Politik

Løkke forsvarer Enhedslisten-politiker: Langer ud efter Erdogan

Det er slet ikke i orden, at Tyrkiets præsident anklager Enhedslistens Nikolaj Villumsen for åben skærm, mener statsministeren.

- Danske folketingsmedlemmer skal ikke udråbes ud som terrorsympatisører. Og da slet ikke, når de arbejder hårdt på at sikre, at en folkeafstemning går rigtigt til - at demokratiske principper overholdes, og der ikke fuskes.

Så kort og kontant er beskeden fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til Tyrkiets præsident, Recep Erdogan.

Præsidenten langer ud efter Enhedslistens medlem af Folketinget Nikolaj Villumsen, der netop har været i Tyrkiet som valgobservatør. Men den indsats sætter Erdogan ikke pris på. I stedet kritiserer han Villumsen for at være partisk og støtte terrorister.

- Jeg mener klart, at den tyrkiske præsident misbruger sin position med hans personudfald mod en dansk politiker. Det her verbale overgreb på en af mine Folketings-kolleger er ikke i orden, skriver Løkke i et opslag på Facebook.

Tyrkiet på afveje

Nikolaj Villumsen bliver kritiseret sammen med andre valgobservatører udsendt af Europarådet. Erdogan mener ikke, at de er uvildige, fordi de har støttet nej-siden op til afstemningen i Tyrkiet.

- Der har været en bredt sammensat delegation med repræsentanter fra en lang række europæiske lande. På valgdagen deltog jeg sammen med et medlem af det norske Storting fra Fremskridtspartiet. Det er helt grotesk og hører ingen steder hjemme at angribe Europarådets valgobservatører på den måde, sagde Villumsen til TV 2 torsdag.

Og det er statsministeren tilsyneladende enig i.

- De der arbejder for vores demokrati og demokratiske processer, skal vi passe ekstra godt på – ikke hænge ud for rullende kameraer, skriver han.

Han mener, at Erdogans tv-optræden i det hele taget viser, at Tyrkiet bevæger sig i en helt forkert retning, længere og længere væk fra europæiske værdier.

- Det er trist, og jeg håber, at Tyrkiet på et tidspunkt erkender, at de er på vej ind i en blindgyde.