Politik

Samuelsen korrekser Claus Hjort: Det er altså ikke regeringens politik

Anders Samuelsen afviser nu, at der er brug for flere værnepligtige i Danmark. Claus Hjort Frederiksen (V) har derimod udtalt, at han ønsker flere.

Skal Danmark have flere værnepligtige?

Det spørgsmål skaber nu intern uenighed hos regeringen.

For mens forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) gerne så, at der kom flere værnepligtige som et del af de kommende forsvarsforlig, afviser udenrigsministeren blankt.

- Det er ikke regeringens politik. Regeringen går ikke ind for flere værnepligtige eller længere værnepligt. Claus Hjort har tænkt højt, og det står enhver frit for. Jeg konstaterer bare, hvad der er regeringens politik, siger Anders Samuelsen (LA) til TV 2.

Hjort udtrykker egen holdning

Til efteråret skal der forhandles et nyt forsvarsforlig på Christiansborg, og i et interview med TV 2 fortæller forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, at han ønsker at hæve antallet af værnepligtige fra de nuværende 4.200 personer.

Men det er ikke i tråd med regeringsgrundlaget, mener udenrigsministeren.

- Det kan godt være, at Claus Hjort kunne tænke sig det, men det er ikke regeringens politik. Det er ikke brug for flere værnepligtige. Vi har rigeligt med værnepligtige, og jeg har ikke set nogen rapporter, der peger i en anden retning, siger Anders Samuelsen.

Så du er ude og sætte ham på plads?

- Nej. Claus Hjort udtrykker sin egen holdning. Det er så blevet opfattet som om, at det også var regeringens politik. Jeg præciserer, hvad regeringens politik er. Det er det, som jeg understreger.

I regeringsgrundlaget står der, at man ønsker at give forsvaret et ”substantielt løft”. Og ifølge udenrigsministeren er det vigtigt at holde for øje, hvad ”fagkundskaben” siger.

Venstres Ungdom: Afskaf værnepligten

Hos Venstres Ungdom håber landsformand Chris Preuss, at Venstre vil arbejde for færre værnepligtige.

- Jeg tror ikke, at svaret er at tvinge folk i tjeneste. De skal være der af egen fri vilje. Det er sådan, at vi får de rigtige soldater, siger han til TV 2.

Han håber ikke, at Claus Hjort Frederiksens ønske om flere værnepligtige bliver en realitet, men at man vil holde status quo til efteråret, og at man på sigt vil fjerne den danske værnepligt.