Politik

Socialdemokrater tordner over Radikal: - Det er et af de groveste citater, jeg har læst

Radikales Sofie Carsten Nielsen er gået over grænsen ved at hentyde til Sass Larsens barske barndom, mener S-kollega.

- Hvis definitionen på, om man overhovedet må have en mening om integrations- og udlændingepolitik er, at man skal være vokset op på Vestegnen og skal have fået bank som barn, så er vi altså langt ude.

Sådan svarede Radikales Sofie Carsten Nielsen tilbage på en kommentar fra S-gruppeformand Henrik Sass Larsen i en artikel i Berlingske tirsdag. Og dermed rammer hun et nyt lavpunkt, mener Peter Hummelgaard (S). 

- Det her er nok et af de groveste citater, jeg har læst en folketingspolitiker sige om en af sine folkevalgte kollegaer. Føj, skriver han på Twitter, hvor han får opbakning fra især Socialdemokrater og SF'ere. 

- Enig - det er virkelig over grænsen, medgiver SFs formand, Pia Olsen Dyhr, blandt andre. 

Hentyder til barsk barndom

Sofie Carsen Nielsens kommentar om "at være vokset op på Vestegnen" og "have fået bank som barn" bliver opfattet som en slet skjult hentydning til Henrik Sass Larsens opvækst.

Slet ikke tænkt eller ment personligt. Beklager hvis det opfattes sådan.

Sofie Carsten Nielsen (R) beklager på Twitter

I portrætter om S-profilen er det gengivet, at han voksede op på netop Vestegnen med en voldelig stedfar og en mor, der ikke greb ind. Som 12-årig blev han fjernet af de sociale myndigheder og anbragt på børnehjem.

- Det er simpelthen så usmageligt klamt, skriver Peter Hummelgaard videre om Sofie Carsten Nielsens kommentar.

- Det kan da KUN være personligt at snakke om at have fået tæv som barn. Vildt upassende og under lavmålet, skriver partifællen Simon Kollerup.

- Det var ikke ment personligt

Men kommentaren var slet ikke sådan ment, lyder det fra afsenderen selv: 

- Slet ikke tænkt eller ment personligt. Beklager hvis det opfattes sådan, skriver Sofie Carsten Nielsen til Peter Hummelgaards opslag.

- Hvordan kan det der ikke være personligt? Det er ikke en sproglig vending, men en temmelig konkret formulering, svarer Astrid Kragh (S), hvortil Sofie Carsten Nielsen gentager: 

- Som allerede svaret. Slet ikke tænkt eller ment personligt. Beklager hvis det opfattes sådan.

Til TV 2 uddyber hun i en sms: 

- Bølgerne går højt, når vi diskuterer udlændinge. Og vi skal kunne diskutere det som andre emner. Mit citat var ikke ment som et angreb på nogen specifik, og jeg beklager, hvis nogen opfatter det sådan. Jeg håber på en god og saglig debat om bedre integration. 

Langede ud efter utopister og storby-akademikere

Striden mellem de to tidligere regeringspartier handler på de større linjer om udlændingepolitik. 

Henrik Sass Larsen satte forleden en tyk streg under, hvor langt partierne står fra hinanden i et interview i Ekstra Bladet.

Han fremførte, at Danmark er nødt til at regulere antallet af udlændinge, der kommer til landet. Og han langede i samme åndedrag ud efter Radikale og Alternativets "utopiske humanistiske ånd, som har haft kæmpestore problemer til følge i det danske samfund" og "storby-akademikere", der sidder i København og "synes, at alt ved globaliseringen er helt ubekymrende lækkert". 

Det var det, Sofie Carsten Nielsen forholdt sig til i Berlingske. Citatet, der altså efter nogens mening var alt for groft, lyder i sin helhed:

- At Henrik Sass mener, at alle andre er nogle nokkefår, er ikke nyt. Heller ikke, at han beskylder folk, der lever af cafe latte og bor på Østerbro for at have alle de forkerte holdninger. Men det er i hvert fald ikke dér, jeg er. Jeg tror faktisk, at jeg kommer mere på krisecentre, end han gør. Hvis definitionen på, om man overhovedet må have en mening om integrations- og udlændingepolitik er, at man skal være vokset op på Vestegnen og skal have fået bank som barn, så er vi altså langt ude, sagde Sofie Carsten Nielsen til dagbladet.

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra Peter Hummelgaard. 

Henrik Sass Larsen ønsker ifølge Socialdemokratiets pressechef ikke at kommentere det omstridte citat.