BLOG: Jeg er træt af holdninger, der bygger på fiktion. Lad os få viden!

16x9
Klimaforskning ligger ikke højt på Donald Trumps dagsorden. Foto: IAN JOUGHIN / Scanpix Denmark

Lørdag den 22. april marcherer tusinder og atter tusinder af mennesker med det samme formål. Demonstrationerne foregår bare vidt forskellige steder. ”March for Science” hedder konceptet. Forskere vil smide deres kitler og latex-handsker og kæmpe for videnskaben. Og jeg glæder mig til at gå med dem i København. For vi har brug for forskningen.

March for Science er en modreaktion mod især Trump-administrationen. Trump har udtalt, at mennesker måske slet ikke har indflydelse på global opvarmning. Trump har skåret i klimaforskningen. Og i det hele taget er forskning meget langt nede på Trumps dagsorden.

Og i stedet fylder såkaldt ”alternative fakta” og ”fake news” mere og mere. Holdninger overtrumfer fakta. Vi mister simpelthen den løsnings- og videnbaserede debat. Det er dybt bekymrende.

Jeg tror på, at de bedste beslutninger bygger på en sund bund af viden. Jeg ved godt, at viden ikke altid er sexet og underholdende. Men der er problemer, som er for vigtige til, at de bliver gjort til genstand for underholdning og clickbait.

Se på klimaforskningen. Det undrer mig, at man i store dele af verdenen diskuterer, om mennesker har indflydelse på klimaet. Forskere er ikke i tvivl.

Se på debatten om HPV-vacciner. Det er en myte, at HPV-vaccinen gør piger syge. Det siger forskere også.

Jeg er træt af fake news, vidensfattige debatter og holdninger, der er baseret på fiktion i stedet for fakta. Det er en skændsel, at vi overhovedet kalder det fake ”news”, for der er jo ikke tale om nyheder. Forskning burde fylde langt mere i debatten. Og derfor tager jeg til March for Science. Jeg vil opfordre dig til at tage med.