Politik

Thorning-portræt afsløret: Skulle undgå at fremhæve hende som kvinde

Fredag blev Helle Thorning-Schmidts statsministerportræt afsløret. Den første kvinde af slagsen, der alligevel skulle ligne mændene.

Hun kommer til at hænge der, ene kvinde, blandt en masse mænd. Sådan er det. Der er ingen grund til at lade som andet, når Danmarks første kvindelige statsminister i dag kommer op på væggen på Christiansborg.

Og her har udfordringen for kunstneren bag, Ditte Ejlerskov, også ligget: at fremhæve, at vi har med den første af hendes slags at gøre, uden at fremhæve, at hun er en kvinde. Blandt andet derfor blev ideen om en pink jakke droppet til fordel for en sort jakke.

Så snart man giver noget iøjnefaldende tøj på, så begynder man at tale mere om kvindens krop

Ditte Ejlerskov, kunstner

- Jeg har malet mange malerier, hvor kvinders krop har været det centrale tema. Og i det her tilfælde var der ingen grund til at fremhæve kvindekroppen. Så snart man giver noget iøjnefaldende tøj på, så begynder man at tale mere om kvindens krop, siger Ejlerskov om portrættet.

- Det handler om et menneske og ikke en kvinde. Folk skal behandles lige, og i en sort jakke var hun ligestillet med de andre portrætter.

Ligner det?

Det er heller ikke gået Thornings egen næse forbi, at det har fyldt noget, at hun var kvinde. Derfor benyttede hun dagens besøg på Christiansborg til endelig at svare på et spørgsmål, hun er blevet stillet kontinuerligt gennem sin tid i Statsministeriet: Tænker man over, at man er kvinde i dagligdagen, når man er statsminister?

- Nej, det gør man ikke. Men det gør man, når der skal laves et portræt, sagde Thorning.

Ser jeg venligere og varmere ud i virkeligheden? Er der for koldt og køligt? Sådan havde jeg det nok, fordi det var det, jeg kæmpede med som statsminister - at det blev en nationalsport at finde ud af, om man sådan rigtig kunne mærke mig

Helle Thorning-Schmidt, tidligere statsminister

Så det var helt bevidst, at en kvinde skulle male portrættet. Og hun skulle være erklæret feminist ligesom Thorning selv. Og de to havde da også mange diskussioner gennem arbejdet med portrættet, fortalte Thorning ved afsløringen.

- Lignede det mig? Ser jeg venligere og varmere ud i virkeligheden? Er der for koldt og køligt? Sådan havde jeg det nok, fordi det var det, jeg kæmpede med som statsminister - at det blev en nationalsport at finde ud af, om man sådan rigtig kunne mærke mig, fortalte Thorning.

Konklusionen blev, at Ditte Ejlerskov fik overbevist Thorning om, at det ikke var hende som person, men statsmanden Thorning, der skulle op og hænge på væggen.

Nybyggeren Thorning

Ideen med portrættet er at vise Thorning som ’den første’. Som en nybygger, der har erobret marken, eller manden, der satte et flag på Månen, forklarer Ditte Ejlerskov.

- Jeg var godt klar over, at der kun hang mænd i forvejen. Men det ramte mig lidt i hjertet, da jeg først stod derinde (på Christiansborg, red.) og kiggede op på alle de portrætter. Det har været virkeligheden i politik og dagens Danmark indtil nu, siger hun.

- Det her med at være den første hviler på hendes skuldre. Det handler ikke så meget om personen som om rollen, hun bærer med sig. Derfor står hun på den måde, siger Ditte Ejlerskov.

Ved første møde med Helle Thorning-Schmidt havde Ditte Ejlerskov taget en bog med Hammershøj-malerier med. Planen var, at Thorning skulle stå og se poetisk og mystisk ud ved et vindue. Men det ville hun slet ikke.

- "Sådan vil folk altid have, at jeg skal se ud, men jeg vil hellere kommunikere og se folk i øjnene", sagde Thorning ifølge Ejlerskov.

Den ene første kvinde til den anden

Pia Kjærsgaard holdt som formand for Folketinget tale for Thorning ved afsløringen af portrættet. Her talte hun om, at Thorning aldrig har fået noget forærende i sin politiske karriere, men at hun har skullet kæmpe hårdt for at nå sine sejre.

Godt nok har vi en jantelov i dette land, men det er altså ikke forbudt at være rimelig pæn

Pia Kjærsgaard, formand for Folketinget

Og så kommer man ikke udenom, at det er bemærkelsesværdigt, når den første kvindelige formand for Folketinget holder tale for Danmarks første kvindelige statsminister.

- Jeg har selv børnebørn, og tre af pigerne er på nogenlunde samme alder som dine døtre. De tilhører en generation af piger, der er vokset op i en tid, hvor det var dig, der tonede frem i baggrunden på tv-skærmene i nyhederne og debatprogrammerne. Jeg er sikker på, at de midt i deres lege og deres venindesnak, og hvad de nu har været optaget af som børn, har kigget op på skærmen en gang imellem og tænkt: Hun er sej, hende dér, sagde Kjærsgaard til Thorning.

- Og så er de ellers fortsat med det, de var i gang med. Med en naturlig bevidsthed om, at selvfølgelig kan en kvinde blive statsminister, hvis det er det, hun vil.

Pia Kjærsgaard talte om de ekstra udfordringer, hun mener, det har givet Thorning at være en pæn kvinde i dansk politik.

- Jeg ved, det ligger dig fjernt at tro, at du skulle kunne opnå det, du gerne vil, på andet grundlag end dine kvalifikationer og dit hårde arbejde. Godt nok har vi en jantelov i dette land, men det er altså ikke forbudt at være rimelig pæn. Det skulle man nogle gange tro, det var, når man har lagt øre til dine mest perfide kritikere i din karriere, sagde hun.

Portræt nummer to

Helle Thorning-Schmidt er allerede blevet portrætteret til Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i 2015. Det skete i anledning af 100-året for kvindernes stemmeret. Det var museet, der tog initiativ til portrættet af Danmarks første kvindelige statsminister i den anledning.

Man bliver først officielt portrætteret til Folketinget, når man er endeligt forhenværende i Statsministeriet. Lars Løkke Rasmussen er ikke portrætteret efter sin første periode som statsminister, fordi han håbede på en periode mere, hvilket han jo også har fået.

Helle Thorning-Schmidt kommer derfor til at hænge som den næste efter Anders Fogh Rasmussen (V).