolen. En kulturminister, der sørger for skattefrihed for OL-deltagere - altså med princippet om, at dem, der gør en ekstra indsats, skal betale en lavere skat. Vi har en udenrigsminister, der har lanceret en EU-realistisk linje. Og jeg har selv haft fornøjelsen af at gå i gang med afbureakratisering.

100 punkter

Under valgkampen i 2015 udgav Liberal Alliance en folder, hvori partiet opstillede 100 punkter, som de ønskede gennemført. Ifølge en gennemgang, som Politiken har foretaget, er kun en brøkdel af dem indtil videre blevet opfyldt.

Indenrigs- og økonomiministeren erkender da også, at de foreløbige resultater er små.

- Der er mange gode resultater i den mindre ende. Og det er fordi, vi ikke er gået i gang med de store forhandlinger. Vi skal bedømmes på de resultater, vi kan levere, når vi møder vælgerne i 2019, og det gør vi med sindsro. Nu er regeringsdeltagelse ikke et 100 meter-løb, men en maraton. Og hvis man bedømmer et maratonløb efter hvordan det går ved de første 100 meter, så tager man fejl, siger han. 

Det ser imidlertid også ud til at blive svært for Liberal Alliance at komme igennem med sin politik ved den kommende tids forhandlinger.

Forud for de forhandlingerne om en skattereform har både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti meldt ud, at de ikke vil være med til at sænke topskatten, og dermed er der ikke flertal for dét ønske.

Og i forbindelse med forhandlingerne om en ny model for boligskatten har regeringen allerede erkendt, at de ikke kan komme igennem med deres forslag om en "flad" boligskat - og der er dermed udsigt til, at boligejere i de dyreste huse fortsat vil komme til at betale forholdsmæssigt mere i skat end boligejere i billigere boliger. 

En hævelse af pensionsalderen har også lange udsigter