Politik

Før LA-landsmøde: Vi har på ingen måde fået nok ud af at sidde i regering - endnu

Finansordfører Joachim B. Olsen mener dog først LA skal måles på resultaterne ved næste valg.

Liberal Alliance (LA) afholder i denne weekend landsmøde i Aalborg - for første gang som regeringsparti.

På trods af at partiet har lidt nederlag i sagen om topskatten og i sagen om Uber, har regeringsdeltagelsen endnu ikke været det værd for partiet - selv om man nu kan man få indflydelse på de 1000 milliarder på statsbudgettet. Det erkender en af partiets frontfigurer.

- På ingen måde. Der er gået fire måneder siden vi trådte ind i regeringen. Der hvor vi skal måles, er når der er valg næste gang. Det, vi skal måles på, er, om vi har fået mere ud af at være i regering, end hvis vi havde stået uden for regeringen. Men vi har da ikke fået nok ud af det nu, erkender finansordfører Joachim B. Olsen over for TV 2 inden landsmødet starter lørdag.

Ifølge Joachim B. Olsen var det Liberal Alliances krav til Venstre, at topskatten skulle lettes så længe Venstre sad alene i regering. Men der blev givet køb på kravet, da LA blev inviteret indenfor i regeringsvarmen - og det synes Joachim B. Olsen var en god idé.

- Jeg synes, det var rigtigt at gå i regering, siger Joachim B. Olsen.

Borgere skal have nemmere adgang.

Vil lempe offentlighedslov

Samtidig benytter Liberal Alliance også landsmødet til at præsentere et "soloprojekt" - et forslag til lempelse af offentlighedsloven - uden om regeringen. Det sker i Jyllands-Posten.

- Da et flertal indskrænkede åbenheden i 2013, var vi imod, og det er vi stadig, siger politisk ordfører Christina Egelund (LA).

Til TV 2 siger Christina Egelund, at LA mener det politiske flertal gik for langt dengang.

- Vi synes at den stramning i 2013 betød at det tippede, så det blev for svært for borgerne at få aktindsigt, siger hun.

Dermed lægger  partiet luft til især regeringspartneren Venstre, der oprindeligt var varm tilhænger af stramningerne i loven. 

- Men vi er parat til at drøfte forskellige modeller. Det her et bud, og vi er helt åbne over for andre bud, siger Christina Egelund.

Ifølge Jyllands-Posten har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) endnu ikke fremlagt sin model og afviser at kommentere det liberale soloforslag.