Politik

Her er politikerne der bruger mest humor på Facebook

Der er ikke meget at grine af hos rød blok, viser en undersøgelse af politikerhumor på Facebook. Tværtimod finder man mest sjov hos Liberal Alliance.

Videoen er set næsten en halv million gange, og den har fået mere end 10.000 likes, kommentarer og delinger. 

Hovedpersonen i det virale hit står i hættetrøje og jeans hjemme i parcelhuset og laver 'bottleflip' til gangsterrap. 

Må vi præsentere Danmarks ukronede humorkonge blandt folketingspolitikerne på Facebook: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Bottleflip Challenge - Så gik der endnu en søndag...

Så gik den søndag også ....

Posted by Anders Samuelsen on Sunday, October 30, 2016

Han er den politiker, der oftest bruger humor på Facebook. Det er konklusionen fra journalist og cand. public Ida Fabricius Bruun, der har skrevet speciale om humors betydning for politisk kommunikation. 

Spontant og uhøjtideligt

Egentlig er udenrigsministerens bottle-flip den form for humor, der generelt virker dårligst for politikerne på de sociale medier. Humor uden politisk indhold som dyrevideoer og billeder af søde børn. 

Der skal være plads til smil. Ellers begrænser vi den politiske debat til nogle meget små segmenter i Danmark. 

Anders Samuelsen, udenrigsminister, Liberal Alliance

Ministeren hoppede på tidens store vandflaske-dille, og da sønnen lagde det op, var der flere tusinde, som syntes, det var sjovt.

- Jeg lavede det spontant i en weekend med min yngste søn, fortæller hovedpersonen, Anders Samuelsen, selv.

- Det, der virker, er nok det, der kommer spontant og ikke er alt for selvhøjtideligt. Jeg tror, det er vigtigt, at man ser politikere i andet end jakkesæt til pressemøder. At folk kan se, at det er helt almindelige rigtige mennesker, der træffer beslutningerne, der betyder noget for deres hverdag, lyder det fra LA-lederen. 

Her er de sjoveste politikere på Facebook

 1. Anders Samuelsen

  Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er den politiker, der oftest bruger humor i sine opslag på Facebook. 

  - Politik er dybt alvorligt, og som udenrigsminister er jeg ofte på arbejde til langt ud på aftenen, og så har jeg lektier med hjem. Det er hårdt arbejde med tunge emner som terror i Mellemøsten, Arktis og situationen i Ukraine. Så skal der være plads til smil, ellers er det ikke til at holde ud. Heller ikke ikke for danskerne at følge med i, siger udenrigsministeren, der forsikrer om, at han laver alle sine opslag selv.

  Størst succes havde han med sin bottleflip-video. Ministeren har også vist, hvordan partiets "rigshund" hjælper ham med "at bide mærke i de afgørende passager" inden et møde. Og blandt de seneste opdateringer er Samuelsens "glade 10-punkts imam-budskab til alle troende og knap-så-troende", som han postede, da DR navngav ham som imamen Fatih Alev under et tv-interview. Blandt Anders Samuelsens 10 bud var blandt andet "nå ja så pyt: Ryg en pibe hash, hvis du har lyst. Jeg har IKKE - men feel free" og "kys mere." 

 2. Jakob Engel-Schmidt

  Jakob Engel-Schmidt

  På andenpladsen: Venstres uddannelses-, forsknings- og ligestillingsordfører Jakob Engel-Schmidt. 

  Han delte blandt andet med sine følgere, da hans bedre halvdel sladrede om, hvad han siger i søvne:

  - Man ved, at ens kæreste er engageret i sit arbejde, når han søndag morgen klokken syv sætter sig lodret op i sengen og vredt udbryder: Det der, det er dårlig politik!

  Selvironi er en vigtig del af den politiske samtale, mener Jakob Engel-Schmidt. 

  - Det er ikke et bevidst strategisk valg, det er sådan set bare et udtryk for, hvem jeg er. Debatten kan nogle gange være perfid og ondskabsfuld, men med en lille smule humor kommer man rigtig langt, siger han. 

  - Der er så mange politiske diskussioner, hvor man godt kan indføre en snas af selvinroni eller sort humor. Debatten får en anden stemning end det normale ekkokammer, hvor det mest handler om at slå hinanden oven i hatten.

  Jakob Engel-Schmidt joker både med sig selv og politiske emner på sin Facebook-profil. Men han gør sig umage for at de mere alvorlige emner ikke drukner i vittigheder. 

  - Handler det om krig i Syrien eller kvinder, der får tæsk, så kunne jeg ikke drømme om at lave sjov med det. Det skal aldrig blive så useriøst, at det gode budskab og den overordnede mening forsvinder. 

 3. Mette Abildgaard

  Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, er nummer tre på listen over politikere, der oftest bruger humor i deres Facebook-opslag. 

  Humor kan gå begge veje, lærte hun, da hun røg ud i en mindre shitstorm over et billede af en skål slik

  Efter en lang dag på Marienborg, ville hun spise bland-selv-slik til aftensmad, skrev hun. De fleste likede og bifaldt for eksempel, at hun spiser varieret - der var både lakrids, vingummi og karamel i skålen. Men der var altså også nogle, der syntes, det var dybt problematisk. 

  - Det fik i dag en mand til at ringe mig op og råbe i telefonen: "Hvad fanden bilder du dig ind som sundhedsordfører at spise slik til aftensmad?", fortalte hun. 

  Ekstra Bladets læsere kommenterede blandt andet med undren over, hvordan en sundhedsordfører kunne få sig selv til at spise slik til aftensmad, "imens hun bare vil fortælle alle mulige andre, hvordan de skal leve deres liv". 

 4. Henrik Dahl

  Endnu en LA-politiker er blandt de politikere, der bruger mest humor, selvom hans "politiker-Facebookside er kedelig".

  - Der er så mange, der gerne vil misforstå dig med vilje, når du er politiker. De der forargelsestyper er gift for ethvert forsøg på at sige noget sjovt, lyder det fra Liberal Alliances Henrik Dahl.

  Selvom forskeren fandt mange opslag med humor på hans offentlige side, holder Henrik Dahl meget igen, fordi han oplever, at morsomheder bliver fordrejet eller misforstået.

  - Det er sket så tit, at folk har sagt noget sjovt, der er blevet fordrejet, og så skal man høre for det i årevis. Det er ligesom, når man løber i haven og hyggesparker til en plasticbold og har det sjovt, og så kommer der pludselig én, der tager det vildt alvorligt og tackler dig med et spark over knæet. "Hey, hvad laver du? Vi hyggespillede jo bare."

 5. Jacob Mark

  Formand for SF's folketingsgruppe, Jacob Mark, kommer ind på listens femteplads. 

  Der er meget politik på hans Facebookside, men han var også blandt de mange, der gav et humoristisk modsvar til Inger Støjbergs opfordring om at anmelde mistænkelige personer, der ikke taler dansk - eksempelvis deres lokale pizzabager. 

  Jacob Mark deltog i kampagnen #anmeldenpizzabager. Hans lokale pizzamand i Køge fik fem stjerner.

Kilde: 'Bare for sjov - en analyse af danske politikeres brug af humor på Facebook' af Ida Fabricius Bruun samt interviews med Anders Samuelsen, Jakob Engel-Schmidt og Henrik Dahl. 

Alternativet er bundskrabere på humorbarometret

Ida Fabricius Bruun har analyseret tre måneders Facebookopdateringer fra danske politikere og er kommet frem til, at der er klart mest at grine af blandt de blå politikeres profiler. 

Hun tog ikke stilling til, om det var god eller dårlig humor, men fokuserede på, hvor ofte der blev anvendt humor, fordi "humoristiske opslag får langt mere engagement i form af likes, kommentarer og delinger. De virker!" 

Der er mest humor blandt Liberal Alliances folketingsmedlemmer, efterfulgt af Konservative og Venstres MF'ere.

Og selvom mange nok kan huske #stolpåuffe, så ligger Alternativet faktisk som bundskrabere på listen sammen med Enhedslisten, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. 

#stolpåuffe

Posted by Alternativet on Wednesday, September 21, 2016

Der er mindst humor hos Brian Mikkelsen (K), Søren Gade (V), Morten Bødskov (S) og Rune Lund (EL).

- Facebook er et sted, hvor politikerne kan vise, hvem de er - samtidig med, at de skal være bevidste om, at de kommunikerer med hele verden. Måske er det derfor, der er nogle, der slet ikke bruger humor eller Facebook. Fordi de ikke har lyst til at udsætte sig selv for at blive shitstormet, fordi de har spist slik til aftensmad, siger Ida Fabricius Bruun med henvisning til, da Konservatives Mette Abildgaard kom i vælten på grund af et billede af en slikpose.

Danske politikere er sjældent sjove

Faktisk var der overraskende langt mellem snapsene, da Ida Fabricius Bruun ledte efter humor hos politikerne. Danske politikere bruger kun humor i 6,3 procent af deres opslag. 

- Det overraskede mig, for man taler især i USA meget om en humoristisk æra i politik. Der ser man, at hvis du er god til at være sjov, vinder du både magt, stemmer og taletid. Så jeg havde forventet mere humor, siger Ida Fabricius Bruun. 

Det undrer hende også, at de danske politikere sjældent bruger selvironi.

- Det er den form for humor, hvor der er mest at vinde. Hvis man kan lave sjov med sig selv, kommer man i øjenhøjde og bliver mere 'likeable', siger hun. 

Blandt de gode eksempler på fin brug af selvironi er: 

 • Inger Støjberg, der fik næsten 35.000 likes, kommentarer og delinger ud af et billede af hamburgerryg og grønlangkål. 

Skal have gæster i weekenden 😊

Posted by Inger Støjberg on Friday, January 15, 2016
 • Søren Pinds citronmåne-joke.

En justitsministers våde drøm...❤️

Posted by Søren Pind on Friday, September 16, 2016
 • Og en chokoladefontæne hjalp i januar statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med at runde 200.000 følgere som den første danske politiker nogensinde. 

Selvironi er den bedste form for humor

Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen brugte også selvironi, da der blev sat spørgsmålstegn ved hendes boligkøb: "Er vi ved at være færdige med at tale om, at jeg har købt hus i Valby med min kæreste og hans to børn?"

Godt så. Er vi ved at være færdige med at tale om, at jeg har købt hus i Valby med min kæreste og hans to børn? For så...

Posted by Johanne Schmidt-Nielsen on Thursday, September 15, 2016

- Johanne Schmidt Nielsen ramte noget aktuelt, og hun turde henlede opmærksomheden på noget, der måske ikke var den bedste sag for hende. Selvironien virkede godt. De, der i forvejen var enige, kunne lide hende endnu mere, og det virkede nok lidt afværgende på dem, der syntes, hun var en idiot, uddyber Ida Fabricius Bruun. 

Omvendt, understreger hun, er det en dødssynd at lave sjov med det, hvis man er blevet taget i at kvaje sig alvorligt. 

-  Hvis man har lavet sjov med noget, andre har kritiseret, kan man blive kritiseret for at lave sjov med det. "Du har ikke alene taget af kassen, du laver også sjov med det."

Fare for at det bliver for pjattet? 

I det hele taget skal politikere passe lidt på med humor. Humor kan misforstås, og politik jo vigtigt og alvorligt.

Skal politikere overhovedet være sjove? 

- Det er der meget delte meninger om blandt forskere. Nogle mener, det er afgørende i et velfungerende demokrati at have en ventil, så man kan lukke kritik ud uden at råbe nogen i hovedet. Andre mener, det er dybt skadeligt, fordi det afleder opmærksomheden fra det, der er vigtigt, siger Ida Bruun Fabricius, der ikke selv har valgt side. 

Anders Samuelsen, er der ikke en fare for, at du kommer til at virke for pjattet, når du for eksempel poster bottleflip-videoer?

- Det ville der være, hvis det var det eneste, jeg postede. Men mine opdateringer er en variation af at tage afstand fra terrorangreb til at forklare, hvorfor LA er i regering og alt mulig andet. Så skal der også være plads til smil. Ellers begrænser vi den politiske debat til nogle meget små segmenter i Danmark, siger udenrigsministeren. 

Afstemning

Hvad mener du? Skal politikere være sjove på Facebook?