BLOG: Er digitaliseringen i virkeligheden ”Kejserens nye klæder”?

BLOG: Digitalisering er godt for dem, der kan og vil.

I et land som Tyskland får folk stadig gode gammeldags rudekuverter bragt med posten. Hvis man prøver at forklare det danske system med e-boks, ser folk lettere måbende ud, for godt nok er rudekuverter måske ikke verdens mest spændende ting at modtage, men i det mindste er det rart at sidde med regninger og andre skrivelser i papirform.

Det får mig til at tænke på, om danskerne i grunden nogensinde har efterspurgt digital post. Har folk demonstreret foran Christiansborg, fordi de ønskede at kommunikere med det offentlige via deres computer? Har folk startet underskriftsindsamlinger for online-banking, MobilePay og NemID? Jeg kan ikke umiddelbart erindre det.

Til gengæld fik danskerne tidligt at vide, at vi ville spare MANGE penge, hvis bare alt blev digitaliseret. Derfor skulle Danmark være et ”foregangsland” – en innovativ spydspids på digitaliseringsområdet. Men hvordan er det gået? Tjah, så store er besparelserne heller ikke. Ifølge Rigsrevisionen og Statsrevisorerne er kun besparelser på omkring 250 millioner kommet staten til gavn. Forventningen var en hel milliard. Samtidig har Post Danmark sat 300 millioner kroner til.

Den store revolution lader med andre ord vente på sig, og man fristes til at spørge sig selv, om digitaliseringen er en ny, moderne udgave af ”Kejserens nye klæder”. Det er da glimrende, at ting kan tilgås via en computer, men alligevel findes der masser af mennesker, som fortsat sidder og printer tingene ud, fordi de helst vil sidde med et stykke papir i hånden, og det var vel ikke meningen?

A-holdet og B-holdet

Hvem gavner digitaliseringen? Den gavner i hvert fald ikke de ældre, som ganske vist kan fritages fra digital post, men hvad nytter det, når det gammeldags postbud kun kommer ud med breve en gang om ugen? Så bliver det stort set umuligt at indkalde til undersøgelser eller på andre måder kommunikere hensigtsmæssigt med det offentlige. Resultatet er et A-hold og et B-hold. A-holdet er online og får hurtige svar, mens B-holdet er bombet endnu længere tilbage i tiden og må vente endnu længere tid på et brev, end H.C. Andersen måtte i 1800-tallet.

Det er nærliggende at antage, at ”straffen” til B-holdet er helt bevidst fra systemets side. Hvis du ikke vil være online, ja, så skal du sandelig have lov til at vente i ugevis på din post og være isoleret fra omverdenen, synes tankegangen at være.

Nej, lad os få den lille dreng på banen, som peger på kejseren og råber, at han ikke har tøj på. Lad digitaliseringen være noget, folk aktivt tilmelder sig. Alle bør desuden kunne fritages fra digital post, hvis de ønsker det. Der kan være masser af grunde til, at folk fortsat ønsker de gammeldags rudekuverter. Politikerne skal ikke blande sig i grundene. Digitalisering er godt for dem, der kan og vil. Men skidt for resten. Lad dog folk vælge selv.