Politik

Radikale indrykker Kristian Jensen-annonce: - Hans kolleger skal nok mobbe ham med det

Partiet hylder Venstres næstformand, og Morten Østergaard afviser da heller ikke, at Radikale Venstre kan finde på at pege på ham som statsminister.

Det er lige før, vælgerne kan komme i tvivl om, hvorvidt Venstres næstformand Kristian Jensen har skiftet parti, når de ser de annoncer, som Radikale Venstre i disse dage rykker ud med. 

Finansministeren dukker nemlig op med både ansigt og citat i flere store annoncer med Radikale Venstres logo. Under overskriften "Gør Danmark større" har partiet lanceret en kampagne, hvor de sætter fokus på personer, som gør netop dette. Og det mener Radikale Venstre blandt andet, at Kristian Jensen gør. 

Således citerer annoncen Kristian Jensen for at sige: 

- Hvis vi kun fortæller de negative historier, skader vi Danmark. Både nu og i fremtiden.

Mindre ham der den anden Kristian

Og De Radikales leder Morten Østergaard lægger heller ikke skjul på, at Venstres næstformands linje går godt i spænd med Det Radikale Venstres politik.

- Som det kommer til udtryk, når Kristian Jensen taler om udsyn, og når han taler om ikke at lade de negative historier dominere, synes vi, at det er dér, tonen har den rigtige klang. Og vi ville ønske, at Socialdemokratiet lod sig inspirere mere af det og lidt mindre af ham der den anden Kristian, siger han til Berlingske med henvisning til, at Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl trak overskrifter i februar, da de i et fælles interview talte om tættere samarbejde mellem de to partier.

Og ligesom Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kunne begrave stridsøksen og komme videre fra Poul Nyrup Rasmussens udtalelser om, at Dansk Folkeparti aldrig bliver stuerene, ser der nu også ud til at blæse nye vinde mellem Radikale Venstre og Venstre, hvis det står til Morten Østergaard. Han antyder, at det måske ligefrem er Mette Frederiksens tilnærmelser til Kristian Thulesen Dahl, som har inspireret ham selv til at hylde Kristian Jensen.

Vi står ved en korsvej

Radikale Venstre har historisk set støttet både borgerlige og socialdemokratiske regeringer, men siden partiet indgik i regering med Socialdemokratiet i 1993 har partiet trofast peget på socialdemokratiske statsministre, hvilket senest førte til, at Radikale var en del af Helle Thorning-Schmidts regering i 2011.

Dog vil Morten Østergaard ikke svare på, hvorvidt vælgerne kan forvente, at Radikale Venstre vil pege på Kristian Jensen som statsminister, hvis han bliver formand for Venstre. 

- Det vil vi tage stilling til på det tidspunkt. Meget afhænger jo af, hvad det er, Socialdemokratiet vil. Og der har jeg før sagt, at vi på mange måder står ved en korsvej. Tror man, fremtiden er meget, vi skal beskytte os mod, eller noget, vi skal forme. Synes man, vi skal samarbejde med verden, eller synes man, at vi skal holde den ude. De valg må man jo træffe, og vi vil selvfølgelig altid søge derhen, hvor den politiske enighed er størst, siger han til Berlingske.

Har Radikale helt tabt sutten?

De Radikales annonce med Venstres næstformand er da heller ikke gået Socialdemokraternes næse forbi. Blandt andet skriver partiets EU-ordfører Peter Hummelgaard på det sociale medie Twitter. 

- Har Radikale helt tabt sutten? Skal Danmark "være større" med milliard-besparelser på uddannelse, forskning og ulandsbistand?

Morten Østergaard er ikke den første Radikale folketingspolitiker, som har ytret sig positivt om Venstres næstformand. Også Sofie Carsten Nielsen har tidligere givet udtryk for, at hun ser et potentielt samarbejde med Kristian Jensen.

Under overskriften "Hurra for Kristian Jensen!"  skrev hun i en blog på TV 2 i marts, at finansministerens kamp for åbenhed gav Radikale Venstre "varme forårsfornemmelser".

- Afstanden mellem RV og V blev pludselig kortere. Jeg ser et Venstre, der er mere attraktivt. Jeg ser et Venstre, hvor der er liberalt håb tilbage. Jeg ser en kamp, som vi kan kæmpe sammen, og det er kampen for et åbent Danmark, lød det blandt andet fra Sofie Carsten Nielsen.

Kan få store konsekvenser

Ifølge politisk kommentator Noa Reddington skal Radikale Venstres udmelding om Kristian Jensen ikke ses som et kursskifte i partiets politik. Derimod prøver partiet at skabe lidt mere plads omkring sig selv.

- Der er ikke nogen tvivl om, at de peger på Mette Frederiksen og Socialdemokratiet, men de er bare ikke tilfredse med Socialdemokratiets politik. Og så er de særdeles utilfredse med, at Socialdemokratiet flirter så heftigt med Dansk Folkeparti. Så nu skaber de et rum omkring sig selv, så de på den lange bane kan ses som et parti, som står uden Socialdemokratiet, forklarer han.

Kampagnen er dog i høj grad rettet mod vælgerne. Og selvom partiet skal passe på med at overgøre Kristian Jensens betydning, så er Noa Reddington kommet frem til den konklusion, at annoncerne er "ret smarte".

- Det er en meget avanceret og en lille smule abstrakt form for kommunikation. Den rammer ikke 60 eller 70 procent af danskerne. Men den rammer de 10-15 procent, som er vigtige for De Radikale. De har fået sat scenen ganske godt i dag. Så det er fin kommunikation, siger han. 

Samtidig mener Noa Reddington, at vælgerne skal hæfte sig ved de dele af Kristian Jensens linje, som partiet fremhæver og kan lide, nemlig åbenhed.

- De Radikale har en opfattelse af, at de skal ligge i en konfliktakse med dem, der vil have et lukket Danmark. Kristian Jensen har været ude med meldinger omkring globalisering og Danmarks rolle i verden, som er meget anderledes end det, man ellers hører fra regeringen. Det projekt vil Radikale gerne være en del af, siger han.

Alligevel mener Noa Reddington ikke, at De Radikales annoncer med Kristian Jensen bør opfattes som en direkte afstandstagen fra Socialdemokratiet. Dertil er konsekvenserne for store for midterpartiet. 

- Det vil være meget forvirrende for mange radikale vælgere, siger han og minder om, at De Radikale tidligere forsøgte sig under sloganet "Den anden vej", hvor De Radikales daværende formand Marianne Jelved i 2006 tilbød sig selv som statsministerkandidat, hvilket ikke blev en succes.

Politisk drilleri

Hvorvidt Kristian Jensen er glad for annoncerne, er dog en anden sag. For ifølge Noa Reddington har han ikke brug for den slags opmærksomhed, når han står til at blive formand for Venstre, hvis det ikke lykkes Lars Løkke Rasmussen at blive genvalgt som statsminister efter næste folketingsvalg.

- Det er lidt drilleri. Jeg er sikker på, at hans kollegaer i regeringen nok skal forstå at mobbe ham med det. Han har ikke brug for det. Det handler om De Radikale og ikke om Kristian Jensen, mener Noa Reddington.

I øvrigt er Kristian Jensen ikke den eneste politiker fra et andet parti, som Radikale Venstre hylder i deres "Gør Danmark større"-annoncer. Også den nu tidligere SF'er Özlem Cekic pryder en annonce med et citat, ligesom hun hyldes for at være "brobygger".

Radikale Venstre har indrykket en annonce med Venstres næstformand og det er ganske smart gjort, mener politisk kommentator.