Politik

Hård kritik af Thorning-maler: - Hun kan 80 procent af det, hun skal

Danske kunstnere er simpelthen for dårlige til at male. Sådan lyder en anmelders dom over portrættet af Helle Thorning-Schmidt.

- Der er simpelthen for mange danske malere, der savner forudsætningerne for at kunne male.

Dommen er hård fra Jyllands-Postens kunstanmelder Tom Jørgensen, efter afsløringen af statsministerportrættet af Helle Thorning-Schmidt i dag.

- Jeg kan ikke lide det. I nogle af de gamle statsministerportrætter, der kan man se personligheden bag det. Det kan vi ikke her. Det er en kvinde i magtens centrum, men det siger ikke noget om mennesket Helle Thorning, siger han.

Men skal det nødvendigvis det?

- Det vil kunstneren påstå, at det ikke skal. Men det, mener jeg, er et alibi for manglende teknisk kunnen. Ideerne er også vigtige – det hænger sammen. Men fra min side er der ingen følelsesmæssig respons på det her billede, siger Tom Jørgensen.

Ser jeg venligere og varmere ud i virkeligheden? Er der for koldt og køligt?

Helle Thorning-Schmidt

Tom Jørgensen kan meget bedre lide et tidligere portræt af Thorning lavet af den britiske kunstner Jonathan Yeo. Det blev offentliggjort i 2016 i anledning af 100-året for kvinders stemmeret.

- Ham, der har malet det, er englænder og har fået teknikken ind med modermælken. Det maletekniske har ikke været prioriteret specielt højt fra Kunstakademiet herhjemme, der har fokuseret på ideerne bag portrættet eller kunsten i stedet for stofligheden og penselstrøg, der bare virker. Der er kun få herhjemme som Michael Kvium og Peter Martensen, der kan. Det skal tale til os som mennesker OG udtrykke nuancer, siger han.

- På portrættet lavet af Yeo står der et citat fra Jyske Lov, og hun står mellem to statsministre i den gamle Landstingssal. Her følger den politiske pointe med det følelsesmæssige, siger Jørgensen.

Det nye portræt kalder han et 'glansbillede'.

- Det er en kunstner, der kan 80 procent af det, der skal til. Det er de sidste 20 procent, der gør forskellen. En dygtig reklametegner kan gøre det der på samme måde. Der mangler bare et eller andet.

Skal vise en politiker

Det nye portræt af Helle Thorning-Schmidt er lavet af den danske kunstner Ditte Ejlerskov. Ideen med portrættet er at vise Thorning som ’den første’. Som en nybygger, der har erobret marken, eller manden, der satte et flag på Månen, siger hun.

- Det her med at være den første hviler på hendes skuldre. Det handler ikke så meget om personen som om rollen, hun bærer med sig. Derfor står hun på den måde, siger Ditte Ejlerskov.

Thorning selv var nervøs for, om hun fremstod for hård.

- Lignede det mig? Ser jeg venligere og varmere ud i virkeligheden? Er der for koldt og køligt? Sådan havde jeg det nok, fordi det var det, jeg kæmpede med som statsminister - at det blev en nationalsport at finde ud af, om man sådan rigtig kunne mærke mig, fortalte Thorning.

Konklusionen blev, at Ditte Ejlerskov fik overbevist Thorning om, at det ikke var hende som person, men statsmanden Thorning, der skulle op at hænge på væggen.

Og den beslutning får altså en hård medfart fra kunstanmelderen.